Verden

Harde kamper i Gaza natten gjennom

ISRAELS GRENSE MOT GAZA (Aftenposten.no): Røyk steg opp fra eksplosjoner og brennende bygninger på Gazastripen etter den første natten med israelske bakkestyrker i angrep inne i det Hamas-kontrollerte landområdet med 1,5 millioner innbyggere.

Foto: YEHUDA RAIZNER / AFP

 • Jørgen Lohne

Røyk steg opp fra eksplosjoner og brennende bygninger på Gazastripen etter den første natten med israelske bakkestyrker i angrep inne i det Hamas-kontrollerte landområdet med 1,5 millioner innbyggere. Fra en høyde utenfor den israelske byen Sderot kunne Aftenpostens medarbeider i løpet av natten høre serier av kraftige eksplosjoner og maskingeværild fra kampene noen kilometer unna. Lysglimt som lyste om himmelen vitnet om kraftige kamper mellom israelske bakkestyrker og Hamas krigere. Palestinske leger opplyste i morges ifølge BBC at et barn var drept, som det første sivile offer for bakkekrigen. Moren og hennes far ble også drept da en bombekastergranat traff huset hvor de bodde, ifølge palestinsk helsepersonell.

— Hamas er fienden

Israelske talsmenn understreker at Hamas, ikke Gazas befolkning, er Israels fiender og at alle forholdsregler blir tatt for å unngå at sivile blir drept. Hamas hevdet i morges å ha drept ni israelske soldater i løpet av natten. Ifølge det israelske forsvaret selv ble 30 av deres soldater såret i nattens aksjoner, to av dem alvorlig. En kilde i den israelske hæren hevder flere titall palestinske geriljakrigere har falt i kampene, men dette er ikke bekreftet fra andre kilder. På grunn av stadige trefninger er det umulig for palestinske ambulanser å komme fram til slagmarken, hvor mange av Hamas’ krigere ligger med store skader, skriver NTB.

Flere flyangrep

Israel bombet mål på Gazastripen både fra bakke, luft og sjø. Det kom rapporter om sammenstøt flere steder, og de hardeste kampene skal ha vært i og rundt byen Jabaliya. Israel satte inn stridsvogner, mens Hamas svarte med bombekastere og veibomber. Israelske jagerfly av typen F-16 gjennomførte flere angrep natt til søndag, mens marineskip i Middelhavet skjøt mot mål langs kysten av Gazastripen. Et brennende lagringsanlegg for naturgass lyste opp nattehimmelen ved byen Beit Lahiya, kort etter at soldater utstyrt med nattbriller marsjerte over grensa fra Israel.

Propaganda

De to partene i konflikten slåss ikke kun med våpen, men utkjemper også en propagandakrig. Israel har flere ganger klart å bryte inn i Hamas’ egne TV- og radiosendinger. – Hamas-lederne lyver til dere og gjemmer seg på sykehus, sa en stemme midt i et program på den islamistiske bevegelsens radiokanal natt til søndag. Samtidig truer Hamas med at Gaza vil bli en «gravplass» for de framrykkende soldatene. – Dere kom som rotter, uttalte en representant for bevegelsen kort etter at de første soldatene hadde krysset grensa til Gazastripen.

Ingen okkupasjon

Politiske ledere i Israel sier militæroperasjonen er en reaksjon på at væpnede palestinere skyter raketter mot den sørlige delen av Israel. Samtidig framholder de at målet med offensiven i denne omgang ikke er å styrte Hamas-regimet eller å okkupere det palestinske området. Siden de første luftangrepene begynte for en uke siden, er over 460 palestinere blitt drept, ifølge palestinske kilder. Samtidig har væpnede palestinske grupper avfyrt flere hundre raketter mot Israel den siste uken, noe som har kostet fire mennesker livet.

Ingen FN-enighet

FNs sikkerhetsråd har avsluttet et krisemøte om situasjonen på Gazastripen, men klarte ikke å bli enige om en felles uttalelse. Libya la fram et resolusjonsforslag natt til søndag norsk tid med krav om umiddelbar våpenhvile i det palestinske området. Teksten uttrykker «alvorlig bekymring» for opptrappingen av situasjonen etter at Israel startet sin bakkeoffensiv. Den palestinske FN-observatøren Riyad Mansour ba rådet raskt samle seg om en reaksjon for å stanse det han beskrev som aggresjon mot befolkningen i Gaza. – Dette er umoralsk. Dette er ulovlig. Dette er uakseptabelt, og Sikkerhetsrådet kan ikke fortsette å sitte med hendene i fanget, sa Mansour.

- USA blokkerte

Men USAs representant ville ikke stille seg bak oppfordringen om en umiddelbar stans i angrepene eller en bekymring for opptrappingen av volden, ifølge AP. Dermed ble Libyas forslag forkastet. USAs viseambassadør til FN, Alejandro Wolff, mener at det ikke er noen tegn til at Hamas lytter til resolusjonen Sikkerhetsrådet kom med i forrige uke, og at en ny uttalelse derfor ikke har noe for seg.

- Ekstremt skuffet

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt om at det umiddelbart må innføres våpenhvile på Gazastripen, ifølge NTB. Ban ga uttrykk for «ekstrem bekymring og skuffelse» da han lørdag snakket med Israels statsminister Ehud Olmert på telefon, heter det i en uttalelse fra FN. Generalsekretæren har også oppfordret Israel til å sikre at humanitær hjelp når fram til sivilbefolkningen på Gazastripen. Han ber ulike internasjonale aktører om å bruke alle påvirkningsmuligheter for å stanse blodsutgytelsene og lidelsen i det palestinske området.

 1. Les også

  Barak: - Vi er ikke ute etter krig

 2. Les også

  «Israel må bære ansvar for hvert barn som dør»

 3. Les også

  Norge krever at Israel trekker seg ut

 4. Les også

  Israel varsler langvarig offensiv

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen

 2. VERDEN
  Publisert:

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 3. VERDEN
  Publisert:

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag

 4. VERDEN
  Publisert:

  Israelske fly angrep mål på Gazastripen

 5. VERDEN
  Publisert:

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 6. VERDEN
  Publisert:

  Frykt for ny krig på Gazastripen