Verden

Tsunamibølger rammer Japan-kysten etter jordskjelv

Et kraftig jordskjelv med styrke 8,9 har rammet Japan. Det er sendt ut varsel om tsunami på opp til seks meter, som er det høyeste varselet Japan har. Men bølger på opptil ti meter har truffet kysten.

  • Stine Barstad
    Journalist
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Saken oppdateres.

Er du i Japan? Send en e-post til 2286@aftenposten.no; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

SISTE: Tsunamien er ventet å ramme Taiwan om kort tid.

En tsunami på opptil timeter slo fredag morgen inn over store deler av Japans østlige kystlinje. 33 er foreløpig bekreftet omkommet som en følge av tsunamien og jordskjelvet som forårsaket den, melder japanske medier. Men dette tallet forventes å stige kraftig.

Panikk

Blant de omkomne er en 67 år gammel mann som ble truffet av en vegg, og en eldre kvinne som omkom da et tak falt sammen. Tre personer ble klemt i hjel da husene deres kollapset i Ibaraki-området nordøst for Tokyo.

— Ødeleggelsene er så enorme at det kommer til å ta lang tid å samle alle opplysninger, sier en polititjenestemann til AFP.

Folk stormet i panikk ut av svaiende bygninger i Tokyo da skjelvet, som hadde en styrke på 8,9, rammet midt på dagen, japansk tid, fredag.

— Vi skal gjøre alt vi kan for å minimere skadene, sier Japans statsminister Naoto Kan, som nå har opprettet et kriseteam som ledes av ham selv.

Et tsunamivarsel er sendt ut for nærmest hele Stillehavsregionen. Bølgen forventes å nå så langt som til Peru, der bølgen skal treffe land rundt klokken halv fire lørdag morgen, norsk tid.

Femte størst

På Filippinene er evakueringen av utsatte kystområder i full gang, melder lokale nyhetsbyråer.

Skjelvet er det femte kraftigste som noensinne er målt, ifølge US Geological Survey. Det er det største som noen gang er målt i Japan.

Jordskjelvet utenfor Sumatra i romjulen 2004, som førte til tsunamien som drepte nærmere 250.000 mennesker, hadde en styrke på 9,1 – og er nummer tre på listen over tidenes kraftigste skjelv.

Oljereraffineri brenner

TV-bilder viser store vannmasser som skyller inn over land i det nordøstlige Japan og tar med seg biler, båter og bygninger. Midt i vannmassene står flere bygnigner i brann.

Et oljeraffineri i byen Ichihara står også i brann.

Ifølge NHK kollapset taket på den store hallen Kudan Kaikan i Tokyo, og skadet et ukjent antall mennesker som var der i forbindelse med en avgangseksamen.

Store ødeleggelser

Bilder fra TV-kanalen NHK viser store oversvømmelser. Et stort antall biler, båter og bygninger skylles avgårde med vannmassene. Et stort skip dundret inn i en molo ved byen Kesennuma.

Bilder fra NHKs kontor i Sendai viser ansatte som strever med å holde seg på bena mens bøker og papirer faller fra pulter og hyller. Ansatte i nyhetsbyrået AP i Tokyo søkte tilflukt under pultene.

En halvtime etter at skjelvet rammet, sto fortsatt høye bygninger i Tokyo og svaiet. Mobilnettverket virker ikke i enkelte områder.

Etterskjelv rammer fortsatt Japan, men de avtar i styrke.

Forberedt på redningsaksjoner

Japans kystvakt har satt opp en beredskapsgruppe og er forberedt på redningsaksjoner, sier Yosuke Oi ved kystvakten til nyhetsbyrået.

— Jeg er redd vi snart vil få meldinger om skader, siden skjelvet var så kraftig, sier han.

Landets forsvarsdepartement har sendt opp åtte militærfly for å få et overblikk over omfanget av skadene.

Kraftig tsunamivarsel

Tsunamivarselet for bølger på seks meter er det høyeste varselet Japan har. Ifølge nyhetsbyråene er det varslet at tsunamien kan bli inntil ti meter enkelte steder. Det ble også sendt ut tsunamivarsel for Russland og det nordlige Stillehavet.

Skjelvet hadde sitt episenter i havet 380 kilometer nordøst for Tokyo. Det har vært flere kraftige skjelv den siste uka, men ingen har medført skader.

Ifølge nyhetsbyrået AP traff en liten tsunami kysten nær episenteret rundt klokken 15 lokal tid.

Les også

  1. Grafikk: De største jordskjelvene siden 1998

  2. Tsunamivarsel til alle land ved Stillehavet

  3. - Det var veldig skremmende

Reportere i nyhetsbyrået AP i Tokyo søkte dekning under pultene da jordskjelvet rammet.