Amiralsgatan i Malmö fredag kveld.

Voldelige opptøyer i Malmö etter koranbrenning. – Vi har ikke kontroll

Rundt 300 personer skal være samlet i nærheten av det belastede området Rosengård.

Det oppsto fredag kraftige opptøyer i Rosengård i Malmö på grunn av en koranbrenning som en dansk høyreekstremist skulle være med på. Det melder Aftonbladet.

– Situasjonen har eskalert til voldsomme opptøyer, sier Rickard Lundqvist, pressetalsmann i svensk politi, til avisen.

Amiralsgatan i Malmö fredag kveld.

Innreiseforbud

Det var medlemmer fra det innvandringsfiendtlige og antiislamske partiet Stram Kurs som tidligere fredag brant koranen.

Partiets leder, Rasmus Paludan, ble nektet innreise til Sverige for demonstrasjonen. Han skulle ha deltatt på et torgmøte arrangert av den svenske gatekunstneren Dan Park, som tidligere er blitt dømt i Sverige for hets mot en folkegruppe.

Planen var å brenne en koran innpakket i bacon, noe Paludan har gjort flere ganger før i Danmark. I stedet fikk Paludan innreiseforbud til Sverige i to år, ifølge avisen Sydsvenskan.

Paludan ble tidligere i sommer idømt tre måneders fengsel for blant annet en rasistisk uttalelse i forbindelse med en demonstrasjon i Danmark.

Tre ble pågrepet

Etter at Paludan ble stanset, skjedde en uanmeldt demonstrasjon ved Stortorget i Malmö, der tre personer ble pågrepet, ifølge TT, for å ha sparket på en koran.

Amiralsgatan i Malmö fredag kveld.
Amiralsgatan i Malmö fredag kveld.
Amiralsgatan i Malmö fredag kveld.

Det skal ha blitt avfyrt fyrverkeri, og gjenstander er kastet mot politiet. I tillegg er det blitt satt fyr på flere biler.

– Vi har pågående voldsomme opptøyer som vi håndterer. Vi har ikke situasjonen under kontroll, og det er urolig i hele området, sier Rickard Lundqvist, pressevakt i politiet, til SVT.