Verden

- Ofte er nødutgangene blokkert av pappesker

Framtiden i våre hender sier at Bangladesh er et verstingland når det gjelder sikkerhet for klesarbeidere. Morselskapet jobber for IKEA og Intersport.

Over 100 mennesker omkom i fabrikk-brannen i Bangladesh. AP Photo/Hasan Raza

 • Per Annar Holm

Tuba-group er en betydelig klesprodusent.

Det er funnet 109 omkomne etter fabrikkbrannen i Bangladesh lørdag kveld. Overlevende forteller om total panikk og arbeidere som kastet seg ut fra vinduene for å unnslippe flammene.

Brannmannskaper kjempet i flere timer med å få slukket brannen, som startet i første etasje på en tekstilfabrikk utenfor Dhaka. Mangel på vann i området forsinket slukningsarbeidet.

Det var over 1.000 arbeidere i bygget da brannen startet, og mange av dem ble sperret inne. Arbeiderne forteller om kaotiske tilstander da folk desperat forsøkte å komme seg ut av den brennende bygningen. Mange av ofrene døde da de hoppet fra bygningen for å slippe unna flammene

— Jeg hoppet fra et vindu i fjerde etasje og landet på taket av en annen bygning. Flere falt ut av vinduet og døde, forteller Romesa, en av arbeiderne på fabrikken, som bare vil oppgi fornavnet sitt.

- Betydelig aktør

Fagrådgiver Carin Leffler i Framtiden i våre hender sier at de ikke har opplysninger om at den brannrammede fabrikken Tazreen fashion har produsert for det skandinaviske markedet, men de er en del av tuba-group som leverer til IKEA og InterSport-kjeden:

— Igjen ser vi at et stort antall mennesker omkommer i en fabrikkbrann. Ofte er nødutgangene blokkert av pappesker, og vinduer og dører er låst, sier Leffler til Aftenposten.no.

Gjennom tuba-group, som etter etableringen i 2004, er Tazreen del av en betydelig aktør innen kles- og trykkproduksjon.

På firmaets nettsider hevdes det at det ikke finnes barnearbeidere blant de 5000 ansatte.

Hvert døgn produserer de 150.000 t-skjorter, 90.000 poloskjorter, 80.000 gensere, 80.000 fleece, og 100.000 bluser eller shorts.

- Et enormt tap

Å arbeide på klesfabrikker i Bangladesh er livsfarlig. Bare siden 2000 har 339 arbeidere omkommet mens de har produsert klær for kjente internasjonale merkevarer, skriver Framtiden i våre hender på sin hjemmeside.

Dette var før lørdagens brannkatastrofe.

Årsaken til brannen lørdag er ukjent, opplyser eieren av fabrikken Tazreen, Delwar Hossain, som avviser at fabrikken var utrygg.

— Dette er et enormt tap for mine ansatte og min fabrikk. Det er første gang det brenner på noen av mine sju fabrikker, sier Hossain.

Branner forårsaket av kortslutninger er vanlig i tekstilfabrikker i Bangladesh. Brannen skjedde i industribeltet rundt den bangladeshiske hovedstaden Dhaka. Det er rundt 4.500 tekstilfabrikker i landet, og de lager klær til mange av de store kleskjedene i Vesten, deriblant H&M, Marks&Spencer, Carrefour og Wal-Mart.

Arbeidsforholdene i klesfabrikkene blir hyppig kritisert.

— Vi kjøper ikke fra denne fabrikken, påpeker Malin Björne i H&Ms presseavdeling.

Klesproduksjonen sto for 80 prosent av Bangladeshs eksportinntekter.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dødstallene stiger til 81 etter brann i Bangladesh

 2. VERDEN

  13 omkom i eksplosjon på Lindex-fabrikk i Bangladesh

 3. VERDEN

  19 etasjers bygning står i brann i Bangladesh

 4. SID

  Hey, bloggen! Her er klagens outfit. | Sunniva Nerbøberg (17)

 5. VERDEN

  Minst fire eksplosjoner på kjemisk anlegg i Texas

 6. VERDEN

  Katastrofebrannen: - Vakt slo av brannalarmen. Nødutgangene var stengt.