Tilbake på skolen igjen etter et friår utenom det vanlige

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg begynner på skolen igjen, bare dager etter at hun markerte begynnelsen på det tredje året med skolestreik for klimaet.

– Siden ingen andre gjør noe med klimaet, så vil jeg gjøre det. Det er mitt moralske ansvar å gjøre noe, sa Greta Thunberg da hun satt utenfor Riksdagen i Stockholm høsten 2018.

Thunbergs friår er over. Det skriver 17-åringen på sin egen Twitter-konto, og følger opp med:

– Det føles så bra å endelig være tilbake på skolen igjen!

Allerede i fjor høst uttalte Thunberg til Washington Post at hun savnet skolen, fordi hun liker å lære.

Nå venter videregående skole, etter en pause som riktignok ikke vært uten begivenheter og oppdrag.

Senest i forrige uke var hun med på en demonstrasjon i Berlin som markerte starten på det tredje året med skolestreik.

Bilder Thunberg selv har publisert viser streikende ungdommer med munnbind og god distanse for å beskytte seg mot koronaviruset.

Dagen før møtte hun Tysklands forbundskansler Angela Merkel sammen andre ledere i organisasjonen Fridays for Future (FFF) for å diskutere klimaproblemene.

Omfattende turné

I fjor høst startet Thunberg på en turné der hun blant annet holdt tale på FNs klimatoppmøte og i den amerikanske kongressen.

I tillegg har hun deltatt i en rekke klimamarsjer, møtt flere høytstående personer, blitt nominert til Nobels fredspris og kåret til årets person av det amerikanske magasinet Time.

Thunberg startet høsten 2018 en personlig skolestreik for klimaet. Bevegelsen har siden vokst kraftig, og den har gjentatte ganger samlet unge mennesker verden over i protest.

Hun gikk ut av den svenske grunnskolen våren 2019.

Ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter var det med toppkarakterer, til tross for at hun det siste året streiket hver fredag.