Verden

Rolig i Moskva da russerne gikk til valg

Situasjonen var rolig da russerne gikk til valg i Moskva og andre byer i Russland søndag, i sterk kontrast til uroen som har hersket i flere måneder.

Russlands president Vladimir Putin avlegger stemme ved søndagens valg i Moskva. Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik via AP / NTB scanpix

 • NTB

Mesteparten av oppmerksomheten er konsentrert om lokalvalget i Moskva, der titusener av demonstranter i hele sommer har protestert mot at uavhengige kandidater ikke fikk stille til valg.

– Det er valgdag allerede. Det er ikke mye poeng i å protestere nå, sier 29 år gamle Svetlana, som har deltatt i mange av sommerens demonstrasjoner.

Hun sier at det kan godt være at demonstrantene strømmer ut i gatene igjen hvis det kommer fram anklager om storstilt fusk under valget.

Valget blir i noen grad en prøve på hvor populær president Vladimir Putin er, selv om de mest kjente opposisjonskandidatene ikke fikk lov til å stille.

Opposisjonslederen Aleksej Navalnyj avlegger stemme ved valget i Moskva. Alle hans allierte er utelukket fra stemmeseddelen, og han oppfordrer folk til å stemme på alt annet enn president Putins parti, det vil stort sett si kommunister. Foto: Andrew Lubimov / AP / NTB scanpix

Les også

Før gikk de bak venner og ektemenn. Nå har de russiske kvinnene tatt på seg ledertrøyen i sommerens protestbølge.

Putin selv avla stemme i et valglokale i Moskva. På spørsmål om det er nok mangfold mellom kandidatene, svarte han at det ikke er viktig.

– Hvor mange er ikke viktig. Det som teller, er kvaliteten, sa han i en kommentar som ble gjengitt på regjeringens nettside.

Opposisjonen har bedt velgerne straffe regjeringen og Putins parti Forente Russland.

– Idag kjemper vi for å ødelegge monopolet til Forente Russland, sa opposisjonslederen Aleksej Navalnyj etter å ha avlagt stemme søndag.,

Navalnyjs allierte er alle utelukket fra valgseddelen, så Navalnyj har foreslått at velgerne gir sin stemme til hvilken som helst kandidat, uansett hvilket parti de tilhører, som har størst sjanse til å slå offisielle kandidater. De fleste av dem er fra kommunistpartiet.

 1. Les også

  Bot for røykepause. 21 års aldersgrense på alkohol. Slik skal Russland få en sunnere befolkning.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Opposisjonen fant ny strategi: Putins parti på valgsmell i Moskva.

 2. VERDEN

  Regionvalg i Russland

 3. VERDEN

  Her poserer Ksenia (28) sammen med den forgiftede Navalnyj. Nå har hun straffet Putin og hans parti.

 4. VERDEN

  Sist lørdag ble folk rundjult av politiet. Nå planlegger hun nye Moskva-protester hver helg.

 5. VERDEN

  Mens politiet slo hardt til mot demonstrantene i Moskva, var Putin på besøk hos MC-klubb på Krim.

 6. VERDEN

  Over 22.000 demonstrerte i Moskva