Mårten Palme til Expressen: – Åpenbart at han lyver
Olof Palmes sønn sier han er enig med politiet. Sveriges statsminister Stefan Löfven håpet i det lengste på tekniske bevis.
På dagens pressekonferanse ble det klart hvem det svenske politiet utpeker som antatt drapsmann i den over 30 år gamle saken om drapet på Olof Palme.
Den såkalte Skandiamannen drepte Palme, mener svensk politi.
Olof Palmes sønn, Mårten Palme, sier følgende til Ekot om den antatte gjerningsmannen:
– Åpenbart at han lyver, rart å se bilder av ham.
Det melder avisen Expressen.
Olofs Palmes tre sønner har sammen skrevet en uttalelse:
– Redegjørelsen om vitneforklaringene og bevismaterialet rundt drapsstedet er for oss overbevisende når det gjelder påtalemyndighetens vurdering i skyldspørsmålet og utpekingen av gjerningsmann, skriver de tre sønnene Joakim, Mårten og Mattias.
– Jeg tror også Engström er den skyldige, sier Mårten Palme ifølge avisen.
Et nasjonalt traume
Stig Engström, også kalt Skandiamannen, er nå død. Dermed kan det ikke reises tiltale, og etterforskningen avsluttes.
Palme ble skutt og drept fredag 28. februar 1986 på åpen gate på vei hjem fra en kinotur sammen med sin kone Lisbeth.
Hittil har etterforskningen ikke kommet til bunns i den uløste drapsgåten, men onsdag kunne den 34 år gamle gåten kanskje få sin løsning.
Christer Pettersson ble dømt for drapet allerede i 1989 etter å ha blitt utpekt av Palmes enke Lisbeth. Men han ble frikjent i en annen domstol bare noen måneder senere. Pettersson døde i 2004.
Mysteriet har utviklet seg til et nasjonalt traume i Sverige. Det har ikke manglet på teorier. Men i vinter varslet den nye etterforskningslederen, statsadvokat Krister Petersson, at politiet vil avslutte etterforskningen før sommeren i år, og at de vil komme med nye opplysninger og ta stilling til tiltalespørsmålet.
– Kjennes som luften går ut av ballongen
Advokat og rettsekspert Peter Althin sier han er skuffet over det som er kommet frem.
– Med de enorme forventningene som er pumpet opp her, og så langt som påtalemyndigheten er kommet, kjennes det nå som om luften går ut av ballongen.
– De har ingen tekniske bevis, ingen har sett ham skyte Palme, ingen har sett ham bære våpen på stedet, sier Althin til Sveriges Radio.
Han mener politiets avgjørelse i saken ikke vil holde i en domstol.
Kriminolog: Ikke overbevist av Palme-konklusjonen
Påtalemyndighetens pressekonferanse om Palme-drapet var en kolossal skuffelse, mener forfatter og pensjonert kriminolog Leif G.W. Persson.
– Jeg trodde at man hadde noe som det gikk å ta tak i, bite i, men det hadde man altså ikke. Det hele er veldig trist, sier Persson i svensk TV4s direktesending, som omtales av Aftonbladet.
Under onsdagens pressekonferanse sa Palme-gruppens leder Krister Petersson at den såkalte Skandiamannen Stig Engström trolig er gjerningsmannen.
– Han (Krister Petersson, journ.anm.) har ikke presentert noen løsning på Palme-mordet, sier Persson til Svenska Dagbladet.
Persson påpeker at det ikke er funnet noe våpen som kobles til Engström.
– Etter å ha hørt Peterssons utlegning om at det må være han som har gjort det, er jeg langt fra overbevist, sier Persson.
– Engström oppførte seg rart etter drapet
Stig Engström oppførte seg merkelig i tiden etter drapet på Olof Palme, ifølge Palme-gruppens leder Krister Petersson.
– Dagen etter drapet ba han blant annet sin arbeidsplass i Skandia om tidspunktet for når han hadde stemplet ut av kontoret, og han sa at politiet og mediene var etter ham, sa Petersson onsdag.
Engström ringte selv til politiet for å fortelle om beskrivelsen av den mistenkte gjerningspersonen. Engström oppga en annen beskrivelse enn det andre vitner hadde gjort.
Engström kontaktet deretter Svenska Dagbladet for å bli intervjuet.
Löfven: – Det beste ville vært tekniske bevis
Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterte onsdag ettermiddag den avsluttede etterforskningen. Han brukte først flere minutter på å lovprise livet til den fremtredende sosialdemokraten.
Löfven mener Palme-etterforskerne har gjort et grundig arbeid, men sier det beste ville vært å finne tydelige bevis.
– Så langt er man ikke kommet, konstaterte statsministeren.
Han har tillit til påtalemyndighetens konklusjon i Palme-saken og sier det da er deres avgjørelse å avslutte etterforskningen.
Samtidig understreker han at det beste ville vært å finne tekniske bevis eller andre bevis som kunne ledet frem til en fellende dom.
Löfven påpeker også at det ser ut til at mye ble gjort feil i tidligere faser av den 34 år lange etterforskningen av drapet.
Støre: – Palme-saken er fortsatt et stort traume
Selv om etterforskningen av drapet på Olof Palme nå formelt er avsluttet, er ikke saken over, spår Ap-leder Jonas Gahr Støre.
– Dette er fortsatt et stort traume i svensk samtid. Man setter ikke strek for en så dramatisk hendelse, og det kommer nok til å bli stilt flere spørsmål i etterkant, sier Støre til NTB.
– Dette er jo ingen dom, men slutten på en lang etterforskning. Samtidig følger det av konklusjonen at gjerningsmannen hverken ble etterforsket eller dømt. Det oppleves dypt frustrerende, og hos mange vil det nok utløse et sinne, som jeg kan forstå, sier Støre.
Han mener det er åpenbart at saken har gitt svensk politi dype riper i lakken.
– Hvorfor fant man ikke dette sporet tidligere mens gjerningsmannen fortsatt levde? Dette etterlater store spørsmål og stor frustrasjon over at et drap på åpen gate ikke fikk en oppklaring, sier han.