Verden

Marokko-drapsmenn dømt til døden

De tre hovedgjerningsmennene bak drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko er dømt til døden. Familien til norske Ueland er forberedt på at dommen vil bli anket.

Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen ble drept i Marokko i desember i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
  • NTB

Dommen falt i Salé i Marokko ved 16.30-tiden torsdag ettermiddag. En fjerde mann er dømt til livstid i fengsel, ifølge NRK.

De tre mennene som er dømt til døden, er gateselgeren Abdessamed Ejjoud (25), Younes Ouaziyad (27) og Rachid Afatti (33). De deltok både i planleggingen og gjennomføringen av drapene.

Det var ventet at mennene kunne bli dømt til døden, men Marokko har ikke henrettet noen siden 1993. Det er dermed ventet at straffen i praksis vil innebære livstid i fengsel.

Maren Ueland (28) fra Bryne og hennes danske studievenninne Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept i nærheten av Imlil i Atlasfjellene i desember i fjor. I alt 24 menn var tiltalt i rettssaken etter drapene, som har gått i terrordomstolen i Salé i Marokko.

Forberedt på anke

Ueland-familiens norske advokat Ragnar Falck Paulsen sier at familien tar dommen i Marokko til etterretning.

– Dommen til de tre hovedtiltalte er i tråd med det som har vært signalene fra de tiltaltes forsvarer og fra øvrige aktører i retten, sier Falck Paulsen til NTB. Han legger til at dette også gjelder den fjerde mannen, som ble dømt til livsvarig fengsel.

Ifølge Falck Paulsen mener familiens marokkanske advokat, Azeddine Kabbaj, at dommen er streng, og at den er strengere enn det som var ventet.

Bistandsadvokaten sier familien er forberedt på at dommen vil bli anket.

– Det ville vært en fordel om dommen var rettskraftig, men vi har ikke hatt noen tro på det. Vi håper likevel det vil bli litt mer ro i tiden fremover, sier han.

Spansk-sveitser fikk 20 år

De 19 andre tiltalte ble dømt til straffer på mellom 5 og 30 år, ifølge VG. Disse er i all hovedsak tiltalt for å ha støttet en terrorgruppe og har nektet skyld og kalt drapene barbariske.

Spansk-sveitsiske Kevin Zoller Guervos, som var tiltalt for terroropplæring, ble dømt til 20 år i fengsel for sin rolle i dobbeltdrapet. Guervos nektet straffskyld i retten.

Ingen av de tiltalte ble frikjent.

Pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet opplyser at Norges ambassade i Rabat har vært til stede som observatør under rettsmøtene i saken, og at departementet er i jevnlig kontakt med de pårørendes norske bistandsadvokat.

– Vi er kjent med at det nå har falt dom i rettssaken mot de tiltalte som drepte en norsk og dansk statsborger i Marokko i desember 2018, skriver hun i en epost til NTB.

Advokat: Vil trolig bli anket

Familiene til de to kvinnene har fremmet erstatningskrav på henholdsvis 1,4 og 9 millioner norske kroner til marokkanske myndigheter.

Ifølge NRK ble ingen av familiene tildelt oppreising fra den marokkanske stat, men de tiltalte ble dømt til å betale erstatning på 2 millioner kroner til de to familiene.

Det er foreløpig uvisst om de dømte kommer til å anke dommen. Ankefristen er på ti dager. Familien Uelands marokkanske bistandsadvokat sa tidligere torsdag til NTB at han er sikker på at dommene vil bli anket og senere brakt inn for landets øverste ankedomstol i Rabat.

En ankesak vil ifølge advokaten trolig komme opp i oktober eller november. Hvis saken går helt til topps i rettssystemet, vil det gå minimum sju-åtte måneder og kanskje over ett år før det kommer en endelig avgjørelse.