Verden

Fayrouz (11) ble giftet bort da faren trengte penger. Hun rømte da ektemannen ville tvinge henne til sex.

KHAMER, JEMEN: I det borgerkrigsherjede Jemen drives familier i fortvilelse til å selge unna det siste de kan få penger for: Sine egne døtre.

Fayrouz Ahmed Haider (11) ble giftet bort fordi faren ville bruke medgiften til å betale for en sykehusregning. I den svært underrapporterte borgerkrigen i Jemen er unge jenter blitt en handelsvare. Foto: Sudarsan Raghavan / THE WASHINGTON POST

 • SUDARSAN RAGHAVAN
  The Washington Post

Fayrouz Ahmed Haider sitter i et falleferdig telt, syv dager
etter at hun ble gift, og forteller hvordan hun rømte fra sin 25 år gamle
ektemann da han forsøkte å tvinge henne til å ha sex.

– Det ville vært bedre om ekteskapet mitt hadde fått vente,
sier hun.

Fayrouz er 11 år.

Barneekteskap har lenge vært innvevet i det sosiale mønsteret i Jemen. Det skyldes for det meste fattigdom og gamle tradisjoner, akkurat som i andre deler av verden. Men før borgerkrigen brøt ut i fjor, hadde
internasjonale og lokale aktivister kommet et stykke på vei med å få stanset denne praksisen. De arbeidet aktivt for å få vedtatt en lov som fastsetter en minstealder på 18 år for ekteskap, og for at jentene skal få fortsette på skolen.

Åtte år gamle bruder

Nå har denne innsatsen stanset opp. Mens krigen fortsetter, legger lokale ledere og hjelpearbeidere merke til at flere og flere småjenter,
mange helt ned i åtteårsalderen, blir giftet bort for å hjelpe sine desperate familier. Titusener er på flukt, og har mistet både sine hjem og eiendeler.

– Fedre tenker, at «hvis jeg har en datter som nærmer seg
puberteten, burde jeg prøve å få giftet henne bort så snart som mulig for å minske utgiftene». Det sier Ahmad al-Qurashi, som er direktør i SEYAJ, en kjent jemenittisk gruppe som arbeider for å beskytte barn.

Fayrouz’ mor trengte en blodoverføring. Familien solgte alle eiendelene sine etter å ha flyktet i redsel for flyangrep mot byen Saada nord i landet i fjor. Men pengene det ga, var ikke nok til å betale sykehuset og alt de hadde lånt av slektninger.

Liten og sjenert småjente

Den beskjedne datteren deres, knapt en meter og 20 centimeter høy, ble familiens eneste kilde til inntekt.

– Vi behøvde pengene fra medgiften, sier hennes far Ahmed
Haider Sayed. – Ellers ville jeg aldri ha giftet henne bort.

 • Krigen i Jemen er en av de mest kompliserte konfliktene i verden. Her er et forsøk på å forklare hva de enkelte gruppene kriger for. Derfor kriger de i Jemen

Økningen i barneekteskap er den seneste, og blant de minst
synlige, uttrykk for denne krigens uforholdsmessige virkning for barna. Over hele Jemen, det fattigste landet i Midtøsten, er over 1000 barn blitt drept siden konflikten startet i mars 2015. Det er nesten en tredjedel av alle sivile dødsofre, sier FNs barnefond. I tillegg har rundt 1500 barn mistet armer og ben eller blitt lemlestet på annet vis.

Internasjonal storpolitikk

60 prosent av barneofrene ble rammet av luftangrep fra en
koalisjon med Saudi-Arabia i spissen som støttes av USA, ifølge FN. I forrige måned satte verdensorganisasjonen kongeriket på en svarteliste med land som krenker barns rettigheter i krig. Men etter at myndighetene i Riyad avviste tallet som overdrevet, fjernet FN landet fra listen.

Koalisjonen kjemper mot en allianse av sjiamuslimske
houthi-opprørere og styrker som er lojale overfor tidligere president Ali
Abdullah Saleh. Disse skaffet seg innflytelse under kaoset som oppsto etter den arabiske våren for fem år siden. Saudierne og deres allierte forsøker å gjeninnsette Jemens regjering.

Dette er en flyktningleir i landsbyen Khamer i Jemen. – Kjønnsbasert vold, inkludert barneekteskap, er økt merkbart på grunn av konflikten i Jemen, selv om situasjonen allerede var foruroligende før krigen, sier Fahmia Al-Fotih, som er analytiker hos FNs befolkningsfond i Sanaa. Foto: Sudarsan Raghavan / THE WASHINGTON POST

I dag er sykehusene fylt av barn med skader etter kuler og
granatsplinter. Tusenvis er døde av sult eller sykdommer som kunne vært forhindret. Barn blir i utstrakt grad brukt som soldater eller vakter på kontrollposter. Mer enn 1600 skoler er blitt stengt.

Alt virket så lovende

For mindre enn to år siden virket Fayrouz’ fremtid mer
lovende. Hun var i ferd med å få seg en utdannelse. Faren hennes jobbet som arbeider i Saada. Jemen befant seg i en humanitær krisetilstand lenge før krigen brøt ut, og hjelpeorganisasjoner leverte mat og medisiner til lokalbefolkningen.

I januar 2015 innførte Jemen, etter press fra aktivister, en
minstealder på 18 år for ekteskap. Dette ble skrevet inn i grunnloven, men da krigen begynte, ville ikke houtiene godkjenne dokumentet. I dag har Jemen derfor ingen juridisk minstealder for ekteskap. En bistandsgruppe, det danske flyktningråd, rekrutterte lokale ledere i Saada for å øke bevisstheten om farene jenter utsettes for når de blir gift unge og føder barn. Jemen er blant de land som har høyest dødelighet blant fødende i verden. Bistandsarbeiderne
fortalte folk i byen om jenter helt ned i 12 år som døde i barselseng.

Konkurranse om bistandsmidler

– Vi forsøkte å hindre barneekteskap, og det ga visse resultater, sier Abdo Ali Salim, som arbeidet for danskene. – Innbyggerne fikk
vite om alle de negative virkningene.

Men konflikten har tvunget de fleste internasjonale bistandsgruppene til å innskrenke virksomheten i Jemen. Den økonomiske støtten til lokale organer som hjelper barn, blant dem SEYAJ, er skrumpet dramatisk inn. Selv FN sliter med å skaffe penger, ettersom mer profilerte konflikter i Syria, Irak og andre steder konkurrerer om bistandspengene. Krigen har også gjort at innsatsen fra domstolene, politiet og sosialvesenet er blitt innskrenket.

I mangel av lov og orden skjer det nå flere angrep, voldtekter og andre overgrep mot kvinner.

– Kjønnsbasert vold, inkludert barneekteskap, er økt merkbart på grunn av konflikten i Jemen, selv om situasjonen allerede var foruroligende før krigen, sier Fahmia Al-Fotih, som er analytiker hos FNs befolkningsfond i Sanaa.

Da hjemmet deres ble bombet, flyktet Fayrouz og familien til
Khamer, en trist, støvete by 80 kilometer nord for hovedstaden Sanaa, dit det er kommet tusener av flyktninger. I byen er problemene deres blitt enda verre.

Få hjelpeorganisasjoner er kommet til unnsetning. Familier begynte å sende barna sine til sentrum for å tigge mat, ifølge lokale ledere. Etter hvert som desperasjonen vokste, ble jenter en handelsvare.

1600 dollar for hver datter

I en leir sitter åtte eldre karer og tygger khat, de narkotiske bladene som de fleste menn her bruker. Syv av dem har giftet bort sine jenter i år. Selv Salim, som jobbet for det danske flyktningrådet, har planer om å gifte bort sine to døtre på 13 og 14 år.

– Jeg vil være sikker på at de får en fremtid, om ikke annet
av økonomiske grunner, sier han.

Mohammad Ali al-Ansi giftet bort sine to jenter i april.
Også de var 13 og 14 år gamle.

– Mitt hjerte blør, men jeg var tvunget til å gjøre dette, sier han. – Jeg har ingen jobb, og det er vanskelig å brødfø alle de 10 barna. Han forteller at han fikk 1600 dollar for hver av jentene i medgift.

Men etter å ha betalt for bryllupsfestene og gjort opp annen
gjeld, er det knapt noen penger igjen.

– Hvis det blir verre, er det ingen tvil om at jeg vil gifte bort min 12 år gamle datter, sier Ansi. Hans 14 år gamle datter Fatma, kledd i heldekkende, svart abaya, venter på at hennes 21 år gamle ektemann Zaid skal komme hjem. Utenfor teltet deres sparker noen gutter ball, og jentene hopper tau. Men Fatma har brukt hele dagen på å lage mat og vaske klær for svigerforeldrene. På spørsmål om hva mannens familie heter, svarer hun at det vet hun ikke.

Fatma Ali al-Ansi (14) ble giftet bort i april til 21 år gamle Zaid Ahmed Ali. Foto: Sudarsan Raghavan / THE WASHINGTON POST

Hun minnes at faren fortalte henne og søsteren Amal at familien trengte penger. Hun husker at Amal brast i gråt fordi hennes nye ektemann skulle ta henne med til en annen region. De to søstrene har ikke sett
hverandre siden de ble gift.

– Jeg er for ung til å være gift, fortsetter hun. – Jeg vil
studere, lære meg å skrive.

– Jeg har ofret dette for familien, fortsetter hun med
hviskende stemme.

Få minutter senere kommer ektemannen til teltet, og Fatma
blir taus. Han sier Fatma var i «passende alder for ekteskap.» På spørsmål om hun kan gå på skolen, rister han på hodet.

– Nei, hun er litt for gammel for skolen, sier han.

The Washington Post. Norsk enerett: Aftenposten

Les mer om

 1. Jemen
 2. Barneekteskap
 3. Midtøsten
 4. FN

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  «Jeg skammet meg over meg selv»

 2. VERDEN
  Publisert:

  Slaget alle advarer mot: Svært høy risiko for at 300.000 barn vil dø

 3. SID
  Publisert:

  Fjern muligheten for at barn kan gifte seg i Norge

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Da lillesøsteren ble gravid som 11-åring, tok Memory Banda et valg

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  En hvit kvinne og en svart manns ekteskap skapte storpolitiske bølger på 50-tallet. Nå er historien deres blitt film.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Nesten ingen ville føde jenter. Nå har 70 millioner menn ingen kvinner å gifte seg med.