Verden

Tyrkia-bråket: Danmark vil utsette besøk, tumulter i Sverige, politikerbesøk til Norge

Den tyrkiske politikeren Cuma Icten besøker Drammen og Oslo, men UD har ikke fått informasjon om at tyrkiske politikere planlegger besøk i Norge.

I Sverige var AKPs internasjonale sekretær Mehmet Mehdi Eker på besøk søndag.
  • NTB

– UD er ikke kjent med at tyrkiske regjeringsmedlemmer planlegger å besøke Norge. Vi er gjennom mediene gjort kjent med at en tyrkisk parlamentariker vil besøke Norge. Det er opp til lokale myndigheter og politi å ta stilling til denne typen arrangementer, opplyser pressevakt i Utenriksdepartementet Kristin Enstad til VG.

Søndag meldte Drammens Tidende at den tyrkiske politikeren Cuma Icten landet på Gardermoen søndag, og at han skal besøke Drammen mandag.

  • Les mer: Intens ordkrig mellom statsministrene i Nederland og Tyrkia

SV-politiker vil si nei

Trolig skal Icten holde et valgmøte i moskeen til det tyrkiske trossamfunnet i byen. Ifølge avisen skal Icten også besøke Oslo i løpet av sitt program mandag og tirsdag.

SVs stortingskandidat Petter Eide mener Norge bør gjøre som Nederland og nekte tyrkiske politikere å drive valgkamp her.

– Politikere er fengslet, aviser og mediekanaler er stengt og ytringsfriheten er sterkt begrenset. I en slik situasjon vil det være prinsipielt galt å tillate tyrkiske politikere eller myndigheter å komme til Norge og drive valgkamp bare for den ene siden, sier Eide til NRK.

– Kraftigere lut

Eide, som nylig har vært i Tyrkia hvor han har hatt samtaler med SVs søsterparti HDP, mener flere europeiske ledere kvier seg for å kritisere tyrkiske myndigheter for ikke å tillate en fri valgkamp i Tyrkia. Det må kraftigere lut til mot Tyrkia, og norske myndigheter må ta et tydeligere standpunkt, sier han.

Danmark: Utsett besøk

I Danmark ba statsminister Lars Løkke Rasmussen søndag Tyrkias statsminister Binali Yildirim om å utsette et planlagt besøk i Danmark til uken.

Oppfordringen kommer som følge av den eskalerende konflikten mellom Tyrkia på den ene siden og Nederland og Tyskland på den andre.

– Vi er bekymret over den politiske utviklingen i Tyrkia. Også når det gjelder retorikken som Tyrkia bruker overfor land som Nederland, sier Løkke Rasmussen søndag.

Yildirim skulle etter planen besøke Danmark 19. og 20. mars.

– Jeg hadde et utmerket møte med ham i desember. Men slik det ser ut i dag, vil et møte få det til å se ut som om Danmark ser mildere på utviklingen i Tyrkia enn de øvrige landene, fortsetter Løkke Rasmussen.

Sverige: Demonstranter møtte opp

I Sverige var AKPs internasjonale sekretær Mehmet Mehdi Eker på besøk søndag. Han hadde fått lov av svenske myndigheter til å delta på et politisk møte i Fittja sør for Stockholm, der over 300 tyrkiske innvandrere hadde møtt opp.

Mens Eker sto og talte, begynte en kvinne blant tilhørerne å rope i salen. Hun ble raskt ført ut, og deretter ble en mann i rullestol også ført ut av salen. Etter møtet hadde en gruppe demonstranter samlet seg utenfor møtelokalet. De ropte slagord mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Et stort politioppbud var på plass for å skille demonstrantene fra AKP-tilhengerne.

Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Norge
  3. Recep Tayyip Erdogan