Platinajubileum for dronning Elizabeth – 70 år på tronen

Hun skulle egentlig ikke arvet tronen, men har sittet lenger enn noen annen britisk monark. Søndag er det 70 år siden Elizabeth ble dronning.

Mange ble rørt av bildet som viser dronning i ensom majestet da prins Philip, hennes ektemann gjennom nesten 74 år, ble bisatt. Strenge koronaregler gjorde at familien ikke kunne sitte samlet i slottskapellet i Windsor.

Da Elizabeth kom til verden var hun prinsesse og faren hertug av York, mens onkelen var tronarving. Da onkel Eddy – kong Edward VIII – ikke fikk gifte seg med kvinnen han elsket, sa han fra seg tronen i 1936. Den gikk dermed til lillebror Bertie – Elizabeths far – som tok kongenavnet George VI.

6. februar 1952 døde kongen, og 25 år gamle Elizabeth ble dronning. Formelt var hun statsoverhode for Storbritannia og imperiet i flere timer før nyheten om farens død nådde henne i Kenya, der hun var på reise med ektemannen Philip.

Kroningen av dronning Elizabeth i Westminster Abbey i 1953. Seremonien ble overført på tv.
14 statsministere har styrt Storbritannia mens dronning Elizabeth har vært dronning. Her står hun sammen med den første, Winston Churchill, samt statsministere fra flere av Samvelde-landene, i 1952.
Dronning Elizabeth II har sittet på den britiske tronen i 70 år, lenger enn noen av sine forgjengere.
Da dronningen holdt sin tradisjonelle juletale i fjor, sto et bilde av henne og hennes nylig avdøde ektemann prins Philip på skrivebordet.

Sterke kvinner

Kvinnelige monarker har vært unntakene i britisk historie, men flere av dronningene har satt tydelige spor etter seg, ikke minst dronningens navnesøster Elizabeth l og tippoldemor Victoria. Mens sistnevnte styrte et verdensomspennende og voksende imperium, skulle Elizabeth IIs regjeringstid blant annet preges av avviklingen av det samme imperiet.

Ingen har sittet lenger på den britiske tronen enn Elizabeth, og i løpet av 70 år har hun fornyet og gjort monarkiet mer åpent. Men hun har også fått kritikk for å være distansert. Det kom blant annet til uttrykk da det tok over en uke før hun besøkte den walisiske gruvebyen Aberfan etter en skredkatastrofe i 1966. I 1997 fikk hun igjen kritikk for å virke kald og følelsesløs da Diana, prinsesse av Wales og dronningens tidligere svigerdatter, døde i en trafikkulykke i Paris.

Bare to år etter at hun ble kronet var Elizabeth på offisielt besøk i Norge. På slottet ble hun fotografert sammen med kong Haakon (til venstre) og kronprins Olav. Bak dem står prinsesse Astrid (t.v.), prins Philip, den fremtidige kong Harald og prinsesse Ragnhild.
Daværende kronprins Olav representerte Norge da den unge dronning Elizabeth (til venstre) ble kronet i 1953. Dronningen og ektemannen Philip (midten) tok imot Norges kronprinsesse Märtha (til høyre) da hun og kronprins Olav kom til London med kongeskipet Norge.

En klippe i kriser

Fem år tidligere ble Diana separert fra prins Charles. I det dronningen omtalte som sitt «annus horribilis» – et forferdelig år – ble også sønnen Andrew separert, datteren Anne ble skilt og Windsor slott utenfor London ble rammet av en storbrann.

Gjennom store og små kriser og et samfunn i rivende utvikling har dronningen holdt stand og vært populær og respektert. Hun har vært kongehusets klippe når det har stormet rundt andre familiemedlemmer, senest i forbindelse med overgrepsanklagene mot prins Andrew og hans forbindelse med Jeffrey Epstein.

Elizabeths anseelse strekker seg også langt utenfor Storbritannia. Hun er også statsoverhode i de gjenværende britiske territoriene rundt i verden, samt 14 land i Samveldet, blant dem Australia og Canada. Hun leder også Samveldet av nasjoner, en organisasjon som samler de fleste tidligere koloniene og et par land britene aldri styrte.

Les også

Dronning Margrethe skiller seg ut fra andre monarker. Nå har hun sittet 50 år på tronen.

Dronning Elizabeth hadde et godt og nært forhold til det norske kongehuset, som er i slekt med det britiske. I 2014 møtte hun kong Harald under markeringen av 75-årsdagen for landgangen i Normandie under andre verdenskrig. Bak dem sitter dronningens ektemann prins Philip.
Den 95 år gamle dronningen kan fortsatt skjære kake med stil. På et offisielt oppdraget med svigerdatter hertuginne Camilla (midten) og hertuginne Kate, kom sabelen fram da kaken skulle til livs.

Slekt skal følge slekters gang

Fram til han gikk bort i april i fjor, var ektemannen prins Philip ved Elizabeths side i hele hennes regjeringstid. Den fremtidige dronningen var bare 13 år gammel første gang de to møttes, og de giftet seg i 1947, da Elizabeth var 21. At hun nå er alene ble ekstra tydelig i Philips bisettelse, der en sørgekledd dronning satt alene i slottskapellet i Windsor med svart munnbind i tråd med koronareglene.

Med en datter og tre sønner har Elizabeth sikret arverekken, og i sitt 96. år er tre generasjoner med etterfølgere på plass. Etter sønnen Charles er sønnesønnen William og hans sønn George de neste i den britiske arverekken. Likevel er det neppe tiden etter Elizabeth britene kommer til å tenke mest på når de får en ekstra fridag for å feire monarkens jubileum. Det skjer først i begynnelsen av juni. Årsdagen for farens død – natten hun la seg som prinsesse og våknet som dronning – pleier dronningen å minnes privat.