Skammens ansikt

De er offentlige personer, de var utro, og de løy om det. Utroskapsskandalene florerer i kjernefamiliens høyborg.

Angrende syndere, f.v.: president Bill Clinton, tidligere medlem av Representantenes hus i Kongressen Anthony D. Weiner, tidligere senator John Ensign, senator David Vitter, tidligere New York-guvernør Eliot Spitzer og tidligere guvernør og kongressmedlem Mark Sanford.

Les også:

Les også

Du skal ikke lyve - eller...?

De er folkevalgte, offentlige personer, har bedratt sine ektefeller, og attpåtil løyet om det før de har måttet krype til korset med sannheten.

I et av landene i verden der kjernefamilien og den altoppofrende førstedamen tillegges mest vekt, har utroskapsskandalene kommet påfallende hyppig de siste årene.

Sistemann ut, Anthony D. Weiner,

Les også

Weiner har trukket seg

fra Representantenes hus torsdag etter

Les også

Obama: Var jeg Weiner, ville jeg gått av

fra en rekke partifeller, blant andre president Barack Obama.

Avslørte seg selv

Weiners historie skiller seg fra hovedfeltet ved at anklagene ikke primært går på et seksuelt forhold, men snarere «upassende bilder» sendt til unge kvinner. Dessuten avslørte han seg selv, ved å

Les også

Politiker innrømmer løgn om underbuksebilde

I et øyeblikks panikk valgte han først å lyve, for senere å snu og innrømme alt. Men løgnen kan være verre enn selve forbrytelsen, mener en av bloggerne bak The Economists Democracy in America.

«Jeg vet ikke om strategien hans (å insistere på at han var blitt utsatt for hacking og opptre vantro overfor alle som ville snakke om det) var klok. Det virker ganske dumt, ettersom han må ha visst hele tiden at det var andre mistenkelige bilder der ute. Men han håpet kanskje at saken ville løpe ut i sanden, hvilket den faktisk kunne ha gjort hvis det ikke var for den utholdende innsatsen til en håndfull bloggere på høyresiden, som i dette tilfelle fikk sine antagelser bekreftet,» skriver bloggeren.

— Løgnen gjør sviket dobbelt

Psykologiprofessor og samlivsekspert Frode Thuen er enig i at løgnen kan være et like stort svik som utroskapshandlingen.

- Løgnen gjør sviket dobbelt. Hvis løgnen attpåtil kommer i all offentlighet skal det mye til for å legge det bak seg, sier Thuen.

Nettopp det greide imidlertid Hillary Clinton, etter at ektemannen Bill Clinton i sin andre presidentperiode måtte innrømme å ha løyet under ed, og hatt et forhold til en praktikant ved Det hvite hus, Monica Lewinsky.

Også Anthony Weiner hevder at han og kona Huma Abedin skal greie å jobbe seg gjennom krisen i sitt under et år gamle ekteskap.

Og tidligere New York-guvernør Eliot Spitzer, som var fast kunde hos en eskortetjeneste etter først å ha vært aktor i flere prostitusjonssaker som statsadvokat i New York, greide også å redde ekteskapet.

- Har nesten alltid hatt en elskerinne

Blant konene som ikke greide å tilgi finner vi derimot Elizabeth Edwards, og tidligere senator John Edwards' avdøde ekskone, Arnold «governator» Schwarzeneggers eks-kone Maria Shriver.

Men det å ha en mektig mann som partner er en form for risiko for forholdet i seg selv. Dessuten er det for enkelt å legge all skyld på mannen alene, mener Thuen.

- Det er opplagt en sammenheng mellom makt og utroskap, all forskning viser det. Har man posisjoner er man mer utsatt, og mektige menn har nesten alltid hatt en elskerinne.

— I et evolusjonsperspektiv er det dessuten slik at kvinner knytter seg til mektige menn for å sikre seg og sine barn. Kvinner oppsøker altså menn med makt, og menn utnytter dette faktumet, sier Thuen.

Han mener det er påfallende at utroskap ikke er like utbredt blant kvinner i maktposisjoner.

Makt trumfer kjønn

En kommende studie i det vitenskapelige magasinet Psychological Science viser imidlertid at makt er viktigere enn kjønn når det kommer til tilbøyelighet for utroskap.

På bakgrunn av en anonymisert internettundersøkelse av over 1500 respondenter, slår magasinet fast at alle med lederstillinger - politikere, redaktører, styreledere og generaler - er utro i større grad enn sine undersåtter.

Forskerne avliver også flere myter om utroskap.

- Folk tror gjerne at mektige menn er utro fordi de er fryktløse eller på grunn av avstand, som hyppige forretningsreiser. Vi fant imidlertid liten sammenheng mellom dette, sier Joris Lammers ved Tilburg University, som står bak undersøkelsen.

Derimot er det en sterk sammenheng mellom makt og selvtillit, og graden av selvtillit en person innehar er den sterkeste linken mellom makt og utroskap. Kjønn har imidlertid ikke noe å si i forhold til tilbøyelighet til utroskap blant mektige mennesker .

Forklaringen på hvorfor menns utroskap er mer synlig i samfunnet, er dermed at det rett og slett er flere menn enn kvinner i lederstillinger, mener Lammers.