Verden

- Kina klarer å håndtere redningsarbeidet selv

Sykepleiere og beboere setter opp et midlertidig hjelpesenter utenfor et sykehus ig Chengdu i Sichuan-provinsen.

Kinesiske myndigheter er vant til å håndtere store katastrofer, sier beredskapssjef Arnulv Torbjørnsen i Norges Røde Kors.

Er du i jordskjelvområdet? Ta kontakt med Aftenposten.no på epost eller telefon +4722864040

LES OGSÅ: — Den redningen som pågår nå, er det bare nærmiljøet som kan ta seg av. Og det vi vet av erfaring fra Kina, er at myndighetene er veldig effektive. De er vant til å håndtere naturkatastrofer, også store katastrofer, sier Torbjørnsen til NTB.

Meldingene om tall på omkomne etter jordskjelvet i Kina steg raskt i løpet av mandagen.

— Dette ser igjen ut til å være en katastrofe som er større enn det de første meldingene tyder på. Det er et veldig kraftig jordskjelv som riktignok ligger dypt, men ødeleggelsene ser ut til å være store, sa Torbjørnsen mandag ettermiddag.

Folkerikt

Han påpeker at skjelvet har rammet folkerike områder, noe som øker faren for store tapstall.

— Men nå er det ingen som tenker på situasjonsbeskrivelser, nå er det livredning som teller.

— Redningsmannskapene har bare noen timer på seg for å få ut overlevende, fortsetter han.

Klar til å hjelpe

Norges Røde Kors har vært i kontakt med sine kolleger i Beijing, som forteller at Røde Kors i Sichuan-området er aktivt med i redningsarbeidet.

— Vi har i mange år samarbeidet med kinesisk Røde Kors, og vi står klare til å hjelpe hvis det skulle bli behov for det, sier Torbjørnsen.

Også den norske søke- og redningsenheten NORSAR er beredt til bidra, dersom kinesiske myndigheter ber om hjelp. En mobilisering vil eventuelt skje i samarbeid med Utenriksdepartementet (UD), opplyser enheten i en pressemelding.

Men UDs kommunikasjonsrådgiver sier de foreløpig ikke kjenner til at kinesiske myndigheter har bedt om bistand til redningsarbeidet.

Les også

  1. - Vet ikke hvor mange nordmenn som er i Kina