Terrorsiktet erkjenner skyld for lastebilangrepet i Stockholm

Terrorsiktede Rakhmat Akilov (39) sier at det var han som gjennomførte angrepet som tok fire liv i Stockholm sentrum.

Rakhmat Akilov fotografert like etter at politiet arresterte ham fredag kveld.

– Akilov erkjenner terrorkriminalitet og godtar å bli fengslet, sa advokaten, Johan Eriksson, da fengslingsmøtet startet.

Det ble avsluttet halvannen time senere, og da ble det klart at Akilov fortsatt skal varetektfengsles. Tiltalen skal reises senest 11. mai. Det ble også kjent at tingretten besluttet å innhente en rettspsykiatrisk vurdering av Akilov, skriver Aftonbladet.

Ifølge Eriksson har Akilov utførlig fortalt om attentatet, og han skal ha vært samarbeidsvillig i politiforhøret.

– Han svarer på spørsmål, sier forsvareren.

Utelukker ingenting

Aktor Hans Ihrman fra påtalemyndighetene var ikke svært snakkesalig etter fengslingsmøtet.

Han ville ikke si noe om Akilovs motiver, hans eventuelle forbindelser til IS eller hva han hadde sagt i avhør.

– Jeg kan bare si at vi skal gjøre alt for å stille samtlige skyldige til rette for dette, sa han, men ville ikke kommentere om det vil bli tatt ut tiltale mot flere. Han sa at det finnes ingen flere mistenkte i dag, men at alle spor skal sjekkes ut.

– Har flere stått bak? ble aktoren spurt.

– Det er det vi skal finne ut av. Men vi utelukker ingenting, svarte Ihrman.

Mistanke mot mulig medhjelper svekket

Han sa at han har full respekt for informasjonsbehovet, men at mens etterforskningen pågår kan han ikke si noe om motivet.

Like etter fengslingsmøtet ble det klart at svensk politi ikke vil begjære den andre som var pågrepet i saken varetektsfengslet. I en pressemeldingen opplyser påtalemyndigheten at mistanken mot mannen er svekket, og at det derfor ikke er grunn til å varetektsfengsle ham.

Vedkommende er fortsatt i politiets varetekt fordi han tidligere er besluttet utvist fra Sverige.

Sikkerhetssal 1 i Stockholm tingrett.

Fengslingsmøtet tirsdag gikk bak lukkede dører med referatforbud, fordi politiet skulle legge fram sine bevis.

Akilov var kledd i grønne klær og gikk med bøyd hode da han ankom rettslokalet. SVT melder at han gikk inn i salen med en trøye over hodet. Dommeren ba ham om å ta den av, men siden han satt med ryggen til, så ikke journalistene ansiktet hans.

Ville bytte til sunnimuslimsk advokat

Akilov, som også har brukt navnet Rahmatjon Kurbonov i søkeprosessen for å få asyl i Sverige, forsvares av kjendisadvokaten Johan Eriksson. Det er ventet at han vil kommunisere via russisk tolk med retten.

Usbekeren krevde mandag at han måtte få bytte til en advokat som er sunnimuslim. Stockholm tingrett skriver i en pressemelding mandag ettermiddag at de har avvist Akilovs begjæring om bytte av advokat.

Johan Eriksson sa tirsdag at han vet at hans beslutning om å forsvare den terrormistenkte er blitt møtt av sterke reaksjoner. Han har imidlertid ikke blitt utsatt for trusler.

– Å forsvare en person er ikke det samme som å forsvare deres gjerninger, sa han ifølge Aftonbladet.

Omfattende sikkerhet

Det var et stort presseoppbud før fengslingsmøtet, og ifølge SVT ble det småknuffing mellom journalistene som ville sikre seg en plass.

Politiet sperrer av Bergsgatan utenfor sikkerhetssalen ved Stockholms tingsrätt forut for fengslingsmøtet for Rakhmat Akilov,

I forkant av rettsmøtet tirsdag var området foran rettslokalet sperret av.

– Det kommer til å være omfattende sikkerhetstiltak, på samme nivå som når saker med grov, organisert kriminalitet går for retten, sier Thomas Östman, sikkerhetssjef ved Stockholms tingsrett, til Ekot.

Fengslingsmøtet startet i Stockholm tingrett klokken 10, med en russisk tolk til stedet.

Flere bevis

Mistankene mot 39-åringen er svært sterke, ifølge politiet. Det finnes flere typer bevis som peker mot den mistenkte gjerningsmannen, både tekniske bevis, bilder og opplysninger fra Akilov selv, ifølge rikspolitisjef Dan Eliasson.

– Når det gjelder etterforskningen, føler jeg meg svært trygg på at vi har rett gjerningsmann som kjørte lastebilen, sa den svenske politidirektøren Dan Eliasson på en pressekonferanse mandag.