Verden

Finland: Vi kan forsvare oss

Voksende finsk uro for Russland får president Tarja Halonen til å minne om at Finland er ett av få land i Europa som kan forsvare seg.

Det var smil og lutter glede da presidentene Tarja Halonen og Dmitrij Medvedev møttes på verdenskongressen for finsk-ugriske folk i Khanty-Mansisk tidligere i sommer. Etter krigen i Georgia er nå tonen en annen. ALEKSANDER NEMENOV/AFP

 • Forf>
 • <forf>morten Fyhn <

Den finske presidenten ble angivelig varslet på forhånd av sin russiske motpart, Dmitrij Medvedev, om at Russland hadde besluttet seg for å anerkjenne selvstendigheten til de to utbryterrepublikkene fra Georgia, Abkhasia og Sør-Ossetia, skriver den finske storavisen Helsingin Sanomat. Men den russiske gesten synes ikke å ha dempet uroen i Finland over utviklingen i Russland og landets opptreden i Kaukasus.

Skremmende.

Under henvisning til situasjonen i Georgia sa president Halonen forleden til de finske ambassadørene at en krig i Europa som Finlands store nabo Russland er innblandet i, er en skremmende hendelse. Den gir grunn til alvorlige overveielser, sa hun. Men presidenten gikk ikke nærmere inn på temaet. Hun nøyde seg med å understreke at hovedtrekkene i finsk utenrikspolitikk ligger fast. Det betyr at hun fastholder sin motstand mot finsk NATO-medlemskap.

Troverdig forsvar.

Men samtidig fant presidenten grunn til å minne om at Finland fortsatt akter å opprettholde et troverdig militært forsvar:— Vi er ett av de få europeiske land som militært kan forsvare sitt eget territorium. Dette fastholder vi, og vi vil utvikle forsvaret ytterligere, sa Halonen. Uten å si at denne advarselen var beregnet på Russland, som Finland to ganger har vært i krig med, var hennes budskap klart: Finlands forsvar holder kruttet tørt og Finlands utenrikspolitikk baserer seg på folkerettens prinsipper og respekt for de menneskelige rettigheter.- Vår utenrikspolitikk tar sikte på å fremme stabilitet, sa Halonen, som sa seg tilfreds med den måten Finland i egenskap av ordførerland for OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) har opptrådt på under Georgia-konflikten.

Strid om stol.

Det er utenriksminister Alexander Stubb som har opptrådt på vegne av OSSE, men han risikerer å ikke få være til stede på EUs ekstraordinære toppmøte mandag. Det er sammenkalt for å diskutere krigen i Georgia. Ifølge Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner kan det bli aktuelt å innføre visse sanksjoner mot Russland.President Halonen, som har ansvaret for Finlands utenrikspolitikk i samarbeid med regjeringen, har bestemt seg for å delta på toppmøtet. Fordi hvert land bare har to plasser, og fordi Finlands statsminister Matti Vanhanen er selvskreven på alle toppmøter, er det utenriksministerens tilstedeværelse som står på spill.

Kritikk.

Til Finlands radio YLE sier professor i internasjonal politikk, Tuomas Forsberg, at situasjonen i Finlands utenrikspolitiske ledelse er spesiell. Forsberg mener at det er selvsagt at Stubb deltar på toppmøtet fordi han er OSSE's formann. Ifølge Forsberg hadde Halonens nærvær vært mer naturlig, dersom hun tidligere hadde inntatt en mer aktiv rolle i Georgiakonflikten.Det har flere ganger tidligere vært strid i Finland om hvem som skal delta på EUs toppmøter. Halonen er ikke den første finske president som har krevd å få delta på bekostning av landets utenriksminister.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Har Europa egentlig noen grunn til å frykte Russland? Sjekk disse grafene og døm selv.

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Sverige og Finland bør bli med i NATO

 3. VERDEN

  Frykter at finsk Nato-flørt kan øke spenningen

 4. VERDEN

  Lavrov mener Stoltenberg er preget av kald krigs tenking

 5. VERDEN

  Europas frosne konflikter: De levde en gang i et ferieparadis. Nå fester Putin grepet.

 6. KRONIKK

  Krigen som nesten har gått i glemmeboken