Verden

Frankrike ber Afghanistan holde Taliban-fanger fengslet

Frankrike sier at flere av de 400 Taliban-fangene som løslates som del av fredsprosessen i Afghanistan, er dømt for drap på franske soldater og hjelpearbeidere.

Taliban-fanger løslates fra fengslet Pul-e-Charkhi i Kabul i Afghanistan. Torsdag ble 80 av de siste 400 Taliban-fangene løslatt som ledd i fredsprosessen i landet. Foto: Afghanistans nasjonale sikkerhetsråd / AP / NTB scanpix

 • NTB

Det franske utenriksdepartementet sier landet støtter fredsprosessen i Afghanistan, men at den må ta hensyn til behovet til krigens ofre, og de som er «ansvarlige for alvorlige forbrytelser må holdes ansvarlig».

– Vi har derfor oppfordret afghanske myndigheter på det sterkeste om å ikke fortsette løslatelsen av disse terroristene, heter det i en uttalelse fra departementet.

Afghanske myndigheter startet før helgen løslatelsen av de siste 400 Taliban-fangene i landet.

Taliban har krevd at i alt 5.000 fanger skal løslates før opprørsgruppen er villig til å starte fredsforhandlingene med regjeringen.

President Ashraf Ghani opplyste i slutten av juli at 4.600 fanger var løslatt, men han nektet å løslate de resterende fordi de ifølge ham har vært innblandet i «alvorlig kriminalitet». Nå blir også disse løslatt.

Fem av fangene som løslates knyttes til angrepet mot Intercontinental Hotel i Kabul i 2018 der rundt 40 mennesker ble drept, 14 av dem utlendinger, og der den norske forskeren Arne Strand ble såret.

Les mer om

 1. Taliban
 2. Afghanistan
 3. Frankrike

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Han ble dødsdømt for drapet på Dagblad-journalisten Carsten Thomassen. Nå er han trolig løslatt.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Forsiktig optimisme foran Afghanistan-forhandlinger

 3. VERDEN
  Publisert:

  Historiske fredssamtaler om Afghanistan

 4. VERDEN
  Publisert:

  De ekstreme islamistene sier de ønsker fred. Det er to grunner til at de likevel fortsetter å krige.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Taliban støtter Trump i presidentvalget

 6. DEBATT
  Publisert:

  Høyt spill i Doha når partene forhandler om fred i Afghanistan