Truet med å sprenge fly som fraktet norske Statoil-ansatte

Selv om amerikanske selskaper sluttet å bruke en flyvning til olje- og gassanleggene i Algerie etter en trussel fra al-Qaida, fortsatte Statoil og BP med flyvningen.

De ansatte ved gassanlegget i In Aménas blir fraktet dit charterfly - og det er disse flyvningene det tidligere har kommet trusler mot.
  • Hilde Øvrebekk Lewis

I et trusselbrev skrev al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) i september 2011 at terrororganisasjonen planla å angripe et charterfly som oljeingeniører fra en rekke selskaper bruker mellom flyplassene Gatwick i London og Hassi Messaoud i algeriske Sahara, skriver VG.

Ifølge brevet planla terroristene et angrep mot britiske og amerikanske oljeselskaper som opererer i ørkenen — spesifikt mot flyet som transporterer dem.

Fra Sahara fraktes ingeniørene videre til blant annet de to Statoil-anleggene In Salah og In Amenas.

På den tiden var Mokhtar Belmokhtar en av gruppens ledere. Det er samme mann man antar står bak angrepet mot In Aménas, der 37 utlendinger ble drept, blant dem fire nordmenn.

Amerikanske selskaper trakk seg ut

Trusselbrevet resulterte i at de amerikanske selskapene Petrofac, Anadarko og ConocoPhilips umiddelbart innførte forbud mot at deres ansatte brukte denne flyvningen.

Les også

Han er blitt folkehelt i Algerieetter angrepet i In Amenas

Statoil informerte samtidig sine ansatte om trusselen, men med en beskjed om at den norske oljegiganten ville følge sin partner BP og fortsette å bruke denne flyvningen til sine ansatte, skriver VG. Til avisen sier Statoil-ansatte at de var bekymret for trusselen om et terrorangrep.

— Jeg og flere andre syntes det var veldig ubehagelig å skulle ta dette flyet etter trusselen. Men vi fikk beskjed om å holde dette for oss selv, sier en tidligere Statoil-ansatt til VG.

— Jeg opplevde denne saken, og at man sa nei til væpnede vakter ved anleggene, som at man la hele sikkerheten for oljedriften i algeriske hender. Og nå ser vi hvor tragisk det har gått, fortsetter han.

- Ingen kommentar

Pressetalsmann i Statoil Bård Glad Pedersen sier til VG at han ikke ønsker å kommentere saken.

— Terrorfaren var tatt med i vår trusselvurdering for området, som igjen dannet grunnlag for våre beredskapsplaner. Truslene var også en av grunnene til at algeriske myndigheter hadde væpnet militært vakthold ved våre anlegg, sier Pedersen.

— På tross av alle sikkerhetstiltakene har det forferdelige terrorangrepet skjedd. Derfor vil vi gjennomgå alle deler av dette og ønsker ikke å kommentere de konkrete vurderinger som er gjort nå, fortsetter han.