Verden

Russerne later som de tar Trump-bråket med et skuldertrekk

Kongresshøringene i USA blir tiet ihjel i Putin-styrte medier i Moskva. Men Kreml frykter at Trump må skrinlegge planene om å forbedre forholdet USA-Russland.

Slik tegnes USAs Donald Trump og Russland Vladimir Putin av den nepalske kunstneren Sunil Sigdel. Mandag bekreftet FBI-sjefen for første gang offisielt at FBI etterforsker forholdet mellom russerne og Trump-leiren. Foto: ADNAN ABIDI / REUTERS

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Mens amerikanske og vestlige aviser har brukt store overskrifter om Kongressens Russlands-høring, blir saken tonet kraftig ned i russiske medier.

Dagen etter kongresshøringen hvor FBI-sjefen bekreftet at FBI etterforsker forholdet mellom Moskva og Trump, forsøkte Kreml-kontrollerte medier heller å finne en «positiv» vri.

Kreml-kontrollerte medier vinkler i stedet på at USAs utenriksminister Rex Tillerson har bestemt seg for å besøke Moskva for første gang som utenriksminister i april.

Russlands president Vladimir Putin tar imot nye utenlandske ambassadører i Kreml-palasset i Moskva torsdag 16. mars. Foto: MAXIM SHIPENKOV / TT / NTB scanpix

– Amerikanerne er fornærmet

De fleste russiske kommentatorene – både Kreml-tro og uavhengige – frykter at anklagene mot Trump gjør det politisk umulig å få til et bedre forhold mellom Russland og USA med det første.

– For første gang har Russland blandet seg inn i interne saker i USA. For amerikanerne er dette en utålelig fornærmelse, sier professor Valerij Solovej ved det prestisjetunge MGIMO-universitetet i Moskva til nettavisen Gazeta.ru.

– Hensikten med høringene er å legge press på president Trump slik at han ikke prøver å utvide samarbeidet med Russlands president.

Før jul jublet Kreml og Putins støttespillere og feiret Trumps valgseier som en triumf for Putin. Dette slår nå kraftig tilbake.

Trump har utløst en opphetet krangel internt blant Putins sterkeste og mest iherdige tilhengere.

Nasjonalistiske og konservative grupper anklager Putins TV-sjef for å lide av «trumpomani».

 • Diana (16) ble voldtatt på hyttetur av Sergej. Da voldtektsmannen ble dømt, tok hun hengt ut som PR-kåt hore på Russlands største kanal.

– Hensiktsløs diskusjon

– Spekulasjonen om Russlands mulige rolle i 2016-valget i USA har utviklet seg til en permanent, intern diskusjon som Kreml ikke ønsket å ha forbindelse med, sa Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov tirsdag.

– Vi holder oss unna disse åpenbart hensiktsløse diskusjonene, sa Peskov.

Han la til at dette ikke er egnet til å bedre forholdet mellom Russland og USA.

– Åtte måneders etterforskning, ingen bevis

Det nasjonalistiske nyhetsbyrået Regnum skriver at FBIs etterforskning nå har pågått i åtte måneder.

– Men FBI har ikke klart å finne noen bevis for en sammensvergelse mellom Moskva og Trump. Likevel fortsetter de å lete, skriver Regnum.

– Hvis anklagene blir bekreftet, kan det føre til et nytt «Watergate», ifølge en av Moskvas største radiostasjoner BFM.ru.

– I kontakten mellom Trump og hans folk i Russland, er det ingenting uvanlig. Alle presidentkandidater og deres lag har kontakt med representanter for de største landene, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Tennessee Andrej Korobkov til BFM.ru.

Slik tegnes USAs Donald Trump og Russland Vladimir Putin av den nepalske kunstneren Sunil Sigdel. Mandag bekreftet FBI-sjefen for første gang offisielt at FBI etterforsker forholdet mellom russerne og Trump-leiren. Foto: ADNAN ABIDI / REUTERS

Putins medier gjør som Trump tvitret

Nyhetsbyrået Tass valgte å dekke kongresshøringen ved å velge samme vinkel som Trump valgte på Twitter.

«Sjefene for NSA og FBI avviser muligheten for russisk innflytelse på valgene i USA», skrev Tass med henvisning til Trump.

– Russofobien har allerede infisert den nye administrasjonen fra topp til bunn, skrev lederen for utenrikskomiteen i føderasjonsrådet Konstantin Kosatsjev på Facebook i februar.

Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov har betegnet anklagene som «latterlig tull».

Les mer om

 1. Russland
 2. Moskva
 3. FBI

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Putin-talsmann: Trumps Russland-skandale minner om en såpeopera

 2. VERDEN
  Publisert:

  Putins mektige PR-sjef anklages for «trumpomani». Trump utløser krangel i Kreml

 3. VERDEN
  Publisert:

  For fire år siden skålte de i champagne. Nå har Russland ikke engang gratulert med ny president.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Russerne liker at verden frykter hva Putin og Trump kan finne på.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Putin dropper årets generalforsamling i FN

 6. VERDEN
  Publisert:

  Putins talsmann innlagt på sykehus med korona