Verden

Palestinerne åpner for demilitarisert stat

Palestinerne legger nå frem sin egen fredsplan og foreslår at det opprettes en demilitarisert stat på Gazastripen og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Israel har okkupert Vestbredden siden 1967 og nekter å trekke seg ut av området, til tross for gjentatte resolusjoner i FNs sikkerhetsråd. Her sitter en palestinsk mann foran israelske soldater under en demonstrasjon i Salfit på Vestbredden i forrige måned. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-AP

Det palestinske forslaget er et svar på den såkalte fredsplanen USAs president Donald Trump la frem i januar og som stort sett bare Israel har omfavnet.

Trumps plan gir blant annet Israel anledning til å annektere bosetningene som er opprettet i strid med Genèvekonvensjonen på den okkuperte Vestbredden.

Detaljene i det drøyt fire sider lange forslaget til fredsløsning som palestinerne la frem tirsdag, er ikke kjent, men ifølge palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh bygger det på folkeretten og vedtatte FN-resolusjoner.

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh la tirsdag frem et forslag til fredsplan, som åpner for etablering av en demilitarisert palestinsk stat på Gazastripen og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Foto: AP / NTB scanpix

Bytte av landområder

Planen åpner ifølge ham for å bytte mindre landområder med Israel. Dersom Israel vil beholde bosetningene de har etablert i okkuperte områder, må de overlate israelske områder på samme størrelse og til samme verdi til en fremtidig palestinsk stat.

Palestinerne går med på at staten blir demilitarisert, men det er uklart om de også krever kontroll over grensene til naboland.

Den palestinske planen er ifølge Shtayyeh nå overlatt til den såkalte midtøstenkvartetten som består av FN, EU, USA og Russland.

Varsler annektering

Israelske myndigheter har ikke kommentert planen, men statsminister Benjamin Netanyahu har varslet at bosetningene og den frodige Jordandalen på Vestbredden vil bli annektert. Den prosessen starter ifølge Netanyahu alt 1. juli.

Shtayyeh kaller trusselen om annektering for «en eksistensiell trussel» som vil knuse palestinernes håp om en egen stat.

 1. Les også

  Hva skal verden gjøre med Israels anneksjon på Vestbredden? | Jørgen Jensehaugen, seniorforsker PRIO

 2. Les også

  Palestinas president erklærer slutt på avtaler med Israel og USA

Les mer om

 1. Israel
 2. Donald Trump
 3. USA
 4. Jerusalem

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump nøler med å gi Israel grønt lys for omstridt plan om annektering av Vestbredden

 2. VERDEN

  Frykter et israelsk apartheidregime. Nå skisserer nabolandet et forslag til løsning.

 3. VERDEN

  Palestinas president erklærer slutt på avtaler med Israel og USA

 4. VERDEN

  De vil erobre palestinernes land, vann og penger. To x-faktorer kan gjøre det mulig.

 5. VERDEN

  Israelsk høyesterett skroter omstridt lov

 6. KRONIKK

  Hva skal verden gjøre med Israels anneksjon på Vestbredden?