Verden

Derfor mener de at SD vil bykse videre

Sverigedemokraterna har en stor gruppe sympatisører som kan forvandles til velgere i nyvalget 22. mars.

 • Mona W. Claussen
  Journalist

Etter regjeringens budsjettnederlag i Riksdagen denne uken våknet svenskene torsdag til noe som ligner en politisk unntakstilstand. Årets tredje valgkamp er igang. Spørsmålet er nå hvordan velgerne vil reagere i nyvalget 22. mars.

Uroen og rotet vil få mange til å vende tilbake til de store partiene, spår opinionsmåleren Sifos leder Toivo Sjörén. Han tror på fremgang for Socialdemokraterna og Moderaterna.

Nei, dette valget blir som en folkeavstemning for eller imot det svenske innvandringsnivået, og det vil Sverigedemokraterna tjene på, svarer andre — ikke minst SD-erne selv.

SD topper viktig liste

Velgernes holdninger til innvandringsspørsmålet ble målt og veid i forbindelse med riksdagsvalget i september.

Tallene viser at SD topper listen når velgerne blir spurt hvilket parti som har den beste innvandringspolitikken (se grafikk over tittelen).

Ikke dermed sagt at 21 prosent av folket vil stemme på SD i mars. Man må også spørre hvor viktig innvandringsspørsmålet er for folks valg av parti.

Les reportasjen fra Sverige:

Les også

Torbjörn skifter parti på grunn av regjeringskrisen

— Nå man spør velgerne hvilken enkeltsak som avgjør deres valg, er det 35 prosent som peker på innvandringsspørsmålet, sier statsviter Henrik Ekengren Oscarsson til Aftenposten. Over 50 prosent svarer at skole, helsevesen og økonomi er viktigst for dem når de går til urnene.

Det er umulig å si hvordan velgerne nå vil premiere eller straffe SD, mener Oscarsson.

— Jeg noterer dog at innvandringen klatrer på listen over de samfunnsspørsmål folk synes er viktige. I fjor høst var det 22 prosent som svarte at innvandring er et viktig samfunnsspørsmål, sier han.

- SD klatrer til 17 prosent

Etablissementet har undervurdert SD-erne og avskrevet dem som en gjeng klovner og originaler, mener kommentator Peter Kadhammar i avisen Aftonbladet.

Han tror SD vil vinne mange nye stemmer i nyvalget i mars.

— Sentrale SD-politikere har tonet ned den fremmedfiendtlige retorikken og snakker i stedet i positive vendinger om å hjelpe flyktninger der de er, for eksempel i leirene rundt Syria. Det har virket. En sperre er blitt borte. Folk som ikke ville ha stemt SD for fire år siden, gjør det nå, sier han til Aftenposten.

- Hvor mye vokser SD i valget i mars?

— Jeg tipper at de øker med 4 prosentpoeng og lander på 17 prosent, sier Kadhammar.

Kan aktivisere skjult reserve

Denne gjetningen er ikke så gal, mener statsviteren Andreas Johansson Heinö.

— SD fikk 13 prosent av stemmene i siste valg. Samtidig mener over 21 prosent at partiet har den beste innvandringspolitikken. Om innvandring blir det viktigste spørsmålet i valgkampen, har SD altså svært mange sympatisører som kan forvandles til velgere, mener Heinö.

— Jeg tror likevel ikke at partiet passerer 20 prosent i mars. Tallet 17 virker mer realistisk, sier han til Aftenposten.

To grunner til at SD kan gå på en smell

Politisk kommentator Mats Knutson i Sveriges Television føler seg langt mindre sikker på at SD vinner nye stemmer i nyvalget i mars.

— Om valgdeltagelsen blir lav, kan det ramme SD, mener han.

Dessuten: Partileder Jimmie Åkesson er fortsatt sykmeldt, og ingen vet om han vil være tilbake før nyvalget. Åkesson er en velgermagnet. Ved valget i september sa 40 prosent av SD-velgerne at Åkesson var den viktigste motivasjonen for å stemme som de gjorde. Om han ikke deltar i valgkampen, kan det ramme partiet.

Statsviter Jenny Madestam mener endel velgere nå ønsker å straffe SD, siden partiet har skapt rot i politikken.

- Men SD kan også få flere stemmer - partiet kan bli belønnet fordi de oppfattes som konsekvente, sier Madestam til Aftonbladet.

 1. Les også

  - Nyvalget i mars blir et valg mot rasisme

 2. Les også

  Norske politikere: – Ta innvandringsdebatten

 3. Les også

  God grunn til frykt for alle partier

Les mer om

 1. Svensk politikk
 2. Sverige

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Svensk forsvarsminister vil gjeninnføre verneplikt - og ha med kvinnene

 2. VERDEN

  I en svensk skog ligger en kopi av Harlem i New York. Her tester de ut morgendagens biltrafikk.

 3. VERDEN

  Tidligere statsminister i Sverige er død

 4. VERDEN

  Fem drept av lastebilterror i Stockholm. Nå starter rettssaken.

 5. VERDEN

  SVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan

 6. VERDEN

  Rettssaken mot seks terrortiltalte i Sverige i gang