Verden

Afroamerikansk kvinne døde i arresten: Nå vil statsadvokaten etterforske politiet

Sandra Bland ble funnet død etter tre dager på en fengselscelle i USA. Hun ble arrestert etter at hun ikke brukte blinklys.

  • Kamilla Amundsen Willix
  • Einar Fannemel
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Arrestasjonen av 28 år gamle Sandra Bland i Texas tidligere denne måneden har ført til nytt raseri blant den amerikanske befolkningen.

Politibetjent Brian Encinia stoppet studenten fordi hun ikke brukte blinklys da hun skiftet fil i Prairie View utenfor Houston 10. juli i år.

Huffington Post har publisert transkripsjonen av videoen her.

Brutal behandling av Bland

Videopptaket av pågripelsen er nå offentliggjort og viser hendelsesforløpet. Det hele starter uskylding med sjekk av førerkortet. Når den hvite politibetjenten så ber Bland slukke sigaretten i sin egen bil, eskalerer situasjonen. Det hele ender med at hun dras ut av bilen, kastes i bakken og blir siktet på med våpen av betjenten.

Fengselscellen hvor Sandra Bland satt i tre døgn før hun ble funnet død.

Tre dager senere var hun død. Videoen viser også hvordan betjenten roper til Bland at hun er arrestert, før hun i det hele tatt har rukket å forlate sin egne bil. Samtidig ser man at betjenten videre roper til kvinnen fordi hun rører på seg etter at betjenten selv har bedt om det, og at han nekter å svare på hvorfor hun i det hele tatt blir arrestert.

Familien avviser selvmord

Ambulansepersonell forlater cellen til Bland.

Tidligere denne uken uttalte statsadvokat Elton Mathis at han vil innlede etterforskning for drap. Politisjef Brian Cantrell sa tidligere at Bland hadde hengt seg ved hjelp av en plastposte. Blands' familie avviser at hun begikk selvmord. Hun hadde flyttet til Texas for å søke jobb på universitetet, og var hverken suicidal eller deprimert.

Betjenten er nå midlertidig permitert fra sin stilling. Han mener på sin side at Bland utøvet vold mot ham, og at han derfor måtte bruke makt mot henne. Siden måtte han sette henne i håndjern, før hun ble kjørt til den lokale politistasjonen og siktet for vold mot en offentlig tjenestemann.

Denne angivelige voldsbruken er ikke fanget opp av kamera, fordi den skjer utenfor opptaket.

Obduksjon viser ikke tegn til drap

Sandra Blands dødsfall har vakt sterke reaksjoner i USA.

I dag ble den foreløpige obduksjonsrapporten av Bland lagt frem. Aktor i Waller County, Warren Diepraam, sier at den ikke viser tegn til at 28-åringen ble drept. Rapporten viste ingen tegn til at Blend hadde gjort noen form for motstand før hun døde, skriver Accociated Press.Hun hadde merker på hånden, angivelig etter håndjernene fra arrestasjonen, og 30 små kutt på underarmen som trolig var selvpåført de siste ukene.

På torsdag bekreftet også søsteren at Blend hadde tatt reseptbelagte epilepsimedisiner den siste tiden.

Den endelige obduksjonsrapporten vil foreligge om et par uker.

Politivold igjen i søkelyset

Arrestasjonen og dødsfallet til Bland har ført til store demonstrasjoner i USA. Her er en 5 år gammel gutt fotografert.

Politiet kritiseres for en brutal behandling av vanlige borgere, noe som de senere årene har gått hardt utover den afroamerikanske befolkningen i landet.I høst ble en svart tenåring skutt og drept i St. Louis. Dette utløste store demonstrasjoner i flere byer, og opptøyer og protester. Flere episoder har handlet om hvordan politiet ofte stanser svarte bilførere for mindre forseelser og deretter gjennomfører pågripelser som ender i skade eller død.

Les andre saker om politivold i USA her:

Les også

  1. Politi i USA drepte 385 mennesker på fem måneder

  2. Han sto i sin egen døråpning da Baltimore-politiet skjøt ham

  3. Baltimore i flammer etter de verste opptøyene siden 1968

  4. «Politiet skal ikke være krigere. Vi må være beskyttere.»