Verden

Afghanske kvinner reagerer sterkt på Talibans restriksjoner

Afghanske kvinner marsjerer for å kreve sine rettigheter under en demonstrasjon ved det tidligere departementet for kvinnesaker i Kabul søndag.

Talibans forbud mot å la kvinner arbeide fører til et sterkt sinne blant afghanske kvinner. De mister rettighetene sine.

  • NTB-AFP-AP

En kvinne sier til nyhetsbyrået AFP at både hun og alle kvinnene med høye stillinger i utenriksdepartementet i landet har mistet jobben.

– Jeg kan like godt være død, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

Afghanske kvinner har kjempet for sine rettigheter de siste 20 årene. De er blitt advokater, dommere, piloter og politifolk i de største byene i landet.

Hundretusener er kommet inn i arbeidsstyrken – en nødvendighet i noen tilfeller ettersom mange kvinner er blitt enke eller nå støtter en funksjonshemmet ektemann som følge av to tiår med konflikt.

Nå er alt arbeidet i ferd med å bli reversert.

Det er bare en måned siden Taliban grep makten i landet. De lovet å gi kvinner rettigheter i tråd med islams regler. Nå strammer gruppen inn på disse rettighetene.

Kvinner får ikke gå på jobb, og jenter får ikke lov til å ta høyere utdanning. Dette skjedde også sist Taliban styrte, på 1990-tallet.

– Urovekkende

Ordføreren i Kabul, Hamdullah Namony, fortalte pressen søndag at bare kvinner som ikke umiddelbart kan erstattes av menn, har lov til å arbeide.

Et annet tegn på at kvinners rettigheter er truet, er at departementet for kvinnesaker ble avviklet. I stedet er det opprettet et departement for fremming av dyd og forebygging av umoral.

Mabouba Suraj, leder av Afghanistans kvinnenettverk, sier hun er forbløffet over de mange restriksjonene som er innført for kvinner og jenter den siste tiden.

– Det begynner å bli virkelig, virkelig urovekkende. Er dette punktet der jenter skal bli glemt? spør Suraj i et intervju med nyhetsbyrået AP.

– Spørsmål om tid

Shahabudin Saqib, som er utdanningsansvarlig i Herat, sier at temaet om jenter og kvinnelige lærere som vender tilbake til skolen, er et spørsmål om tid, ikke politikk.

– Det er ikke klart når det vil skje: i morgen, neste uke eller neste måned. Vi vet ikke, sier han.

En kvinnelig lærer sier at Taliban ga samme beskjed om å vente forrige gang de satt ved makten.

– Taliban sa hele tiden da at vi skulle få lov til å returnere til arbeidsplassen, men det skjedde aldri, sier hun.

Unesco-sjef Audrey Azoulay sier hun er bekymret over meldingene om at Taliban ikke vil la jentene komme tilbake på skolen.

– Hvis dette forbudet blir opprettholdt, er det et stort brudd på den grunnleggende retten til utdanning jenter og kvinner har, sa hun før et møte i FN lørdag.

Aftenposten har den siste tiden hatt et team i Afghanistan. Her kan du lese deres reportasjer:

Les også

  1. Et lasteplan med eiendeler selges til spottpris. Krig er avløst av økonomisk krise.

  2. Barnefilmen «Kurt blir grusom» ble for sterk kost for Taliban. Nå har ekstremistene flyttet inn i Norges ambassade.

  3. Taliban til Aftenposten: – Vi angrep Panjshirdalen fra tre sider

  4. Ny hverdag for afghanske studenter: Et forheng skiller menn og kvinner

Les mer om

  1. Afghanistan