Verden

- Kolossale kamper

– Et norsk sykehus ville kollapset etter noen dager, sier legen fra Voss.

I natt var det så kraftig bombardement at ingen ambulanser var ute, sier lege Johannes Brattebø fra Voss, som arbeider ved Shifa-sykehuset. Her blir en ti år gammel gutt sendt fra sykehuset til Saudi-Arabia for videre behandling. Foto: STR

 • Bt
 • Rune Christophersen
 • Eystein Røssum

Bakgrunn:

Les også:

Han slapp inn i Gaza lørdag, og har avløst de norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert ved Shifa-sykehuset. Brattebø beskriver situasjonen som «ganske ille».

– Det er kolossale kamper i byen og rundt sykehuset. De flyr over husene med helikopter og F16-fly, og det er skyting fra fartøyer på sjøen og stridsvogner, sier Johannes Brattebø, som er fra Voss.

– 600 døde

I går hadde sykehuset registrert 600 døde siden krigen begynte. 280 av dem skal være kvinner og barn.

– Ved firetiden i natt var det så kraftig bombardement at ingen ambulanser var ute. Nå er det litt roligere, og vi har begynt å få inn pasienter. Flere har fått revet av armer og bein. Vi ser brudd på hodeskallen og andre bruddskader, store brannskader, og flere som er truffet av splinter over hele kroppen, sier Brattebø på telefon fra sykehuset.

– Hvordan er forholdene på sykehuset?

– Strømmen kommer og går, men vi har nødaggregat og tilgang til vann, og rimelig bra med utstyr for øyeblikket. Arbeidet er etter forholdene godt organisert. Mange av dem som jobber her har vært her tidligere. Et norsk sykehus ville kollapset etter noen dager under sånne forhold, sier Brattebø.

Han har ikke arbeidet i et krigsområde tidligere.

– Det har gått greit for min del. Man kommer inn i et system, finner sin rolle og utfører de oppgavene man skal, og det er det. Jeg har arbeidet mye med amputasjoner og bruddbehandling, sier Brattebø.

– Klirrer i rutene

I likhet med Gilbert og Fosse er han sendt ut av den norske hjelpeorganisasjonen Norwac. Også 15-20 leger fra Egypt, Marokko og Libya arbeider ved Shifa-sykehuset.

Brattebø er usikker på om det pågår bakkekamper i nærheten av sykehuset, men merker godt luftangrepene, stridsvognartilleriet og bombardementet fra kanonbåtene.

– Vi hører at det rister og klirrer i vindusrutene. Kolleger som bor i utkanten av sykehusområdet fikk vinduene blåst inn, og en stor stein inn gjennom veggen. De nærmeste nedslagene kan være noen hundre meter unna, sier Brattebø, som selv bor i vaktavdelingen i nærheten av sykehuset.

Han arbeider sammen med en belgisk anestesilege, og den norske sykepleieren Dagfinn Bjørklid. I tillegg arbeider anestesisykepleier Merete Taksdal på den egyptiske siden av grensen.

– Det er mange døde og sårede som kommer til sykehuset. Jeg håper det snart blir våpenhvile, sier Brattebø.

 1. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 2. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

 3. Les også

  Harde kamper i Gaza by

 4. Les også

  Tzipi Livni: - Nå skjønner Hamas at vi reagerer kraftig

 5. Les også

  - Israel forspiller sitt omdømme

 6. Les også

  - Bombing av FN-skole i Gaza var et uhell

 7. Les også

  - Overveiende sannsynlig at nye våpen blir testet i Gaza

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Norsk sykepleier på koronasykehus i Italia: - Det tøffeste jeg har stått i

 2. NORGE

  Voss sykehus granskes etter syv feiloperasjoner

 3. VERDEN

  Russisk opposisjonsleder har fått besøk på sykehuset i Berlin

 4. NORGE

  – Det som er nytt, er at også yngre, friske får sykdommen. Også i alvorlig form.

 5. NORGE

  Ny studie: Unge voksne hardere rammet av korona enn først antatt.

 6. VERDEN

  Stigende dødstall etter boligblokk-kollaps