Verden

- 10.000 trues av kloakkflom

Mens diplomatene slåss for en våpenhvile, rykker israelske bakkestyrker dypt inn i Gaza. Sivilbefolkningen sliter med vannmangel, strømbrudd og fare for kloakkoversvømmelser.

Palestinere prøver å slukke branner etter et israelsk angrep mot Rafah sør i Gaza torsdag. Foto: AP Photo/Eyad Baba

 • Kristjan Molstad

I natt rykket israelske bakkestyrker dypere inn i sentrum av Gaza by enn noen gang tidligere, sier vitner til nyhetsbyrået AP. Innbyggerne i byen flyktet fra hjemmene sine i all hast mens troppene rykket frem, støttet av helikoptere, stridsvogner og artilleri. Flere flyktet i nattøyet, noen dyttet eldre familiemedlemmer i rullestol på flukten, skriver AP.

Minst 16 mennesker, inkludert en 13 år gammel gutt, er drept etter at israelske fly bombet grenseområdet ved Rafah i morges. Fem mennesker ble såret da en moské ble truffet.

Skjøt i timesvis

I Gaza by viser levende bilder fra et Reuters-kamera uavbrutt artilleriild mot byen gjennom flere timer. Granater eksploderte i sentrum av byen, og lange salver fra automatgevær ga gjenlyd i de trange gatene.

Det er uklart om dette er et kort fremstøt, eller om offensiven markerer en ny fase i krigen mot Hamas. Den israelske hæren har nølt med å innlate seg på ren bykrig i Gaza by. Hamas kjenner byen og er godt forberedt, og faren for større israelske tap vil være overhengende.

Alt om krigen i Gaza: De israelske styrkene har omringet byen, som har 500.000 innbyggere, i flere dager. Stridsvognene har tidligere gjort enkelte avstikkere innover mot sentrum for å teste Hamas’ geriljasoldater, men har ennå ikke satt i verk en full militær invasjon av byen.

Israelerne hevder at de ødela ni oppskytingsramper for raketter og tre tunneler under bombingen. I går onsdag skjøt Hamas 15 raketter mot Israel. Dette er langt færre enn tidligere.

Trues av kloakkflom

Mens de israelske styrkene nærmer seg sentrum av Gaza by, uttrykker humanitære organisasjoner dyp bekymring for sivilbefolkningen.

De melder om økende mangel på livsviktige forsyninger, som vann, og opplyser at mangelen på drivstoff fører til hyppige strømbrudd.

Røde Kors skriver i en pressemelding onsdag kveld at det er mangel på vann og strøm, og at oversvømmelse av kloakk truer tusenvis av mennesker. I Beit Lahiya, i det nordlige Gaza, trenger en pumpestasjon for en stor kloakkdam umiddelbart mer diesel for å kunne ta unna kloakken.

— Hvis pumpestasjonen ikke begynner å pumpe igjen snart vil kloakken fortsette å stige til demningen kollapser. Et område med rundt 10.000 innbyggere risikerer rett og slett å bli oversvømmes av kloakk, sier Javier Cordoba, vann og sanitærkoordinator for Den internasjonale Røde Kors komiteen (ICRC).

Kraftlinjer og vannverk ødelagt

Vannpumpestasjoner, sykehus og annen sivil infrastruktur er alle avhengig av pålitelig elektrisitetslinjer for å fungere. Kraftlinjene fra Israel til Gaza ble ødelagt for andre gang på mandag.

- To av de tre linjene ble ødelagt bare få dager etter at vi hadde eskortert teknikere fra Gaza elektrisitetsfirmaet til å reparere linjene, sier Cordoba.

Det største vannbehandlingsverket i Gaza, sør for Gaza by, har også blitt ødelagt i kamphandlingene. ICRC håper å få reparert anlegget så snart som mulig. Drikkevann blir mer og mer mangelfullt for hver dag som går.

Arbeider for våpenhvile

Egyptiske forhandlere har uttrykt håp om at en våpenhvile er innen rekkevidde, men Hamas er fortsatt uforsonlig, og Israel viser ingen tegn til å ville stanse sin offensiv, selv om en israelsk sendemann er ventet i Kairo i dag.

En israelsk forsvarstalsmann sier at de ikke føler noe press for å stanse offensiven, som godt kan vare til innsettelsen av Barack Obama neste uke. En annen israelsk tjenestemann sier det er langt fra sikkert at Israel vil godta det egyptiske forslaget.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som kom til regionen onsdag, sa at Hamas hadde sagt ja til våpenhvilen, men Hamas har bare antydet en generell aksept for hovedlinjene.

Israel må stanse sin kriminelle krig og slakt av vårt folk
Ismail HaniyaPå en kaotisk pressekonferanse på et luksushotell i Kairo onsdag kveld fordømte Hamas-lederen Salah al-Bardawil Israels kamphandlinger på Gazastripen. Men han kom ikke med noe klart svar på om Hamas-bevegelsen har sagt ja eller nei til en våpenhvileavtale.

– Vi har gitt Egypt vårt detaljerte syn. Det er ingen uenighet mellom oss og det egyptiske lederskapet. Saken gjelder uenigheter i hvordan vi skal forholde oss til den sionistiske fienden gjennom punktene i dette initiativet, sa Bardawil.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: CRIS BOURONCLE

Hamas’ krav

Hamas’ leder på Gazastripen, Ismail Haniya, listet opp bevegelsens krav til en våpenhvile i en uforsonlig artikkel i den britiske avisa The Independent:

«Israel må stanse sin kriminelle krig og slakt av vårt folk, oppheve fullstendig og uten betingelser den ulovlige blokaden av Gazastripen, åpne alle grenser og trekke seg helt ut av Gazastripen,» skriver Haniya.

«Deretter vil vi ta opp til vurdering våre valg for framtiden,» legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: EYAD BABA

Israel har åpnet for daglige lastebilkolonner med mat og medisiner, men Human Rights Watch sier at den tre timer lange daglige pausen er altfor kort til å fordele varene.

Over halvparten av Gazastripens befolkning er avhengig av FN for å få mat, men FN greier ikke å skaffe nok og fordele den til dem som trenger den.

Sjefen for den palestinske redningstjenesten, Moawiya Hassanein, hevder at 1.038 palestinere er drept og 4.850 er såret på Gazastripen siden offensiven begynte i romjula.

 1. Les også

  - Dødstallet i Gaza har passert 1000

 2. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 3. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

 4. Les også

  Støre: - Noe gjennombrudd i forhandlingene er ikke nært

 5. Les også

  USA anklager Olmert for løgn

 6. Les også

  «Skal det ikke snart ta slutt?»

 7. Les også

  - Oppfordrer til hellig krig mot Israel

 8. Les også

  FN-topp: - Situasjonen er uholdbar

 9. Les også

  Norske medier er ikke nøytrale i Gaza-dekningen

 10. Les også

  Graver ble åpnet av raketteksplosjoner

 11. Les også

  Raketter skutt mot Nord-Israel

 12. Les også

  Jager Hamas-krigere i Gaza by

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 2. VERDEN

  Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel i natt

 3. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 4. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 5. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 6. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen