Verden

Kurz har fått regjeringsoppdraget i Østerrike

Østerrikes president Alexander Van der Bellen (t.v.) ønsket ÖVP-leder Sebastian Kurz velkommen da de innledet sitt møte i Hofburg-palasset i Wien mandag. Foto: AP / NTB scanpix

Østerrikes folkepartis leder Sebastian Kurz har fått i oppdrag av president Alexander Van der Bellen å danne ny regjering etter valget i forrige måned.

  • NTB

I valget 29. september ble Østerrikes folkeparti (ÖVP) den klare vinneren med 37 prosent av stemmene.

Kurz har sagt at hans utgangspunkt er å holde sonderingssamtaler med alle partiene i nasjonalforsamlingen. Teoretisk kan han danne en topartiallianse med De Grønne, som fikk 14 prosent av stemmene, men han kan også forsøke å danne regjering med sosialdemokratene SPÖ, eller prøve å danne en ny koalisjon med det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ).

Kurz har også holdt muligheten åpen for en minoritetsregjering, dersom alle koalisjonsmuligheter skulle kollapse. Dermed kan det gå flere måneder med samtaler og forhandlinger før en ny regjering er på plass.

33 år gamle Kurz var Europas yngste regjeringssjef da han ble Østerrikes statsminister i 2017. I slutten av mai ble han felt ved et mistillitsforslag, som den første statsministeren i landets historie.

Forslaget var lagt fram av sosialdemokratiske SPÖ og ble støttet av FPÖ, som kort tid tidligere hadde gått ut av Kurz' regjering. Brigitte Bierlein, tidligere leder for grunnlovsdomstolen, ble utnevnt til midlertidig statsminister fram til valget.

Les også

  1. Østerrikes wonderboy er tilbake. Men nå står han overfor et vanskelig partnervalg.

  2. Østerriksk prognose: Konservative og grønne kraftig fram, ytre høyre stuper

  3. Østerrike får sin første kvinnelige statsminister

Les mer om

  1. Europa
  2. Østerrike