Verden

Storoffensiv mot IS i Irak

Irakske soldater og sjiamilits jubler idet de samler seg i nærheten av byen Tikrit før offensiven mandag.

En koalisjon av irakske styrker, sjiamilits og sunnimuslimske krigere angriper nå byen Tikrit som holdes av Den islamske staten (IS).

  • Åsmund Gram Dokka

Tikrit ligger om lag 13 mil nord for hovedstaden Bagdad ogble erobret av Is da ekstremistgruppen feide gjennom Nord-Irak på forsommeren ifjor.

Offensiven er den største militæroperasjonen i Salahal-Din-provinsen siden IS’ erobringstokt og omfatter ifølge nyhetsbyrået AFPrundt 30.000 regjerings— og militssoldater. Offensiven regnes som opptakten tilet større angrep som har som mål å kaste IS ut av Iraks nest største by Mosul.

Ifølge sikkerhetskilder Al Arabiya har snakket med, har de irakske styrkene nå tatt kontroll over de nordlige områdene av landsbyen Albu Obaid og de vestlige delene av Tikrit. Ifølge BBCs reporter i Bagdad hevder Irakske myndigheter at deres styrker nå står 5 kilometer unna hjertet av Tikrit.

Angriper også IS-bastion

IS kontrollerer en rekke steder langs elven Tigris i Salahal-Din-provinsen, blant dem Tikrit, som er tidligere diktator Saddam Husseinsfødeby. Tidligere forsøk på å ta byen er ved tidligere anledninger blitt slått tilbake av IS.

Ifølge en kilde ved den lokale militærkommandoen rykket deirakske styrkene nordover fra byen Samarra. I tillegg til Tikrit er det ventetat Al-Dour vil bli angrepet. Byen regnes som en IS-bastion.

Saken fortsetter under kartet.

Har støtte fra luften

Før fremrykningen utførte Iraks flyvåpen en rekke bombetokter,samtidig som hæren bombarderte IS-stillinger i Tikrit.

– Sikkerhetsstyrkene rykker fram på i hovedsak tre frontermot Tikrit, Al-Dour i sør og Al-Alam i nord, sier en ikke navngitt oberstløytnanti hæren til AFP.

Soldatene beveger seg også langs sideveier for å hindre atopprørerne kan flykte, tilføyer han.

Øyenvitner har tidligere fortalt til Al Jazeera at IS har blokkert de tre hovedinnfartsårene til Tikrit fra sør, vest og nord med fire meter høye betongsperringer. En av broene over Tigris er også dekket med én meter sand i håp om at det skal absorbere sjokkbølgene fra bombetoktene.

Holder stand i Salah al-Din

Amerikanske luftangrep har sammen med sjiamilits, kurdiskpeshmerga og irakske styrker stanset fremrykningen til IS i Irak.

Men dergruppen er presset tilbake fra områdene rundt hovedstaden Bagdad, de kurdiskeområdene i nord og den østlige Diyala-provinsen, har IS stort sett holdt standi Salah al-Din-provinsen, som er oppkalt etter den kurdiske hærføreren som gjenerobret Jerusalem fra korsfarerne i 1187. I tillegg har IS erobret nye områder i Anbar, naboprovinsen ivest.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)