Verden

USA stopper innreise fra Europa i 30 dager

Donald Trump kunngjør drastiske tiltak mot koronaviruset.

President Donald Trump kunngjorde i en tale natt til torsdag at USA stopper innreise flyvninger fra Europa.
 • Daniel Røed-Johansen
  Journalist
 • NTB

Trump stirret inn i kamera. Så sa han ordene som fikk mange til å sperre opp øynene og oljeprisen til å stupe.

I en tale i Det hvite hus i natt kunngjorde han drastiske tiltak mot spredningen av koronaviruset.

– Jeg nøler ikke med å innføre tiltak som kan redde livet til amerikanske borgere. Vi må sette politikk til side og samles for å håndtere denne krisen, fastslo Trump.

Budskapet var at flytrafikk fra Europa, inkludert Norge, stanses. Innreisenekten vil tre i kraft midnatt lørdag morgen norsk tid.

Først ga han uttrykk for at det ville omfatte alt av reiser. Senere ble det presisert at det er noen unntak, men at det vil gjelde de fleste.

Les også

Direktestudio: Koronaviruset

Mener EU ikke har gjort nok

I talen til nasjonen påpekte Trump at EU ikke hadde gjort nok for å stoppe spredningen av koronaviruset ved for eksempel å stoppe flyvninger fra Kina. Han mer enn antydet at smitten var kommet til USA fra Europa.

– Vi gjorde et livreddende tiltak overfor Kina tidligere. Nå må gjøre det samme med Europa, sa Trump med henvisning til reiserestriksjonen mellom Kina og USA.

I den korte talen fortsatte presidenten å understreke at pandemien i hovedsak er en trussel utenfor USAs landegrenser. Han erkjente ikke fullt ut at koronaviruset spres i USA.

Likevel blir tonen fra presidenten i USA oppfattet som endret. Den siste tiden har Trump fått kritikk for ikke å ta viruset tilstrekkelig på alvor.

Ifølge en oversikt fra Johns Hopkins University i USA var 1281 personer i USA bekreftet smittet med koronavirus onsdag og 36 personer bekreftet døde av sykdommen covid-19.

Trump sa videre at USA jobber bedre enn Europa for å hindre smittespredning. Men der europeiske land har startet storstilt testing for smitte, er det likevel uklart hvor mange smittetilfeller som faktisk er i USA, påpeker The Guardian.

Noen unntak

Kort tid etter talen kom Det hvite hus med noen presiseringer. Der kommer det frem at forbudet gjelder for dem som har vært fysisk til stede i ett av de 26 landene i Schengen i 14 dager før innreise til USA. Schengen er et grensesamarbeid mellom EU-landene samt Island, Liechtenstein, Norge og Sveits.

Innreisenekten omfatter ikke Storbritannia.

Folk som besøkte Schengen, er unntatt fra innreiseforbudet dersom de er amerikanske statsborgere. Unntaket gjelder også for dem som er gift med en amerikansk statsborger eller er foreldre til en amerikansk statsborger. Amerikanere og deres ektefeller på reise i Schengen-land får med andre ord lov til å reise hjem fra ferie- og jobbtur.

Folk med ulike visum til USA er også unntatt fra forbudet.

Amerikanske myndigheter har imidlertid sendt ut en sterk oppfordring til egne innbyggere om å vurdere nøye om de trenger å reise ut av landet.

EU: Innreiseforbudet kan ramme økonomisk

EU frykter at USAs innreiseforbud fra Schengen-landene kan føre til økonomiske konsekvenser.

– Økonomiske konsekvenser må unngås, skrev EU-president Charles Michel på Twitter torsdag morgen.

EU skal vurdere situasjonen senere på dagen, opplyste Michel.

 1. Les også

  Tallene som viser hvordan korona-trusselen endrer hverdagen vår

 2. Les også

  Norske anslag bommet kraftig på koronaviruset

Trumps tale vekker oppmerksomhet verden over. Her fra Sør-Korea.

Kritikk fra Demokratene

Demokratene Chuck Schumer og Nancy Pelosi kritiserer presidenten for ikke å ta opp mangelen på testutstyr i talen, skriver The Guardian.

– Vi har en offentlig helsekrise i dette landet, og den beste måten å holde amerikanere trygge og sikre økonomien deres på, er at presidenten fokuserer på å bekjempe spredningen av selve koronaviruset, sa de demokratiske lederne i en felles uttalelse.

– Det er alarmerende at presidenten ikke sa hvordan administrasjonen vil håndtere mangelen på testutstyr i USA, heter det videre i uttalelsen.

Schumer og Pelosi sier de vil oppfordre Republikanere til å støtte et forslag om gratis testutstyr og betalt akutt sykefravær.

Oljeprisen stuper

Prisen på olje faller mer enn 5 prosent etter Trumps tale.

Trump sa i en tale natt til torsdag at all flytrafikk fra Europa unntatt Storbritannia blir innstilt de neste 30 dagene. Forbudet trer i kraft midnatt natt til fredag.

Prisen på Nordsjøolje falt med 5,6 prosent til 33,78 dollar fatet etter kunngjøringen.

Flygerforbundet: Kan føre til nedsmelting

Leder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund er bekymret.

– Dette kan føre til total nedsmelting. Her må myndighetene gripe inn. Hele transportinfrastrukturen innen luftfart kan jo endres dramatisk, sier han.

Flyselskapet Norwegian hadde torsdag morgen ingen umiddelbar reaksjon på USAs innreiseforbud fra Europa.

– Vi er selvsagt klar over restriksjonene som er kommet fra USA, men vi må komme tilbake med mer informasjon litt senere i dag. Per nå opererer flygninger til og fra USA som normalt, skriver pressekontakt Astrid Mannion-Gibson til NTB torsdag morgen.

NHO Luftfart: – Bransjen taper enorme beløper

Innreiseforbudet til USA betyr en ytterligere forverring av en situasjon som i utgangspunktet var alvorlig, sier direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

– Dette har konsekvenser ikke bare for Norge, men hele den europeiske luftfarten. Flytilbudet mellom USA og Europa har alltid vært veldig omfattende. Så dette er en kraftig omdreining som gjør situasjonen mer alvorlig, sier Lothe.

– Hva betyr dette for norsk luftfart?

– Det er veldig vanskelig å si konkret for situasjonen endrer seg hele tiden. Men den endrer seg jo til det verre. Skal du drive et flyselskap, må du ha passasjerer. Det forvitrer nå.

Bransjen sliter med å tilpasse rutetilbudet til de drastiske endringene i markedet.

– Man klarer ikke å tilpasse rutetilbudet til svikten som er. Selskapene har nedskalert tilbudet allerede, men er dels på etterskudd med å matche tilbud med etterspørsel. Bransjen taper enorme beløper nå, sier Lothe.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Trump