Verden

Stengte seg inne på bar da terroristene i Paris begynte å skyte rundt seg

PARIS (Aftenposten): Rundt 120 personer ble drept og 200 er såret etter fredagens terrorangrep i Paris. Alle gjerningsmennene antas å være døde, men politiet jakter fremdeles på medskyldige.

Fransk politi sikret området utenfor en café i nærheten av konsertlokalet Bataclan etter terrorangrepet som kostet over 100 liv. Aftenpostens Europa-korrespondent Øystein K. Langberg (innfeldt) er på plass i Paris.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Rundt klokken 22 fredag kveld kom de første meldingene om skyting i den franske hovedstaden.

Få timer senere var Europas verste terrorangrep siden bombene i Madrid, et faktum.

— Vi visste ingenting om det som skjedde før vi plutselig så flere skadede personer ute i gaten. Så kom det folk løpende fra tre forskjellige retninger. Det var totalt kaos, sier Claire Brizou (32).

Klokken nærmer seg 05.00 når hun og mannen Jean-Baptiste forteller Aftenposten om den dramatiske kvelden på baren L'Embuscade. Den ligger like ved konsertsalen Bataclan der minst 82 personer ble drept av terrorister for få timer siden.

På veien til konsertlokalet åpnet de væpnede mennene ild mot flere kafeer og barer og etterlot seg mange døde i Paris' gater.

— Vi skjønte at dette var et terrorangrep, men vi visste ikke hvor det ble skutt fra eller hvor angriperne var, så vi bestemte oss for å bli i baren. Vi rullet ned gitteret og gikk i skjul. Der inne var vi i seks timer, men det kom stadig nye folk løpende inn, sier Brizou.

- Vi er i Paris, ikke Mosul

Av dem som hadde gått i dekning i baren var det flere som hadde kommet seg ut fra Bataclan i live. Mange av gjestene var redde, noen gråt og fryktet for hva som hadde skjedd med vennene.

Claire og Jean-Baptiste Brizou gikk i dekning på baren L'Embuscade da de hørte skudd så skadene folk i gaten utenfor. Embuscade betyr, ironisk nok, bakholdsangrep på fransk.

— Vi tok vare på hverandre og sto sammen. Det var egentlig veldig fint, sier Jean-Baptiste.De rundt 60 gjestene inne på L'Embuscade hadde ikke fått med seg omfanget av aksjonen før de omsider forlot baren noen timer etter midnatt. Totalt klarte gjerningspersonene å ta livet av rundt 126 personer gjennom en rekke koordinerte angrep. Minst 200 personer ble skadet.

Blant målene var også fotballstadion Stade de France og flere restauranter. Gjerningsmennene brukte blant annet bombebelter.

— Det er sjokkerende. Selvmordsangrep her! Vi er i Paris, ikke i Mosul, sier Claire.

Hun mener det blir vanskelig å komme ned på jorden igjen og få sove etter det som har skjedd. Fortsatt høres sirenene konstant i bakgrunnen mens hun snakker med Aftenposten. Hele Paris er fylt opp av væpnet politi.

Antar at alle er drept

Situasjonen er fremdeles uoversiktlig lørdag morgen. Fransk politi antar at alle terroristene, åtte personer, er drept, men de jakter fremdeles på medskyldige.

Terroristene hadde delt seg i minst to grupper. De slo til omtrent samtidig mot konsertlokalet Bataclan i sentrum av byen og ved Stade de France der landslaget ifotballspilte en vennskapskamp mot Tyskland.

  • Paris hadde så vidt vendt tilbake til hverdagen da terroren slo til igjen, skriver Ingeborg Moe i sin nyhetsanalyse. Les den her.

Massakre i Bataclan

Angrepet inne på konsertlokalet Bataclan startet cirka én time ut i konserten med Eagles of Death Metal. Minst 82 personer ble drept før sikkerhetsstyrkene stormet lokalet.

Da sprengte gjerningsmennene seg i luften med selvmordsbelter. En av dem skal ifølge et vitne ha sagt at angrepet var president François Hollandes skyld.

— Jeg hørte tydelig en av dem si «Det er Hollandes skyld, det er deres presidents skyld, han skulle ikke ha blandet seg i Syria». De snakket også om Irak, sier et vitne, ifølge NTB.

Andre vitner beskriver angrepet som et blodbad og en massakre. En av angriperne skal ha ropt «Allahu Akbar» (Gud er stor) før han begynte å skyte rett inn i folkemengden, ifølge et vitne.

— Jeg så 20 til 25 lik på gulvet, og folk var svært alvorlig såret av skuddsår, forteller Julien Pierce til radiostasjonen Europe 1.

Her kan du lese mer om terroristene som hylles av IS i sosiale medier:

Les også

Politisjef i Paris: Alle terroristene er drept

Eksplosjoner under kampen

Omtrent samtidig fant tre eksplosjoner sted på en bar nær Stade de France. Minst fire personer ble drept ved stadionet, i det som politiet sier var to selvmordsangrep.

Allerede ved midnatt opplyste president François Hollande at ble det erklært unntakstilstand i landet, og at grensekontrollen er skjerpet. Politiet sperret av flere nabolag der skyteepisodene fant sted og ba folk holde seg hjemme.

Den norske ambassaden i Paris ber nordmenn om å holde seg i ro. Norsk UD har ingen opplysninger om at nordmenn er blant de drepte, men en svensk borger skal ha mistet livet under angrepet. En annen er hardt skadet.

Skjebnevalg

Selv om franske Claire og Jean-Baptiste havnet farlig nær en stor terroraksjon, kan de også har vært heldige. Egentlig hadde paret, som er på helgetur til Paris fra hjembyen Chambery, tenkt å besøke Le Petit Cambodge. Det er de glade for at de ikke gjorde.

Den var nemlig et av stedene som ble angrepet av terrorister fredag kveld.

— Vi drar veldig ofte dit når vi er i Paris, men vi droppet det i dag fordi det var så trivelig på puben – før alt dette brøt løs. Det er rart å tenke på nå, sier Jean-Baptiste.

— C'est le destin! Det er skjebnen, det er sjebnen, utbryter en annen mann som bor i området og overhører intervjuet.

Les også

  1. Bildeserie fra terrorangrepene i Paris

  2. Francois Hollande: - Vi skal føre en nådeløs kamp