Verden

Komité vedtok to tiltalepunkter mot Trump. Endret tre bokstaver i forslaget.

Demokraten Jerrold Nadler (t.v.) og republikaneren Doug Collins ledet onsdag sine partigrupper i en heftig debatt om tiltalepunktene mot presidenten.

NEW YORK (Aftenposten): Justiskomiteen har vedtatt sine to tiltalepunkter mot president Donald Trump om maktmisbruk og blokkering av en kongressgranskning.

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Etter to dager med heftig kjekling utsatte justiskomiteen i Representantenes hus natt til fredag å stemme over en riksrettstiltale. I stedet måtte politikerne møte fredag morgen utelukkende for å stemme.

Demokratene ville ikke fatte det historiske vedtaket mens USA sov.

– Det amerikanske folk fortjener en riksrettsavstemning i dagslys, ikke midt på natten, erklærte komitémedlem Hakeem Jeffries på Twitter fredag morgen.

Fredag morgen amerikansk tid stemte komiteen: Tiltalepunktene endte nesten helt ordrett slik det var foreslått.

Én liten forskjell var det dog: Komitéformann Jerrold Nadler åpnet møtene med å tvinge gjennom en opplesning av tiltalen mot republikanernes vilje. Deretter foreslo han straks en endring: Han ville ett sted bytte ut Donald J. Trump med Donald John Trump.

Trump blir den tredje presidenten i USAs historie som får en riksrettiltale mot seg.

Endringen betyr intet for innholdet i tiltalen, men var et prosedyreknep for å kunne beholde større kontroll hos komitélederen med den kompliserte prosessen når en komité behandler endringsforslag.

To tiltalepunkter

Tiltalen, som er på drøyt åtte sider (her kan du lese utkastet), anklager Trump for maktmisbruk og motarbeiding av Kongressens granskning.

Trump er anklaget for å ha forsøkt å fuske i valgkampen 2020. Det skal han ha gjort ved forsøke å presse Ukraina til å kunngjøre granskninger av Joe Biden og en konspirasjonsteori om Det demokratiske partiet.

Ville ha Joe Biden ut av tekst

Republikanerne debatterte iherdig og foreslo en rekke endringer, men ble nedstemt hver gang.

Blant forslagene var å fjerne både tiltalepunktene om maktmisbruk og motarbeiding av Kongressen. Et annet forslag gikk ut på å fjerne referansen til tidligere visepresident Joe Biden i anklagen. I stedet ville republikaneren Matt Gaetz ha teksten «et kjent korrupt selskap, Burisma, og dets korrupte ansettelse av Hunter Biden».

Kranglet om rus

Hunter Biden er Joe Bidens sønn, og hans godt kjente rusproblemer ble også brakt opp i debatten.

– Jeg vil ikke ta lett på noens misbruk av stoffer, men jeg har litt vondt for å tro at Burisma ansatte Hunter Biden for å løse sine internasjonale konflikter når han ikke kunne løse sin egen konflikt med leiebilfirmaet Hertz etter å ha etterlatt kokain og en crack-pipe i en bil, sa Matt Gaetz, en republikaner fra Florida.

Demokratene reagerte kraftig på at rusproblemer ble trukket inn i saken og henviste til at Gaetz selv er dømt for promillekjøring. Demokraten Hank Johnson svarte Gaetz med et engelsk uttrykk for å kaste stein i glasshus.

Republikanerne pleier å ha med seg plakater til høringene om riksrett.

Orwell og Judas

Debatten var også hissig på andre felter enn rus. Republikaneren Steve Chabot sa at riksrettsprosessen ville gjort George Orwell, en forfatter kjent for romaner om diktaturer, stolt. Han sa at det hele var «den mest tragiske hån mot rettferdigheten i nasjonens historie».

På den andre siden sammenlignet demokraten Cedric Richmond republikanerne med Judas, en av Jesu disipler.

– Judas forrådte Jesus for 30 sølvpenger. For 30 positive twittermeldinger og gjenvalg er den andre siden villig til å forråde det amerikanske folk, sa han.

Kort eller lang riksrettssak?

Samtidig som justispolitikerne argumenterte om tiltalepunktene, og presidenten tvitret nesten konstant om høringen, møtte advokater fra Det hvite hus republikanernes senatsleder Mitch McConnell. Han er den mest sentrale personen når rammene for riksrettssaken skal settes.

Ifølge CNN er McConnell og Trump til dels på kollisjonskurs om strategien for saken. McConnell skal ønske å få saken unnagjort, mens Trump angivelig gjerne vil trekke den ut, skape mye rabalder og bruke dette i valgkampen neste år.

Tiltale til uken

Representantenes hus er ventet å vedta tiltalepunktene tirsdag eller onsdag, men enkelte demokrater vil trolig ikke stemme for tiltalen. Dette er noen av de nyvalgte representantene som kapret mandatet sitt fra republikanerne i valgkretser der Trump vant i 2016.

I Senatet har republikanerne flertall, og alt tyder på at de vil frikjenne presidenten en gang på nyåret.

Les også

 1. Riksrettsgranskningen en vits? Her er noen av de latterlige poengene.

 2. Presidenten kalte motstandere forrædere og holdt glødende taler på folkemøter. Han ble frikjent i riksretten med én stemme.

 3. Hvordan foregår en amerikansk riksrettssak? Senatorer må skrive lapper til denne mannen.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Riksrett
 3. Donald Trump