Verden

Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea

Mens smittetilfellene går ned i Kina, øker både antall smittede og frykten i andre land. Sør-Korea har hatt en kraftig økning, og 433 personer er nå smittet.

Mange av tilfellene i Daegu knyttes til en kirke som tilhører den kristne Shincheonji-sekten. Bildet er tatt ved kirken torsdag.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Lørdag opplyste myndighetene i Sør-Korea om 229 nye smittetilfeller. Dermed er 433 personer smittet, noe er over en femdobling siden torsdag.

Minst 95 av de smittede var pasienter eller ansatte ved et psykiatrisk sykehus i byen Cheongdo, de fleste pasienter.

Til sammen to personer i Sør-Korea er døde som følge av virussykdommen etter et nytt dødsfall lørdag. Begge var pasienter ved sykehuset.

Krisetilstand

Blant de smittede i landet er også over 200 medlemmer av den kristne Shincheonji-sekten. Sekten er svært aktiv i storbyen Daegu, men også i nærliggende Cheongdo, som er fødestedet til sektens grunnlegger.

Ifølge myndighetene er 9.300 medlemmer av sekten nå enten i karantene eller blitt bedt om å holde seg hjemme.

Sørkoreanske myndigheter har erklært krisetilstand i Daegu grunnet spredningen av viruset. Ordføreren i byen, Kwon Young-jin, har oppfordret byens 2,5 millioner innbyggere til å holde seg innendørs.

Virusfrykt i Italia

To personer i Italia er nå døde som følge av virussykdommen. Fredag bekreftet italienske myndigheter at en 78 år gammel mann fra Veneto-regionen nordøst i landet var død. Dagen etter kom beskjeden om at en kvinne er død i Lombardia-regionen.

Tallet på smittede har steget til 29, de fleste i Lombardia.

Over 50.000 mennesker i en rekke småbyer i regionen er bedt om å holde seg hjemme i frykt for at viruset skal spre seg.

Italias helseminister har også lagt ned forbud mot alle offentlige tilstelninger – som karnevalsfeiring, gudstjenester og idrettsarrangementer, i opptil en uke.

Flere tilfeller i Japan

Også i Japan øker antall smittede. Åtte personer er nå diagnostisert med viruset på øya Hokkaido nord i Japan, ifølge den japanske kringkasteren NHK.

Medregnet de over 630 smittede passasjerene om bord i cruiseskipet Diamond Princess, er totalt 755 personer i Japan smittet av det nye koronaviruset.

Til sammen tre personer i Japan har omkommet som følge av viruset.

Mens Sør-Korea er landet som er hardest rammet etter Kina, er utbruddet på Diamond Princess er det største utenfor Kina, med passasjerer fra 50 ulike land.

Valg i Iran

Også i Iran har det vært en økning i smittetilfeller denne uken. Lørdag var det meldt om til sammen 28 smittede. Fem av dem er døde.

Fredag gikk iranerne til stemmeurnene for å velge nasjonalforsamling. Flere var iført ansiktsmasker, og apotek ble tomme for masker og hånddesinfeksjonsmiddel på valgdagen.

Over 2.300 døde i Kina

Kinesiske myndigheter opplyser lørdag at tilsiget av nye smittetilfeller i Kina er fallende. Antallet nye smittetilfeller er 397. Tallet på nye tilfeller var til sammenligning 889 fredag.

Tallet på døde fra det nye koronaviruset i Kina har imidlertid steget til 2.345 etter ytterligere 109 dødsfall. Flesteparten av de nye dødsfallene var i Hubei-provinsen, opplyser myndighetene.

Det totale antallet smittede personer i Kina er nå over 76.000.

Les mer om

  1. Coronaviruset