Palestinerne åpner for demilitarisert stat

Palestinerne legger nå frem sin egen fredsplan og foreslår at det opprettes en demilitarisert stat på Gazastripen og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Israel har okkupert Vestbredden siden 1967 og nekter å trekke seg ut av området, til tross for gjentatte resolusjoner i FNs sikkerhetsråd. Her sitter en palestinsk mann foran israelske soldater under en demonstrasjon i Salfit på Vestbredden i forrige måned.

Det palestinske forslaget er et svar på den såkalte fredsplanen USAs president Donald Trump la frem i januar og som stort sett bare Israel har omfavnet.

Trumps plan gir blant annet Israel anledning til å annektere bosetningene som er opprettet i strid med Genèvekonvensjonen på den okkuperte Vestbredden.

Detaljene i det drøyt fire sider lange forslaget til fredsløsning som palestinerne la frem tirsdag, er ikke kjent, men ifølge palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh bygger det på folkeretten og vedtatte FN-resolusjoner.

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh la tirsdag frem et forslag til fredsplan, som åpner for etablering av en demilitarisert palestinsk stat på Gazastripen og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Bytte av landområder

Planen åpner ifølge ham for å bytte mindre landområder med Israel. Dersom Israel vil beholde bosetningene de har etablert i okkuperte områder, må de overlate israelske områder på samme størrelse og til samme verdi til en fremtidig palestinsk stat.

Palestinerne går med på at staten blir demilitarisert, men det er uklart om de også krever kontroll over grensene til naboland.

Den palestinske planen er ifølge Shtayyeh nå overlatt til den såkalte midtøstenkvartetten som består av FN, EU, USA og Russland.

Varsler annektering

Israelske myndigheter har ikke kommentert planen, men statsminister Benjamin Netanyahu har varslet at bosetningene og den frodige Jordandalen på Vestbredden vil bli annektert. Den prosessen starter ifølge Netanyahu alt 1. juli.

Shtayyeh kaller trusselen om annektering for «en eksistensiell trussel» som vil knuse palestinernes håp om en egen stat.