Verden

Trump-administrasjonen saksøker John Bolton

Trump-administrasjonen saksøker den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton og vil stanse hans planlagte bok.

John Bolton måtte gå etter 519 dager som en av president Donald Trumps nærmeste. Nå har han skrevet bok.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Målet skal være å stanse Boltons bok, som skal inneholde store avsløringer om presidenten. Begrunnelsen for søksmålet er at Bolton ved å utgi boken bryter taushetsplikten og sprer hemmeligstemplet informasjon.

In the Room Where It Happened: A White House Memoir skal etter planen utgis 23. juni.

  • Bakgrunn: Han måtte gå etter 519 dager som en av Trumps nærmeste. Nå varsler han store avsløringer om presidenten.

Det amerikanske justisdepartementet fremmet tirsdag et søksmål i en føderal domstol i Washington hvor det går fram at regjeringen vil stanse boka «The Room Where It Happened: A White House Memoir», skrevet av tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton.

I søksmålet heter det at en utgivelse kan true rikets sikkerhet ved at den avslører hemmeligstemplede opplysninger som Bolton hadde tilgang til i løpet av de 17 månedene han jobbet for Trump-administrasjonen.

Boka skal etter planen gis ut neste tirsdag. Forlaget Simon & Schuster avviser søksmålet og kaller det bare «det siste i en rekke forsøk fra administrasjonen for å hindre publiseringen av en bok som vil være lite flatterende for presidenten». Forlaget skriver videre at Bolton har samarbeidet med ansatte i Det hvite hus for å vurdere bekymringene rundt innholdet i boken, men at innholdet slik det er nå, fullt ut er i overensstemmelse med reglene for ytringsfrihet i USA.

I søksmålet ber Justisdepartementet om at publiseringen av boken utsettes, slik at boka kan gjennomgå en ny sikkerhetsvurdering. Det begjæres også at departementet skal gis de inntektene som Bolton måtte tjene på utgivelsen.

Bolton forlot Trump-administrasjonen som følge av uenighet om Trumps politikk i Nord-Korea og Afghanistan. Han vitnet ikke mot Trump under riksrettssaken, og Bolton blir derfor kritisert for å heller ville selge bøker med informasjonen han sitter på.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Trump
  3. Bok