Verden

Ingen kjente skandinaviske IS-ledere - bortsett fra i Norge

Eksperter mener Syrias president Bashar Al-Assad farer med propaganda når han retter søkelyset mot skandinaviske IS-ledere.

Bastian Vasquez (24) fra Skien er den mest profilerte norske IS-lederen, etter at han i et videoklipp i fjor sommer uttalte seg på vegne av terrorgruppen.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Henrik Arneberg
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Svenske Expressen har intervjuet Syrias sittende president Bashar Al-Assad. Diktatoren, som fortsatt sitter ved makten tross borgerkrigen som herjer landet, uttaler i intervjuet at «de farligste IS-lederne er fra Skandinavia».

Flere påpeker at Al-Assads uttalelser nok må tas med en klype salt, ikke minst fordi han har en interesse i å rette oppmerksomheten mot terrorgruppen heller enn eget vanstyre.

— Jeg har ikke sett noe noen steder som skulle tilsi at skandinaver utgjør noen spesielt aktiv eller farlig del av IS, sier leder Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

Figurerte i propagandavideo

Det er likevel hevet over tvil at de skandinaviske IS-krigerne utgjør en trussel for hjemlandene.

Fra Norge er minst 70 dratt for å krige i Syria. Svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) opplyser til Aftenposten at så mange som 250 personer kan ha dratt fra Sverige, mens dansk etterretningstjeneste (PET) har registrert 115 personer.

IS' indre liv og rang er i liten grad offentlig kjent. Men særlig to nordmenn antas å ha sentrale roller i terrororganisasjonen. Den ene er Bastian Vasquez (24), som for alvor ble kjent da han i fjor sommer figurerte i en mye omtalt IS-video.

Vasquez uttalte seg på vegne av IS i videoen, som ble sett på som et klart tegn på at han har fått en høyere rang i gruppen.

- 24-åring fra Bærum er «sersjant»

Vasquez tilhørte Profetens Ummah før han reiste til Syria, sannsynligvis i 2012. Han er oppvokst i Skien og tilhørte hiphopmiljøet der før han ble radikalisert.

PST har tiltalt ham for trusselvideoen han skal ha laget, der blant annet kronprins Haakon, Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide ble omtalt. Økokrim har beslaglagt hans bankkonti og andre formuesgoder.

I tillegg til Vasquez, er en norskeritreisk 24-åring fra Bærum også omtalt som en IS-leder. Det er ikke kjent hvor sentral han skal være, men Dagbladet skrev i februar at han skal ha en slags lederposisjon tilsvarende sersjant.

I fjor høst kom det meldinger om at mannen var drept i kamp, men PST har ikke kunnet verifisere denne opplysningen. 24-åringen har vært i Syria siden 2012, da han forlot jobben som pleieassistent i Bærum kommune til fordel for IS. Han kom til Norge som 13-åring, som enslig mindreårig asylsøker fra Eritrea.

- Ingen svensker med høyere rang

Ifølge den svenske journalisten og bloggeren Per Gudmundsson er det ingen svensker som har noen høyere rang i IS.

- Al-Assad farer med propaganda. Jeg har ikke sett noe som tyder på at svensker har hatt høyere rang i IS, sier Gudmundsson.

Flere svensker har imidlertid posert på bilder sammen med den georgisk/tsjetsjenske Abu Omar al-Shishani, som er en av topplederne i IS.

— Men av det som er kommet frem, er det ingenting som tyder på at de har høye posisjoner selv, sier Gudmundsson.

Säpo: Godt bilde av enkeltpersoner

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo vil ikke kommentere uttalelsene i intervjuet Expressen har gjort med al-Assad.

— Vi har et godt bilde av hva enkeltpersoner foretar seg i Syria og Irak, men ønsker ikke å gå inn på enkelte personers status i IS, sier kommunikasjonsrådgiver Fredrik Milder til Aftenposten.

- Er det personer med svenskstatsborgerskap som kan regnes som de farligste IS-lederne er fra Skandinavia?

— Vi har påpekt og snakket om problemet med svensker som reiser for å delta i voldelige islamistiske ekstremistmiljøer. Sikkerhetstjenesten arbeider med å vurdere hvilke personer som kan ha den hensikt og evne til å gjennomføre terrorangrep i Sverige. Siden 2012 har 150 personer reist til Syria och Irak. I tillegg finnes det ubekreftede data på at ytterligere 100 personer, sier Milder.

Politiets etterretningstjeneste (PET) i Danmark vil ikke kommentere om de mener personer som har reist fra Danmark kan falle innenfor kategorien «de farligste IS-lederne», men viser til trusselvurderingen de la ut i mars.

- Assad vil skape oppmerksomhet

Den svenske terroreksperten Hans Brun sier til TT at han mener det er mulig for skandinaver å gjøre karriere i Den islamske staten (IS). Men han tror Syrias presidents intervju med Expressen var et forsøk på å rette oppmerksomheten bort fra Syria.

- Det er mulig for «dyktige» folk å jobbe seg oppover i IS, men mye i intervjuet kan være sagt for å skape oppmerksomhet, sier Brun, som er tilknyttet svenske Försvarshögskolan og King's College i London.

Ifølge al-Assad er informasjonen om skandinaviske IS-ledere basert på syrisk etterretningsinformasjon.

IS skjuler identiteten til lederne

— IS har utgangspunkt fra Al-Qaida i Irak og domineres fortsatt av irakere i lederposisjonene. Blant utlendinger har vi sett at enkelte skandinaver har kommer opp i mellomlederposisjoner, men for eksempel tsjetsjenere har oftere vært nevnt som mer fremtredende, sier Lurås.

Han sier han kan ikke avvise påstanden fra president Assad helt, siden IS holder sin kommandostruktur skjult.

Helge Lurås.

— Slik jeg har oppfattet det, så er det ingen, heller ikke de store etterretningsorganisasjonene som vet så mye om hvem som sitter i lederskapet i IS og hvordan kommandostrukturen deres fungerer. Dette er noe IS må holde skjult eller uklart, fordi de ellers står i fare for å bli rammet av angrep.

- Assad vil få oppmerksomheten bort fra egne ugjerninger

Lurås tror Assad peker på skandinaver fordi det er en svensk journalist som stiller ham spørsmål. Motivet, tror Lurås, er å vende oppmerksomheten vekk fra regimets egne overgrep.

— Og det lykkes jo Assad med. For nå er det påstanden om skandinaver i IS som vi husker fra intervjuet.