Obama hylles av Cheney, Giuliani og Trump

En av rivalene roser presidenten for mot etter drapet på Osama bin Laden.

Barack Obama får ros også fra den delen av det politiske USA som vil kaste ham ut fra Det hvite hus.

Nyheten om at Osama bin Laden hadde blitt drept i Pakistan, utløste skryt fra både politiske tilhengere og motstandere av Obama i USA.

Visepresident under George W. Bush, Dick Cheney, var blant gratulantene. Cheneys tidligere sjef bidro sterkt til å gjøre bin Laden til samfunnsfiende nummer 1 for USA.

— Fortjener ros

— Obama-administrasjonen fortjener ros for en suksessfylt operasjon, sa Cheney ifølge New York Times.

Den positive tonen fra politiske rivaler sto i sterk kontrast til det bildet republikanerne forsøker å tegne av presidenten frem mot valget neste høst.

Donald Trump. FOTO: SCANPIX

Donald Trump, som trekkes frem som en mulig motkandidat til Obama ved presidentvalget, fulgte på fra republikansk side, med ”en personlig gratulasjon til Obama”.New Yorks tidligere ordfører Rudy Giuliani gikk enda lenger.

— Jeg beundrer presidentens mot, sa han om operasjonen som endte med at bin Laden ble drept.

Til og med Mike Pence, en av de mest uttalte kritikerne av Obama-administrasjonen i Representantenes Hus, krøp til korset med gratulasjoner mandag, melder nettstedet Politico.

For noen få politiske motstandere satt det for langt inne å gratulere, og da var Obamas navn rett og slett utelatt i deres kommentarer om drapet på bin Laden.

Tidligere visepresident Dick Cheney (t.v.) sammen med ekspresident George W. Bush. FOTO: SCANPIX

— Alle var sjokkert

En sentral innvending mot Obama fra republikansk side, har vært at presidenten er ubesluttsom og ute av stand til å håndtere de store endringene i andre deler av verden. Drapet på bin Laden i Pakistan søndag gir Obama en mulighet til å fremstå som handlekraftig.

Og dette skjer ifølge New York Times på et tidspunkt hvor presidenten er på et lavmål når det gjelder velgernes tiltro til hans utenrikspolitikk.

Den siste målingen for New York Times/CBS News viste at hele 46 prosent av de spurte var misfornøyde med hvordan han har håndtert utenrikspolitiske spørsmål.

I samme måling sier syv av ti at de mener USA er på feil kurs.

Hvis drapet på verdens mest ettersøkte mann gir Obama et popularitetsløft, kan det bli et kortvarig. Samuel K. Skinner var stabssjef for George Bush senior under den første gulfkrigen i 1990/91, da hans popularitet (approval rating) som president gikk i taket.

- Alle var sjokkert over hvor raskt det falt igjen, sier Skinner.

Bush senior tapte da også valget for demokratenes Bill Clinton i 1992.