Utenfor bryggeriet Taybeh, i den palestinske landsbyen med samme navn, sitter arbeiderne på rekke og rad og venter.
De var på plass allerede klokken 7 for å ta imot en leveranse med råvarer som har ankommet den israelske havnebyen Ashdod. Nå er klokken 11 og det er fortsatt ingen tegn til lastebilen med importert belgisk og fransk malt.
— Dette skjer rett som det er. Nå holder israelske tollmyndigheter bilen igjen på havnen i Ashdod. Andre ganger bruker de 5–6 timer på å sjekke den på kontrollposten på vei inn til Vestbredden, forteller bryggerisjef Nadim Khoury.
— Å brygge øl i Palestina er ikke som å brygge øl noe annet sted i verden. Det er vanskelig, men verdt det, legger han til.
Tar identiteten tilbake
I 1994, i et anfall av optimisme som følge av signeringen av Oslo-avtalen året før, flyttet Nadim og broren David tilbake til Vestbredden etter over 20 år i USA. Sammen startet de mikrobryggeriet Taybeh, som reklamerer slik: «Drikk palestinsk – smak revolusjonen».
De siste fem årene har bryggeriet også produsert sin egen vin – hvit og rød – laget på lokale druer. Interessen for den palestinske familiebedriften er større enn noen gang, ifølge bryggerisjefen. I tillegg til rundt 100 serveringssteder i Israel og Palestina, kan vin og øl fra Taybeh i dag fås kjøpt i Italia, Sveits, Sverige, Danmark, Japan, Tyskland og Belgia.
— Vi har levd under okkupasjon i så mange år at vi er i ferd med å miste vår identitet. Men det finnes måter å ta den tilbake på. Å skape noe som virkelig er palestinsk, er en av dem, sier Nadim.
Skar øltønne i to
Han flirer litt når han skal fortelle om utfordringene eksport fra et okkupert område kan by på.
— En ting er at vi ikke har noen flyplass. Men på kontrollpostene kan det dukke opp de utroligste problemer. Da muren rundt Vestbredden ble bygget, fikk vi beskjed om at øltønnene som vi fraktet inn og ut var mistenkelige. Jeg ble nødt til å skjære en tønne i to for å vise israelerne at den ikke kunne romme en bombe – bare øl!Nadim understreker det komiske i situasjonen ved å riste smilende og oppgitt på hodet.
— Bare vent og se, sier han.
— En dag kommer jeg til å brygge øl i et fritt Palestina.
Lønnsom tostatsløsning
En fersk rapport fra det amerikanske forskningsinstituttet RAND Corporation fastslår at både Israel og Palestina ville nytt godt av en eventuell tostatsløsning.
I dag anslås BNP pr. innbygger på Vestbredden, Gazastripen og i Øst-Jerusalem å ligge på rundt 2900 dollar, I Israel 36.000 dollar. Ifølge RAND ville en fredsavtale ført til kraftig økonomisk vekst på begge sider: Israels gevinst er estimert til 120 milliarder dollar over en tiårsperiode, Palestinas gevinst er estimert til 50 milliarder.
Forskningsinstituttet har sammenlignet de økonomiske konsekvensene av tostatsløsningen med fire andre scenarioer.
— Tostatsløsningen vil ha den definitivt beste økonomiske effekten for både palestinere og israelere, konkluderte Charles Ries, en av forfatterne av rapporten, til nyhetsbyrået AP nylig.
Israels fungerende ambassadør til Norge har ingen problemer med å se de økonomiske fordelene av en tostatsløsning.
— Når Israel og Palestina kan leve fredelig side om side, så kan de dra nytte av hverandres kunnskap og støtte hverandres økonomi,sier Dan Poraz og legger til:
— Det er også kjent at når noen er fornøyde med livet sitt, vil de ikke ty til ekstremisme.
- Fredelig motstandskamp
Men målet om at Israel og Palestina skal bli to fredelige nabostater som anerkjenner hverandre, er fjernere enn på lenge. Det siste forsøket på fredsforhandlinger mislyktes våren 2014.
Utålmodige amerikanske og europeiske ledere presser på for å få partene tilbake til forhandlingsbordet.
— Ølbryggingen er en fredelig motstandskamp mot okkupasjonen. Palestinske ledere er opptatte med å håndtere politiske spørsmål, trygle Israel om penger og skaffe donasjoner fra Vesten. Men vi vil ikke ha donasjoner og midlertidige tilskudd. Vi vil at folk skal kjøpe varene våre, vi vil at markedet skal hjelpe oss å skape arbeidsplasser, sier Nadim.
Vi anbefaler også disse to saker fra Israel:
- - Det er galskap å inngå en atomavtale med Iran
- Dette kartet viser hvorfor håpet om fred mellom Israel og Palestina svinner Interessert i enda flere utenriksnyheter og -reportasjer? Følg Aftenposten utenriks på vår Facebook-side.