Verden

I dette området er Barack Obama og Ivanka Trump naboer

WASHINGTON: Nå har Kalorama i Washington DC fått enda en president i nabolaget der fem andre allerede har bodd.

Ville du invitert dine nye naboer på kaffe hvis de var Barack Obama, Jeff Bezos og Ivanka Trump?
  • Paul Schwartzman, The Washington Post

Kalorama, bydelen regnes som Washingtons egen versjon av Beverly Hills. Her betyr enda en ny president i nabolaget lite.

– Vi er så vant til det, sier Sally Berk, som etter å ha bodd i området i 36 år, har tilpasset livet til bilkortesjene, Secret Service-følgene, helikoptrene som henger i luften og det å dele fortau med Washingtons «kongelige».

Men til tross for nabolagets historie som et foretrukket sted for landets elite, så er det ikke hver dag at tre av verdens mektigste navn så å si samtidig bestemmer seg for at Kalorama er stedet for dem.

Her er Obama-familien nye hjem i det fasjonable Kalorama-området i Washington DC.

Jeff Bezos, grunnleggeren av Amazon og eieren av Washington Post, ble den siste A-kjendisen som plantet flagget sitt i nabolaget, da han betalte 23 millioner dollar (200 millioner kroner) i kontanter for et herskapshus med 10 soverom.

Omtrent fire kvartaler unna har Ivanka Trump, Jared Kushner og deres tre barn flyttet inn i en villa med seks soverom og fem ildsteder som kom på markedet med en pris på – for området – overkommelige 5,5 millioner dollar (47 millioner kroner).

Rett rundt hjørnet, bak et nyoppført vakthus for Secret Service, er president Barack Obama og hans kone Michelle på plass i sitt post-Hvite hus-liv. De leier et hus med ni soverom, åtte bad pluss et toalett, som eies av Joe Lockhart. Han var tidligere pressesekretær for Bill Clinton.

  • Hva gjør en president etter at han har gått av? Obama har planene klare: Nå vil Obama skrive og hvile

– Det har alltid bodd kjente folk her, sier Penn Lupovich (81), en pensjonert lege, som står utenfor huset sitt rett over gaten for Ivanka Trumps bolig. De nye naboene ser ikke ut til å gjøre ham nevneverdig nervøs.

– Nei, sier Lupovich, Kaloramas beboere har ikke vært samlet i møter for å forberede seg på å ta imot sine nye naboer. Ingen, insisterer han, bekymrer seg over tanken på å måtte forholde seg til kontrollposter og horder med folk som vil glo.

– Dette er Washington – hvis du ikke liker det, så trenger du ikke bo her, sier han.

Her er det nye hjemmet til Ivanka Trump, ektemannen Jared Kushner og deres tre barn.

Kalorama, som er en majestetisk miks av herskapshus, villaer, leilighetskomplekser og ambassader, er som alle andre nabolag, insisterer beboerne på. Selv om det kreves mange titalls millioner kroner i kapital for å kjøpe seg inn.

Eller hvis du klarer å komme opp med 170.000 kroner i måneden for å leie, så funker det også.

Nabolaget kan ikke tilby en plass der du kan kjøpe deg en kaffekopp, ei heller en butikk for å skaffe seg noen egg eller en melkekartong. Det absolutt mest nødvendige kan imidlertid bli skaffet hos 7-Eleven, rundt 1,5 kilometer fra Obamas hus.

– Vi har kurvfester. Noen sier «jeg har en død ku på grillen, du kan ta med dessert», sier Mario Castillo, en lobbyist som har bodd i området i 20 år.

– Jeg tenker kun på folk som naboene mine, også hvis det skulle vise seg at de er Jeff Bezosene, Ivankaene eller Obamaene.

– Kommer de til å være vennlige? spør han.

– Kommer de til å være mulig å snakke med? Ikke som Jeff, Ivanka eller Obama, men som folk flest. Det er det som tiltaler meg, ikke titler.

Dette er Kalorama i Washington DC, et av de mest eksklusive nabolagene i den amerikanske hovedstaden.

Jim Bell, en eiendomsmegler hos Sotheby’s International som beskriver seg selv som Kongen av Kalorama, spår at nabolaget vil gå tilbake til sin rolige rytme etter en periode med uunngåelig entusiasme rundt de nye berømte beboerne.

– Ted og Vickie var mine naboer, sier Bell, og referer – selvsagt – til avdøde senator og JFK-bror Edward Kennedy og hans kone.

– Donald Rumsfeld bodde her. Det er en hel gjeng med relativt rolige rockestjerner, og innimellom har du noen som får mer presseoppmerksomhet enn andre. Og så roer det seg igjen. Når alt kommer til alt, er de bare mennesker. De har hunder og unger og de går og legger seg når dagen er over.

Nabolaget som ligger i et skrånende landskap, ble på 1700-tallet etablert rundt en eiendom kjent som Belair. Denne ble bygget av en lokal entreprenør før en diplomat kjøpte eiendommen og døpte den om til Kalorama, det greske ordet for «vakker utsikt». Thomas Jefferson pleide å besøke ham jevnlig.

Ettersom Washington vokste mot slutten av 1800-tallet, begynte eiendomsutviklere å dele om opp Kalorama og bygde en mengde hjem er i en rekke stilarter.

Før Obama tok turen fra 1600 Pennsylvania Avenue, var Woodrow Wilson den eneste presidenten som har flyttet rett til Kalorama fra Det hvite hus. Men også William Howard Taft, Warren G. Harding, Franklin D. Roosevelt og Herbert Hoover har bodd i området.

Wilsons hus lå ved siden av huset som Jeff Bezos nå har kjøpt – et tidligere museum. Kjøpet er for øvrig svært populært blant naboene som fryktet at museet skulle gjøres om til et leilighetskompleks.

Ingen i president Obamas stab skal ha varslet at det ville bli bygget en rekke vaktboder utenfor huset, selv om dette er en type nybygg som nabolagsforeningen normalt ville vært inne og vurdert.

Et par spaserer ned S Street i Kalorama. Naboer er litt bekymret for hvordan områdets nye berømtheter skal påvirke parkeringsmulighetene.

Foreningen har imidlertid ikke fått mange klager, sier deres leder David Bender, selv om noen bekymrer seg for parkeringen på grunn av et økende antall reportere og fotografer i nabolaget.

Mario Castillo sier at representanter fra Det hvite hus og Secret Service nylig besøkte ham for å forklare hvor veisperringer vil bli satt opp og hvordan beboerne skal kunne ta imot besøkende.

– «Jeg har gartnere», svarte jeg. «Og hva med avisgutten, hvordan skal vi få ham inn og ut?» Men de var veldig profesjonelle. Det kommer neppe til å bli så strengt som man kanskje tror.

Da han kom til Kalorama i 1996, minnes Castillo at naboen hans sendte husholdersken over med en lapp på et sølvfat med beskjeden «Velkommen til nabolaget». Han planlegger ikke å ønske Obama-familien velkommen på samme måte, men vil foretrekke å gi dem litt armslag etter åtte år med et hektisk liv.

– Jeg har på følelsen at de er litt utslitt, sier han.

Det tidligere tekstilmuseet ble kjøpt av Amazon-grunnleggeren Jeffrey P. Bezos.

Lupovich mener at Kalorama har mer gjennomtrekk enn det hadde da han først flyttet inn, og at han ikke lenger kjenner så mange av naboene sine. Han regner ikke med å ha så mye å gjøre med Kushner eller Ivanka Trump, selv om han allerede har nytt godt av deres nærvær: Han brukte husmaleren deres til å få pusset opp sin egen stue. Ifølge maleren skal Ivanka ha lagt inn en bestilling på «rett og slett hvite vegger» i det nye huset.

Når det gjelder Obama, sier den pensjonerte legen at han planlegger å invitere både den avtroppende og den nye presidenten hjem til seg, med mål om å skape en god politisk diskusjon.

– Jeg vil gjerne at presidenten og Don Trump stikker innom for å snakke litt om helsevesenet, sier han.

– Det er den måten vi gjorde det på i gamle Washington.

The Washington Post

Norsk enerett: Aftenposten

Les mer om

  1. Barack Obama
  2. Jeff Bezos
  3. Amazon
  4. Donald Trump
  5. Washington D.C.