Verden

FT: Storbritannia vil bryte avtalen om uttreden av EU

Et lovforslag fra den britiske regjeringen vil tilsidesette viktige deler av Brexitavtalen mellom Storbritannia og EU, ifølge Financial Times.

Et lovforslag fra Boris Johnsons regjeringen vil tilsidesette viktige deler av Brexitavtalen mellom Storbritannia og EU, ifølge Financial Times. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

 • NTB

Det kan føre til sammenbrudd i handelsforhandlingene mellom Storbritannia og EU, skriver avisen.

Deler av lovforslaget om det indre markedet er ventet å bli offentliggjort onsdag og tar til orde for å «eliminere rettskraften i deler av utmeldingsavtalen» som gjelder statsstøtte og tollavgifter i Nord-Irland, opplyser tre personer som er kjent med forslaget

Helt siden britene stemte for å forlate EU, har det vært en utfordring å sikre en åpen grense mellom Nord-Irland og Irland, samtidig som britene ikke lenger skal være en del av EUs indre marked.

En kilde sier til Financial Times at forslaget «klart og helt bevisst» undergraver avtalen om Nord-Irlands særskilte status som statsminister Boris Johnson skrev under i oktober i fjor etter forhandlinger med EU.

Avtalen skulle forhindre at det oppsto en hard grense mellom Irland og Nord-Irland, og at det ikke ble innført grensekontroll og tollavgifter når Storbritannia fra nyttår er helt ute av EU.

I august møtte Irlands statsminister Micheál Martin sin britiske kollega. Martin sa da at de to lederne var enige om at det er tvingende nødvendig å få på plass en avtale som sikrer handel uten toll og kvoter.

Avisen The Telegraph skriver søndag kveld at Johnson vil gi EU litt over en måned på å inngå en endelig avtale om betingelsene for brexit.

Dersom det ikke skjer senest 15. oktober, vil regjeringen anse det som en «no deal» og gå videre uten en form for handelsavtale.

Les mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Storbritannia
 4. Boris Johnson

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Bryter inngåtte avtaler og gir EU en frist på 37 dager. – Vi står foran en mektig blomstringstid.

 2. VERDEN

  Forslaget strider mot brexitavtalen. Nå er det ett skritt nærmere å bli vedtatt.

 3. VERDEN

  EU tar rettslige skritt mot Storbritannia

 4. VERDEN

  Underhuset vedtok lov som bryter brexitavtalen

 5. NYHETSANALYSE

  Det er ikke første gang Boris Johnson slår om seg med trusler, tomme slagord og løgn. Skal vi tro på ham denne gangen?

 6. VERDEN

  Idag skulle han forlate forhandlingsbordet og gå. Nå mobbes Boris Johnson for å feige ut nok en gang. Så hvor går brexit nå?