Norske soldater skal støtte irakske soldater mot IS i minst ett år til
BAGDAD (Aftenposten): I to år har de norske soldatene som trener irakiske kolleger ikke fått følge med dem ut på skarpe oppdrag. Det finner nordmennene problematisk.
Mandag møtte statsminister Erna Solberg de norske soldatene i Irak. Frem til nå har hun ikke vært klar over at de norske soldatene de siste to årene ikke har fått følge irakerne de trener, ut på skarpe oppdrag.
Det ble hun mandag, under en briefing med sjefen for koalisjonen i Bagdad, en amerikansk general.
Hun sier at norske myndigheter vil ta dette opp med irakiske myndigheter.
- Vi ønsker at norske soldater skal bli utnyttet best mulig, sier Erna Solberg.
Hun gjør det klart at Norge fortsetter sitt militære nærvær i denne regionen, i en situasjon der Den islamske staten (IS) kan komme til å utnytte kaoset i Syria.
– Norge viderefører det militære bidraget til opptrening av sikkerhetsstyrker i Irak til neste år, sier Solberg.
Er ikke med på skarpe oppdrag
Den norske styrken i Operasjon Inherent Resolve er lokalisert i Anbar-regionen. Mandag ble altså statsministeren oppmerksom på at de norske soldatene lenge ikke har fått følge irakerne de trener ut på skarpe oppdrag.
Dette synes soldatene selv at er problematisk.
- Den irakiske hæren ønsker at vi skal være med dem ut. Vårt inntrykk er at dette stoppes på politisk nivå, sier sjefen for det norske styrkebidraget oberstløytnant Einar Aarbogh. Det er den største ulempen vi har, sier han.
Slik de norske soldatene har oppfattet det, så har man på politisk nivå i Irak ønsket å vise at man kan klare seg selv etter at IS ble fratatt sine siste landområder i Irak i 2017.
- For å støtte irakerne best mulig må vi være med når de gjennomfører sine oppdrag, sier løytnant Bjørn Anders Engnæs.
- Ved å gjennomføre operasjoner sammen, kan vi finne ut hvordan vi kan hjelpe dem best mulig, sier Engnæs.
Han understreker at de løser oppdraget bra nå, men at de kunne gjort det enda bedre.
Dette sa Solberg da hun møtte soldatene:
– Kjære soldater, jeg er veldig glad for å være sammen med dere i dag. Dere gjør en veldig god jobb for Norge. Dere gjør den kanskje viktigste jobben for å bekjempe IS.
Norge stiller også med om lag ti personer til NATOs operasjon i Irak (NATO Mission Iraq, NMI), og beholder et lite logistikkelement i Jordan for å støtte operasjonene i Irak.
Norske soldater har trent opp irakiske kolleger siden 2014. De var først i Nord-Irak og flyttet til Anbar-provinsen vest for Bagdad for to år siden.
– IS har fortsatt store ressurser
Den internasjonale koalisjonen har, sammen med irakiske styrker, vært et viktig bidrag til å frata IS territoriell kontroll i Irak, mener statsministeren.
– ISIL er dermed svekket, men opererer fortsatt som en terrororganisasjon med store finansielle og personellmessige ressurser. De har fortsatt evne til å gjennomføre terroraksjoner og utgjør en betydelig trussel, både i regionen og globalt, sier Solberg. ISIL er en forkortelse som også brukes om IS.
– Utviklingen I det nordøstlige Syria den senere tiden undergraver den fremgangen vi har hatt i kampen mot ISIL. Norge har fordømt Tyrkias angrep på Nord-Syria og har uttrykt sterk bekymring for de humanitære konsekvensene av offensiven. I tillegg til de tragiske angrepene på sivile har offensiven også ført til nye flyktningstrømmer. Antallet flyktninger vil trolig øke hvis ikke pausen i kamphandlingene mellom tyrkiske styrker og kurdiske grupper opprettholdes. Dette understreker viktigheten av en fortsatt internasjonal innsats for å bidra til stabilitet også i nabolandet Irak, sier statsministeren.
Her viser den russiske journalisten frem det han sier er en forlatt amerikansk militærbase i Syria
Advarte om et mulig comeback fra IS
IS kontrollerte store landområder i både Irak og Syria, men ble fratatt landområdene i 2017 i Irak og i mars 2019 i Syria etter å ha blitt knust militært.
Men IS som bevegelse og idé er ikke forsvunnet. Lederen Abu Bakr al-Baghdadi antas å være i live, og sovende celler slår stadig til med blodige terrorangrep.
Mange har advart om at faren for et IS-comeback har økt i og med Tyrkias angrep på Syria den 9. oktober.
– Tyrkia kan bli ansvarlig for å ha hjulpet IS med å etablere et kalifat, sa Frankrikes president Emmanuel Macron.
Et eventuelt nytt «kalifat» i Syria, vil være en trussel mot nabolandet Irak, der landets sikkerhetsstyrker også har advart mot sovende IS-celler.
– IS skjuler seg i fjellene, sa irakiske sikkerhetsstyrker til Aftenposten i sommer.
Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide har også sagt at Tyrkias offensiv i Syria kan underminere kampen mot IS.
Det trøblete NATO-landet Tyrkia | Therese Sollien
– IS-medlemmer flyktet til Irak
Iraks forsvarsminister sa onsdag at han frykter Den islamske staten (IS) skal utnytte Tyrkias invasjon i det nordlige Syria til å destabilisere Irak. Han sier flere IS-medlemmer har klart å rømme fra fangenskap i Syria som følge av kaoset og flyktet til Irak.
Najah al-Shammari sa i grenseområdet mellom Irak og Syria at irakiske myndigheter må handle raskt for å stenge grensen.
– Irakiske myndigheter må handle raskt for å stenge ulovlige grenseoverganger mellom Irak og Syria, sa al-Shammari ifølge AP.
– Etterspurt bidrag med høy kvalitet
Oppdraget til Operasjon Inherent Resolve er ifølge regjeringen å bidra til å nedkjempe IS militært og sette irakiske sikkerhetsstyrker i stand til å håndtere trusselen fra voldelige ekstremister og opprørsgrupper. Det norske bidraget trener de irakiske styrkene i Anbar.
– Det norske bidraget er etterspurt, relevant og av høy kvalitet. I tillegg til kapasitetsbygging fokuseres innsatsen mot direkte støtte og rådgivning til irakiske sikkerhetsstyrker og operasjoner. Det norske bidraget er både ønsket og nødvendig, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ifølge en pressemelding fra Statsministerens kontor.
NATO Mission Iraq trener også irakiske sikkerhetsstyrker. Norge har tatt på seg ansvar for støtte med mobile treningsteam og samarbeider med Danmark, Estland og Litauen om å stille et felles rådgiverlag innen sanitetstjeneste. De vil begynne arbeidet i 2020.