Verden

Jøder ber Trump beklage nazi-parallell

To ganger onsdag sammenlignet Donald Trump lekkasjen av en omstridt rapport med forhold i Nazi-Tyskland. Jødiske organisasjoner er lite imponert.

Donald Trump holdt onsdag pressekonferanse. Fredag neste uke innsettes han som president i USA.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Først tok Trump til orde på Twitter mot lekkasjene med følgende kraftsalve: «Bor vi i Nazi-Tyskland?». Da han onsdag ettermiddag holdt pressekonferanse trakk han igjen en parallell til nazismen før og under den annen verdenskrig. Han mente etterretningens opptreden var uverdig.

– Dette er noe som Nazi-Tyskland ville ha gjort og gjorde, at informasjon som var feilaktig og falsk kom ut til allmennheten, sa den påtroppende presidenten.

– Svært misvisende

Det hvite hus likte ikke Trumps utfall mot amerikansk etterretning og mente angrepet var «svært misvisende».

– Som president Obama har sagt mange ganger, er mennene og kvinnene i våre etterretningsorganer patrioter, sa pressetalsmann Josh Earnest til pressen.

Ber Trump beklage

Nazi-parallellen var vinkelen i flere israelske nettaviser onsdag kveld. Flere jødiske organisasjoner i USA hisset seg også opp over uttalelsene.

Anti-Defamation League, en USA-basert organisasjon som kjemper mot antisemittisme, har bedt Trump forklare seg eller beklage sammenligningen.

 • Her kan du se og lese om Trumps pressekonferanse: Trump om valgkamp-hackingen: - Jeg tror det var Russland.
 • Folk ber mer upopulær Trump slutte med tvitringen

– Forråer debatten

– Den påtroppende presidentens bruk av Nazi-Tyskland i en politisk analogi er ikke bare upassende med tanke på fakta, men forråer også debattklimaet og forminsker gruen ved holocaust, sier ADL-leder Jonathan A. Greenblatt i en erklæring.

– Lettvinte sammenligninger støtende

Greenblatt påpeker at USA har demokratiske valg, fri presse, et rettssamfunn og statsetater – inkludert etterretningen – som er dypt lojale til USAs grunnlov. Han mener det gjør enhver sammenligning mellom USA og totalitære samfunn ugyldig.

– ADL har alltid fastholdt at lettvinte sammenligninger med Nazi-Tyskland er støtende og en trivialisering av holocaust. Vi har en lang historie med å ta til motmæle når demokrater eller republikanere tar i bruk slik opphetet retorikk, sier Greenblatt.

Kritiske i etterretningsmiljøer

Britiske The Guardian har snakket med flere sterkt kritiske personer med bakgrunn i amerikansk etterretning.

Tidligere CIA-advokat Vicki Divoll ser nå små sjanser for en tilnærming mellom Trump og USAs 17 etterretningsorganisasjoner.

– Etter å ha snakket nedsettende og fornedrende om hardtarbeidende etterretningsansatte og deretter motstrebende ha akseptert deres konklusjoner og russisk valghacking, kaster nå Trump ut den verste karakteristikk – sammenligninger med Nazi-Tyskland – mot dem helt uten grunn før han blir innsatt, sier hun.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

I USA er det full strid mellom etterretningstjenestene og påtroppende president Donald Trump. Moskva-korrespondent Per Anders Johansen, USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg og utenriksmedarbeiderne Steinar Dyrnes og Alf Ole Ask analyserer tilliten til etterretningstjenestene.

Hør sendingen i spilleren under eller SoundCloud, i iTunes eller fra vår RSS-strøm.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Holocaust
 3. Nazisme
 4. Antisemittisme