Verden

CNN sendte ikke direkte fra Det hvite hus. Trumps krig med mediene tar seg opp.

Kan mediene stole på det som sies i presserommet i Det hvite hus? Tilliten mellom presidenten og pressen har sunket fra det som allerede så ut som et bunnivå.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Donald Trumps første helg som president var preget av ordkrig med amerikansk presse. Trump sa i helgen at han har en pågående krig - «a running war» - med mediene. Uttalelsen har gitt gjenlyd, og rabalderet tok seg ytterligere opp da presidentrådgiver Kellyanne Conway søndag snakket om «alternative fakta».

Budskap til pressen: «Screw you»

Mediekommentator James Warren ved Poynter-instituttet beskriver Trump-administrasjonens budskap til pressen denne helgen slik: «Screw you».

En overskrift hos CNN er også beskrivende for den kløften som er oppstått mellom den nye administrasjonen i Det hvite hus og amerikanske medier: «Pressetalsmannen i Det hvite hus angriper mediene for å rapportere presist om menneskemengdene ved innsettelsen».

CNN ville ikke sende direkte

Da pressetalsmann Sean Spicer holdt sin første pressekonferanse i Det hvite hus, valgte samme medium - en TV-kanal som har skapt sin suksess ved direktesendinger - ikke å sende direkte. I stedet fortalte CNN-reporter Jim Acosta, kjent fra Trumps pressekonferansen for nesten to uker siden, etterpå at Spicer hadde klaget på medienes dekning av innsettelsen med det han mente var gale fakta. Medieblogger Erik Wemple, tilknyttet The Washington Post, skrev etterpå hvordan CNNs løsning var mer elegant enn kanalene som sendte Spicer direkte og dermed måtte faktasjekke påstandene hans i etterkant.

Pressetalsmann Sean Spicers første orientering av mediene vakte oppsikt.

CNN ville vente og se

Ifølge rapporter i amerikansk presse bestemte CNN seg for å vente og se hva som ble sagt, før de eventuelt sendte deler av det Spicer sa. Enkelte andre kanaler sendte direkte. CNN skal likevel ikke ha tatt prinsipiell stilling for eller imot eventuelle senere direktesendinger. CNNs avslag til å sende direkte tyder på at ledere der er motvillig til å sende feilaktige uttalelser rett på luften og at de i tillegg ikke anser den nye representantanten for Det hvite hus til å være helt troverdig, skriver Variety, et tidskrift for medie- og underholdningsbransjen.

Fikk stryk i faktasjekker

Spicer strøk så grundig i faktasjekkene at The Washington Posts journalist beklaget at avisens løgnskala som måles i antall pinocchioer, gikk for kort.

– Spicer har fortjent fire pinocchio-er, men vi skulle seriøst ønske vi kunne gitt fem, skriver faktasjekker Glenn Kessler.

ACLU: Skammelig

Pressetalsmann Spicer sa også at administrasjonen vil «holde pressen ansvarlig».

Leder Anthony D. Romero i borgerrettighetsorganisasjonen ACLU grep tak i dette og har følgende budskap:

Anthony D. Romero i borgerrettighetsorganisasjonen ACLU synes signalene fra Trump-administrasjonen er illevarslende.

– Det er skammelig at vi på denne administrasjonens første hele dag blir møtt av illevarslende antydninger om mulig statlig sensur. Vår nasjon er bokstavelig talt grunnlagt på prinsipper om fri presse, sier han i erklæringen.

– Vi sees i retten

Han fremholder at ethvert forsøk på å innskrenke prinsippet vil bli møtt av et kraftig forsvar fra ACLU og andre.

– Dette er en kamp Trump-administrasjonen vil tape. Hvis Trump vil utfordre det første grunnlovstillegget, møter vi ham i retten, sier Romero.

60 reportere - alltid noen til stede

Det hvite hus presserom har en gruppe medier som er akkreditert. Det er 49 seter i selve rommet, og bak dette har pressen arbeidsplasser og små båser de kan sende fra. Rundt 60 journalister har sin arbeidsplass her. Alle de store mediene er akkreditert, og det er alltid noen til stede i tilfelle det oppstår en nasjonal krise. De fleste dager orienterer presidentens talsmann pressekorpset om aktuelle saker og de kan stille spørsmål. Det hvite hus regnes som en troverdig kilde, og det har hittil ikke vært vanlig med omfattende kontroll av de rent faktiske opplysninger pressetalsmannen har kommet med. Det ser ut til å kunne endre seg etter denne helgen.

– Det er over. Dødt.

Margaret Sullivan som er The Washington Posts egen mediekommentator, mener den tradisjonelle måten å rapportere om en president på nå er over.

– Presseorienteringer i Det hvite hus er «tilgangsjournalistikk» - der offisielle erklæringer - fått nær kilden - blir tatt for god fisk og rapport åndeløst videre som nyheter. Det er over. Dødt, skriver hun.

– Forbundet med bananrepublikker

Mediekommentator Jim Rutenberg skriver i sin spalte i New York Times at «Desinformasjon har vært noe man hittil har forbundet med diktaturer, bananrepublikker og oppløste stater». Han påpeker at folks lave tiltro til pressen var en del av Trumps strategi i en vellykket valgkamp, men advarer mot at dette ikke nødvendigvis vil være fordelaktig i fortsettelsen. Han argumenterer med at troverdighet er en av USA største aktiva og at tidligere George W. Bush slet med tilliten i alle år etter fadesen med påstanden om at Iraks Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen.

– Det kommer tøffe tider

Scott McClellan, som var talsmann for George W. Bush, sier også at Trumps talsmann kan komme til å beklage det hvis reportere tviler på sannhetsgehalten i det han sier.

– Det kommer tøffe tider - det gjør det for enhver administrasjon - og det er da troverdighet og tillit er viktigst, sier han.

Martin Luther King-tabbe

Ari Fleischer, som også jobbet for Bush, påpeker at Trump-teamet faktisk føler seg forfulgt av pressen. Lørdag tvitret en reporter feilaktig at Trump hadde fjernet en byste av Martin Luther King fra Det ovale kontor.

– Dette gir folk på en innsiden en rettferdiggjort følelse av at «reporterne har vært mot oss hele tiden og det første de gjorde var å antyde at vi er rasister», sier Fleischer.

Breitbart gir ikke ved dørene

Trump-talsmann Sean Spicer er ventet å holde en ny presseorientering mandag kveld og det er knyttet stor spenning til hvordan han vil håndtere kritikken mot seg selv og sjefen.

Det konservative nettstedet Breitbart ser imidlertid ikke ut til å gi ved dørene. «Falske nyheter: Tre løgner fra tradisjonelle medier på Trumps første dag», er overskriften på artikkelen fra en av redaktørene, Joel B. Pollak. De tre løgnene er ifølge Pollak: 1. At Trump skal ha fokusert på oppslutningen om innsettelsen. 2. At å snakke foran CIAs minnevegg om mediekrigen var upassende. 3. At demonstrasjonene mot Trump var en viktig sak.

– Mediene besatt

Trumps stabssjef, Reince Priebus, var søndag på TV-kanalen Fox og forsvarte sin sjef og sine folk. Han mener mediene er «besatt av å frata denne presidenten legitimiteten».

– Vi har ikke tenkt å sitte stille og la det skje, sa Priebus.

Om pressetalsmann Spicers orientering dagen før sa han: «Poenget er ikke mengdene. Poenget at mediene forsøker å delegitimere presidentskapet».

  • Her kan du lese mer om pressetalsmenn i Det hvite hus: Presidentens lynavleder

Les mer om

  1. Medier
  2. Donald Trump