Norskamerikaneren kjempet mot slaveriet. I natt ble statuen av ham revet, «halshugget» og kastet på elven.

Hans Christian Heg kjempet i den amerikanske borgerkrigen og var sterk motstander av slaveriet.

Norskamerikanske Hans Christian Heg i Madison før og etter statuen ble revet, «halshugget» og kastet på elven.

I natt fortsatte nedrivingen av statuer demonstranter mener symboliserer slaveri eller hvit overmakt. Denne gangen Lier-mannen Hans Christian Heg, som var oppført foran høyesterettsbygningen i Wisconsin. Flere påpeker nå det paradoksale: Heg kjempet mot slaveriet.

Statuen ble rullet ned gaten og kastet i Lake Monona. I videoen som Wisconsin State Journal-reporteren Emily Hamer har publisert på Twitter, høres et plask og jubel idet Heg «druknes».

Uroen er en forlengelse av de verdensomspennende protestene mot rasisme som fulgte i kjølvannet av George Floyds dødsfall. Floyd døde etter i flere minutter å ha blitt holdt mot bakken av en politimann som satte kneet mot Floyds hals. Politimannen er siktet for drap.

I Wisconsin blusset protestene ytterligere opp da en svart mann ble arrestert etter å ha tatt med en megafon og en baseballkølle inn i en restaurant.

Var motstander av slaveri

Flere statuer av personer knyttet til slaveri og kolonialisme er blitt revet en rekke steder i USA og europeiske land den siste tiden. Noen er blitt fjernet av lokale myndigheter, mens andre er revet over ende av demonstranter og aktivister.

På Grønlands nasjonaldag ble statuen av dansk-norske Hans Egede påført rødmaling og fikk påskrevet ordene «avkoloniser».

Hans Christian Heg var imidlertid sterk motstander av slaveriet.

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Jens Frølich Holte (H), stiller seg uforstående til at statuen av en person som kjempet for svartes rettigheter, nå er revet ned.

Heg sluttet seg tidlig til det nystiftede republikanske parti, der også Abraham Lincoln var med. Han var ifølge Norsk biografisk leksikon den første norske innvandreren med et statlig embete i USA.

Norskamerikanske Hans Christian Heg i Madison, før statuen ble revet og «halshugget».

Heg ledet «det norske regiment» i den amerikanske borgerkrigen. Han ble dødelig såret i slaget ved Chickamauga 19. september 1863, 33 år gammel.

Nå ligger statuen etter ham hodeløs i Lake Monona.

Tilbakemeldinger eller kritikk?

Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter