Verden

Ny presidentordre: Trump vil ha arbeidsplasser – ikke klimatiltak

President Donald Trump vil tirsdag ventelig underskrive enda en presidentordre, denne gang en som slår en strek over flere av Barack Obamas tiltak mot global oppvarming.

  • NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Trumps nye ordre vil være en gavepakke til kullindustrien. Ifølge CNN velger presidenten å prioritere amerikanske arbeidsplasser foran reguleringer som tar sikte på å bremse klimaendringer.

En kilde som er kjent med innholdet i presidentordren fortalte mandag til CNN at administrasjonen tror at myndighetene både kan «tjene miljøet og øke energiuavhengigheten samtidig». Det skal man gjøre ved å be USAs miljødirektorat, EPA, om å fokusere på det presidenten og hans administrasjon mener er dets kjernevirksomhet: Rent vann og ren luft.

Presidentordren innebærer et meget tydelig brudd med politikken som president Barack Obama førte.

Ifølge lederen for USAs miljødirektorat (EPA), Scott Pruitt, vil presidentordren skape flere arbeidsplasser i amerikanske kullgruver og føre til lavere pris på strøm.

«En sterk og voksende økonomi samt velstand er den beste måten å beskytte miljøet på», sier talspersonen i Det hvite hus, i følge CNN.

Les også

Globalisering brukes til å forklare Trump-valget og Brexit. Men vil det på virke norske velgere?

Avvikler Clean Power Plan

Trump kommer også til å avvikle Obama-administrasjonens Clean Power Plan, som ville ha lagt restriksjoner på klimagassutslipp fra amerikanske kullkraftverk.

Planen har ligget på is siden i fjor, i påvente av at en ankedomstol skulle behandle et søksmål fra kullindustrien og flere republikansk-styrte delstater der industrien står sterkt.

Trump har også gjort det klart at han vil reversere begrensningene Obama-administrasjonens påla olje- og gassindustrien som et ledd i arbeidet med å kutte USAs utslipp av klimagasser og leve opp til forpliktelsene i Parisavtalen.

– Disse handlingene er et angrep på amerikanske verdier. De setter både helse, miljø og velstanden til alle amerikanere i fare. Trump prøver å ødelegge programmer som skaper jobber og som beskytter vann og miljø. Han vil sørge for at de som tjener penger er de som forurenser, sier Tom Steyer, president i NexGen Climate.

Les også

Donald Trump lovet å redde kullindustrien. Det er et løfte han trolig ikke kan holde.

Kuttet budsjettet med 30 prosent

Trump har, i likhet med Pruitt, gjentatte ganger avvist klimaendringene er menneskeskapt og kritisert Obamas tiltak for å redusere USAs utslipp av klimagasser. Han har også kuttet EPAs budsjett med over 30 prosent.

President Donald Trump har kuttet budsjettet til USAs miljødirektorat (EPA) med en tredjedel. Foto: AP / NTB scanpix

USA har verdens nest største utslipp av klimagasser, og 37 prosent av utslippene kommer fra elektrisitetsproduksjon.

Kullindustrien i USA sysselsatte i 2008 rundt 88.000 mennesker, men antallet falt med 25 prosent under Obamas tid i Det hvite hus.

President Trump er kjent for å stille seg tvilende til at de raske klimaendringene vi ser er menneskeskapte. I 2012 tvitret han at det var kineserne som hadde skapt begrepet global oppvarming.

The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.

Talspersonen i Det hvite hus understreker at Trump kommer til å jobbe for miljøet, men på spørsmål om presidenten tror på klimaendringene ble svaret vagt:

– Vi kommer til å fortsette å jobbe for ren luft og rent vann. Presidenten er klar på at han ønsker at USAs miljødirektorat fortsetter å jobbe med det som er direktoratets kjerneoppgaver.

Mer om klima:


Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Global oppvarming
  4. Miljø
  5. Klimaendringer