Obama bekrefter at bin Laden er drept

I en dramatisk tale sent søndag kveld fortalte president Barack Obama verden at Osama bin Laden er drept og at USA har liket.

Les også:

To personer som var sammen med terrorlederen skal ha blitt drept, blant dem bin Ladens sønn.

Det hvite hus bekrefter at bin Laden skal ha blitt drept av et skudd i hodet. Også en kvinne skal ha blitt drept i aksjonen, etter at bin Laden brukte henne som levende skjold.

President Barack Obama valgte å kunngjøre nyheten.

— Idag kan jeg rapportere om at USA har utført en operasjon som har drept Osama bin Laden, en terrorist som er ansvarlig for drapene på tusenvis av uskyldige, sa Obama i talen natt til mandag amerikanske tid, sa Obama i TV-talen.

Han sa at det var amerikanske soldater inne i Pakistan som tok livet av terrorlederen.

— Det var en målrettet operasjon, utført av et lite lag med amerikanere. Ingen amerikanere ble skadet. I operasjonen prøvde de å unngå sivile tap. Etter en ildveksling drepte de terrorlederen Osama bin Laden, og tok besittelse av liket, sa Obama.

- Bush: Seier for Amerika

Obama ringte sin forgjenger, president George W. Bush, før han holdt sin tale. Bush kom med denne uttalelse da nyheten var kjent for verden:

— Denne svært viktige bragden markerer en seier for Amerika, for folk som søker fred rundt i hele verden, og for alle de som mistet sine kjære, 11. september 2001, sa den tidligere presidenten i uttalelsen.

Osama bin Laden har vært verdens mest ettersøkte mann i over ti år.

Det er ikke klart om pakistanske myndigheter ble informert om operasjonene. Det har lenge vært spekulert i om deler av den pakistanske etterretningstjenesten ISI har beskyttet bin Laden.

USA har ikke tidligere bekreftet at de har styrker inn på pakistansk jord.

Ny ordre sist uke

Tusenvis av amerikanere samlet seg utenfor Det hvite hus straks nyheten ble kjent midt på natten amerikanske tid.

Obama sa i talen at bin Laden ble funnet i en villa i Abbottabad, nord for Islamabad i Pakistan etter nitid etterforskning.

Obama sa at han i august i fjor ble informert om at det fantes et nytt spor etter bin Laden, og at han i forrige uke ga ordre om en operasjon for å finne og drepe bin Laden.

Obama understreket at Pakistan og pakistansk etterretning var behjelpelig med å finne bin Laden, og at han har ringt president Zardari.

USA har regnet Osama bin Laden som hovedansvarlig for terrorangrepene 11. september, der 2800 personer ble drept. FOTO: SCANPIX

Fortsatt på vakt

Han sa at det var et væpnet sammenstøt da spesialstyrkene gikk til aksjon mot villaen i Abbottabad.

Ingen amerikanere ble drept, og USA hadde vært svært nøye med at ikke sivile ble ofret under operasjonen.

Han advarte samtidig om at al-Qaida vil fortsette å forsøke å angripe USA, og at landet vil fortsette å være på vakt. Obama høynet terrorberedskapen etter nyheten ble kjent, i frykt for hevnangrep. Alle amerikanske ambassader er satt i alarmberedskap.