Tillerson og Pompeo klare i Trump-truppen

Rex Tillerson er godkjent som USAs utenriksminister av Senatets utenrikskomité. Mike Pompeo er klar som ny CIA-sjef.

Rex Tillerson blir USAs ansikt utad. Natt til tirsdag ble han klarert som utenriksminister av Senatets utenrikskomité.
  • NTB

Rex Tillerson ble natt til tirsdag godkjent som USAs utenriksminister av Senatets utenrikskomité med knappest mulig margin.

Den tidligere toppsjefen i Exxon Mobile fikk elleve mot ti stemmer. Alle demokratene stemte mot.

Rubio var usikker

Den øverste demokraten i Senatets utenrikskomité, Ben Cardin, varslet at han ikke vil støtte Tillerson. Han viser til at Tillersons tidligere rolle i næringslivet kan kompromittere hans evne til å fremme amerikanske verdier og idealer.

Kun timer før avstemningen mandag ettermiddag meldte nyhetsbyrået AP at den republikanske senatoren Marco Rubio hadde bestemt seg for å støtte Tillerson.

Tidligere denne måneden gikk Rubio hardt ut mot Tillerson under høringen i komiteen. Blant annet reagerte han sterkt på Tillersons motvilje mot å kalle Russlands president Vladimir Putin for en «krigsforbryter», og han mente også at Tillerson ikke er kritisk nok til menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia og på Filippinene.

Mike Pompeo er godkjent av Senatet som ny CIA-sjef.

På hengende håret

Det var på hengende håret at Tillerson gikk gjennom.

Den tidligere oljetoppsjefen har sikret seg lunken støtte fra to andre innflytelsesrike republikanere, John McCain og Lindsey Graham. Begge har uttrykt bekymring, men de mener likevel at Tillerson vil bli en effektiv forkjemper for amerikanske interesser.

Nå er Tillerson klar for en endelig avgjørelse i Senatet.

Ny CIA-sjef

En som har fått grønt lys til å starte jobben for president Donald Trump, er Mike Pompeo. Han ble natt til tirsdag godkjent av det amerikanske Senatet som den nye lederen for CIA.

Pompeo var nominert av Trump og fikk 66 mot 32 stemmer mandag.

Den siste tiden har Trump kommet skjevt ut med CIA, men erklærte støtte til etterretningsorganisasjonen lørdag.

Det anspente forholdet mellom CIA og Trump oppsto etter at etterretningstjenestene meldte at russiske myndigheter sto bak hacking og andre forsøk på å påvirke valget i Trumps favør

Den russiske drittpakken

Forholdet ble enda vanskeligere da ubekreftede påstander om at Russland har kompromitterende materiale om Trump ble lekket. Materialet stammer fra en privat etterretningsrapport finansiert av Trumps politiske motstandere.

Trump gikk hardt ut og anklaget blant annet avtroppende CIA-sjef John Brennan for å ha stått bak lekkasjen.