Verden

Putin frir til Kim Jong Un

MOSKVA (Afenposten): I jakten på nye venner har Russland begynt å flørte med Nord-Korea.

Nord-Koreas unge diktator Kim Jong Un har plutselig blitt interessant for Vladimir Putin. Foto: KCNA

 • Steinar Dyrnes

Et stadig kaldere forhold til europeiske handelspartnere fører til at Vladimir Putin ser mot Nord-Korea. Foto: POOL

Moskva har de siste månedene gjort flere fremstøt overfor Pyongyang i et forsøk på å få til tettere økonomiske bånd til Nord-Korea. Det er et iskaldt forhold til Vesten har ført Russland ut på vennejakt. Det fremste eksempelet på det er den omfattende gassavtalensom Russland nylig inngikk med Kina, etter ti år med tautrekking.

Renessanse i forholdet

Men det er ikke bare Kina som sjekkes opp av Russland for tiden. I april avla en av Russlands visestatsministre, Jurij Trutnev, en tre dagers visitt i det som regnes som verdens verste diktatur. Det fikk Aleksandr Vorontsov, ekspert på forholdet mellom Russland og Nord-Korea på Det russiske vitenskapsakademiet, til skrive på sin blogg at det markerte "kulminasjonen av at en ny fase i Russland-Nord Korea-forholdet finner sin form – en slags renessanse hvis du vil".

Den japanske sikkerhetspolitikkeksperten Narushige Michishita setter de russiske tilnærmingene i sammenheng med landets dårlige forhold til USA.

— Ved å styrke sitt forhold til Nord-Korea prøver Russland å styrke sin forhandlingsposisjon overfor USA og Japan, sier Michishita til nyhetsbyrået AP.

LES OGSÅ:

Les også

Putin retter blikket østover

Lokker med gjeldsettergivelse

I tillegg til viseministerens besøk har Russland de siste månedene lokket Nord-Korea, som de har en liten grense mot, med både økt handel og utviklingsprosjekter. Ikke minst har de lovet at landets nasjonalforsamling, Dumaen, skal stemme over et forslag om å ettergi nesten 10 milliarder dollar i gjeld fra Sovjet-tiden.

Videre har Moskva lovet å reinvestere rundt 1 milliard dollar som Pyongyang skylder i en transibirsk jernbanelinje gjennom Nord-Korea til Sør-Korea. Selv om planene er på et tidlig stadium, kan de bli lønnsomme for alle de tre landene. For en tilsvarende gassrørledning, som skal gjøre Russland i stand til å selge gass til Sør-Korea, planlegges også.

Det spente forholdet til Vesten har gjort at Russland ventelig ønsker å gjøre gasseksporten mindre avhengig av salg til Europa. Hele en tredjedel av EUs gassimport kommer fra Russland. Men konflikten med Ukraina har gjort at EU ønsker å bli mindre avhengig av Russland. Enkelte har også tatt til orde for boikott av russisk gass.

Stor seier i russisk presse

Derfor ble det fremstilt som en stor seier og tidenes gassavtale på verdensbasis i russisk presse da Putin under et besøk til Kina i mai undertegnet avtalen om salg av gass til gigantnaboen.

Dog mener kritikere at grunnen til at det etter ti års tautrekking ble en avtale nå, var at et svekket Russland måtte vise at de er i stand til finne nye alliansepartnere og dermed senket prisen så mye at Kina skrev under.

LES OGSÅ:

Les også

Russland og Kina inngår gigantisk handelsavtale

Russland legger nå stadig mer vekt på å bygge motpoler til EU og NATO. I mai undertegnet Russland endelig avtalen med diktaturene Kasakhstan og Hviterussland om å omdanne tollunionen de etablerte i 2010, til Euroasiatisk økonomisk union. Endringen trer i kraft fra årsskiftet.

Klart for Sovjetunionen 2.0

Det ventes også at ytterligere to tidligere sovjetstater, Armenia og Kirgisistan, skal slutte seg til unionen. Også Kirgisistans naboland Tadsjikistan, som i likhet med naboen er lutfattig, er også et mulig nytt medlem. Enkelte kritikere har kalt nyskapningen for Sovjetunionen 2.0.

Twitter: StDyrnes

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Faren forlangte luksusprostituerte og stjernekokker. Nå kommer sønnen i togvogn bestefaren fikk av Stalin.

 2. VERDEN

  Det store atomrakett-mysteriet skremmer en hel verden. Spørsmålet er hvordan nordkoreanerne klarte det så raskt.

 3. VERDEN

  Hvorfor er USA og Nord-Korea erkefiender? Og hva kan komme ut av toppmøtet på tirsdag?

 4. VERDEN

  Pompeo sier han og Putin er enig om veien videre i Syria

 5. VERDEN

  Trump og Putin enige om historisk toppmøte

 6. VERDEN

  Diktatoren frykter at Russland vil ta over landet. Han ga Putin fire sekker poteter i nyttårsgave.