Verden

Obama ber om unnskyldning for Kunduz-angrep

President Barack Obama har ringt lederen for Leger uten grenser for å beklage det dødelige angrepet mot et sykehus i Kunduz.

USAs president Barack Obama har bedt Leger Uten Grenser om unnskyldning for at amerikanske fly bombet et sykehus organisasjonen driver i Afghanistan.

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Amerikanske kampfly sto bak angrepet på lørdag, der 22 personer ble drept. 12 av de drepte jobbet for Leger uten grenser (MSF).

Det tok flere dager for amerikanske militære myndigheter å ta ansvar for angrepet, og først i dag gjorde president Barack Obama det klart at han ber om forlatelse for de sivile dødsfallene.

– I morges, fra Det ovale kontor, snakket president Obama på telefonen med presidenten for MSF, Dr. Joanne Liu, for å be om unnskyldning og for å uttrykke sine kondolanser til staben hennes og til pasientene som ble drept eller skadet da et amerikansk luftangrep ved en feil rammet et MSF-feltsykehus i Kunduz, Afghanistan denne helgen, sa pressetalsmann Josh Earnest i Det hvite husi dag.

Sykehuset begynte å brenne etter at det ble truffet av de amerikanske bombene. Uncredited

Også Afghanistans president, Arshaf Ghani, skal ha fått en telefon fra president Obama med uttrykk for amerikanernes kondolanser. Earnest beskrev i dag bombingen som en "forferdelig tragedie".

 • Amerikanske myndigheter har endret sin egen forklaring om bombeangrepet i Kunduz flere ganger. Les om de mange versjonene her.

Omtaler angrepet som krigsforbrytelse

Leger uten grenser valgte å stenge sykehuset i Kunduz etter det langvarige bombeangrepet i helgen. Dermed forsvinner det eneste sykehuset for traumepasienter i hele det nordlige Afghanistan.

Pressetalsmann Josh Earnest i Det hvite hus. Susan Walsh

Trolig vil organisasjonen kreve mer enn en unnskyldning fra president Obama.

MSF-sjef Joanne Liu har omtalt angrepet som en krigsforbrytelse, og gjorde det i dag klart at organisasjonen ønsker en full etterforskning for å avklare hva som har skjedd.

Hun ber nå den Sveits-baserte gruppen International Humanitarian Fact-Finding Commission om å etterforske det amerikanske angrepet.

– Det er uakseptabelt at bombingen av et sykehus og drapene på ansatte og pasienter kan bli avfeid som utilsiktet skade eller som en tabbe. Dette var ikke bare et angrep på sykehuset vårt. Det var et angrep på Genèvekonvensjonen. Vi kan ikke tolererte det, sa hun på en pressekonferanse i Genève i dag.

Det er uklart om pressekonferansen ble holdt før eller etter telefonen fra president Obama. Hun la til at flere pasienter ble brent til døde i sengene sine og at MSF-ansatte døde mens de arbeidet i bomberegnet.

– Kollegene våre måtte utføre operasjoner på hverandre. En av legene våre døde på et improvisert operasjonsbord – en kontorpult – mens kollegene hans forsøkte å redde livet hans, sa Joanne Liu.

22 personer ble drept i det amerikanske luftangrepet mot sykehuset i Kunduz. 12 av de drepte jobbet for Leger Uten Grenser. Uncredited

Fulgte ikke egne retningslinjer

General John F. Campbell, som leder de amerikanske styrkene i Afghanistan, skal ha innrømmet at hans egne styrker trolig ikke fulgte sine egne regler da angrepet ble gjennomført på lørdag, ifølge kilder The New York Times har snakket med.

Hverken amerikanske eller afghanske soldater skal ha vært i umiddelbar fare da sykehuset ble bombet, noe som er et klart kriterium for at et bombeangrep skal få grønt lys.

Kunduz ble nylig okkupert av Taliban-styrker. Afghanske styrker, med sterk støtte fra USA i form av blant annet bombeangrep og etterretning, har de siste ukene kjempet hardt for å ta byen tilbake.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Afghanske myndigheter: Kvinner og barn blant 30 sivile drept i NATO-angrep

 2. KRONIKK

  Krigen mot helsevesenet pågår for fullt | Per Helge Måseide

 3. VERDEN

  Amerikansk angrep i Afghanistan drepte minst 30 sivile - nå skal det granskes av FN

 4. VERDEN

  Gjemte bombe i ambulanse: 95 drept og 158 skadet i bombeangrep i Kabul

 5. VERDEN

  Seks døde i angrep mot konsulat i Afghanistan

 6. VERDEN

  Bøndene ville plukke pinjekjerner fra trærne. USA trodde de var fra IS.