Ny forskning fastslår når vikingene var i Nord-Amerika

I flere tiår har det vært kjent at vikinger var bosatt på Newfoundland i Canada. Men nå kan forskerne fastslå akkurat når de var der.

En replika av et vikingskip seiler utenfor L’Anse aux Meadows i 2000.

Det er gått 61 år siden Helge og Anne Stine Ingstad oppdaget området L’Anse aux Meadows på Newfoundland i 1960. I syv år ledet Anne Stine Ingstad utgravingene, og kunne konkludere med at de hadde funnet den, så langt, eneste kjente vikingbosettingen i Nord-Amerika.

Siden den gang har blant annet Kong Harald og Dronning Sonja besøkt stedet hvor vikingene bodde.

Men frem til nå har tidspunktet vikingene var der på, vært basert på kvalifisert gjetning. Men nå har forskerne funnet et eksakt årstall de må ha vært der.

Og det er nøyaktig 1000 år siden: I 1021.

Helge og Anne Stine Ingstad oppdaget L’Anse aux Meadows på Newfoundland i 1960.

Trebiter avslører årstall

Grunnen til at forskerne har kunnet fastslå et så nøyaktig tidspunkt, er noen trebiter de har funnet.

I dem kan de ved hjelp av å måle radioaktivt karbon i trebitene, samt telle årringene, fastslå at de må ha blitt hugget i 1021. Trebitene bærer også preg av at de er skåret i med redskaper vikingene hadde, skriver BBC.

– Dette er første gangen et tidspunkt er blitt vitenskapelig etablert, sier arkeolog ved Universitetet i Groningen, Margot Kuitems, til NBC.

– Tidligere tidspunkter var basert på sagaer som ble skrevet ned minst 200 år etter at de faktisk var der, sier hun.

Kong Harald og Dronning Sonja besøkte L’Anse aux Meadows i 2002.

Vet ikke når de kom

Selv om forskerne kan fastslå at vikingene var på Newfoundland i 1021, kan de ikke si noe om dette var starten eller slutten på deres bosetting.

Men ifølge Kuitems tror man nå at undersøkelse av flere trebiter vil gjøre at forskerne vil kunne komme opp med flere årstall vikingene må ha vært på øya.

Forskerne jobber etter en teori om at vikingene skal ha vært der mellom tre og tretten år før de vendte tilbake til Grønland.

Men én ting er i hvert endelig fastslått en gang for alle: Vikingene var på plass i Nord-Amerika lenge før Christofer Columbus.

Columbus nådde Amerika ved Bahamas i 1492. Dermed er det nå bevist at vikingene var på det amerikanske kontinent mer enn 450 år før Columbus.