Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia

USAs president Donald Trump sier de tror de vet hvem som står bak angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon, og at de er klare til å svare.

USAs president Donald Trump sier de er klare til å svare på angrepet som var rettet mot Saudi-Arabias oljeinstallasjoner natt til lørdag.

– Vi har grunn til å tro vi vet hvem den skyldige er, vi er «locked and loaded» i påvente av en bekreftelse, men vi venter på å høre fra kongedømmet om hvem de tror sto bak angrepet, og hvordan vi skal gå frem videre, skriver president Donald Trump på Twitter.

«Locked and loaded» er et militært slenguttrykk for å ha et våpen klart til å bli avfyrt.

USAs utenriksminister Mike Pompeo har allerede slått fast at Iran står bak angrepene mot Saudi-Arabias oljeinstallasjoner, til tross for at Houthi-opprørerne i Jemen har tatt på seg ansvaret for droneangrepene.

Viktig alliert

Saudi-Arabia er en viktig strategisk alliert for USA i Midtøsten, til tross for at landet er et autoritært, konservativt monarki som jevnlige kritiseres for massive menneskerettighetsbrudd.

Angrepene har ført til at Saudi-Arabia måtte innstille halve oljeproduksjonen, noe som utløste et historisk oljeprishopp mandag.

Like før oljeprisen gikk litt tilbake meldte USAs president Donald Trump på Twitter at han åpner for å bruke USAs oljereserver for å møte etterspørselen av olje etter angrepet for tilfredsstille markedet.

Trump skriver også at han har informert aktuelle statlige myndigheter om å fremskynde godkjenninger av oljerørledningene som for tiden er i en behandlingsprosess i Texas og andre stater.

Det brøt ut branner på oljeterminalen i Buqyaq øst i Saudi-Arabia etter et droneangrep lørdag.

Iran: Klare for «storstilt krig»

Iran har avvist Pompeos anklager.

– Slike nytteløse og blinde beskyldninger og uttalelser er uforståelige og meningsløse, sa talsmann Abbas Mousavi for Irans utenriksdepartement søndag.

Samtidig har general Amir Ali Hajizadeh i Revolusjonsgarden gått ut og hevdet at Iran alltid har vært klar for en «storstilt krig», melder nyhetsbyrået Tasnim.

Et møte mellom Trump og Irans president Hassan Rouhani har vært foreslått i forbindelse med FNs høynivåuke i New York senere i september. Møtet er fortsatt ikke utelukket, har rådgiver i Det hvite hus Kellyanne Conway uttalt.

Ifølge Trump skrives det i mediene at han er villig til å møte Iran uten noen krav. Dette er feil, sier han.

Iran avviser at dette er aktuelt.

– Vi har ikke planlagt et slikt møte, og jeg tror ikke noe slikt vil finne sted i New York, sa en talsmann for det iranske utenriksdepartementet mandag.

Mener angrepene kom fra «feil» retning

Amerikanske myndigheter har publisert fotografier som ifølge offisielle kilder viser minst 17 saudiske energianlegg som er truffet av angrep fra nord eller nordvest.

Dette er blant bildene amerikanske myndigheter har frigitt. Det skal vise skadene som følge av angrepet mot Aramcos Buqyaq-anlegg.

Det vil være i overensstemmelse med et angrep fra den nordre delen av den persiske gulf, Iran eller Irak heller enn den Iran-støttede Houthi-militsen i Jemen som har tatt ansvar for angrepene.

Kilder i regjeringsapparatet sier ifølge The New York Times at en kombinasjon av droner og cruise-raketter ser ut til å ha blitt brukt. Det er i tilfelle avanserte våpen som ligger utenfor kapasiteten til Houthi-militsen.

Kina ber USA og Iran være tilbakeholdne

En talsperson for utenriksdepartementet i Beijing sa mandag at det ikke er ansvarlig å anklage andre for angrepet når det ikke er ferdig etterforsket.

– Kinas posisjon er at vi er imot alle handlinger som utvider eller intensiverer konflikten, sa Hua Chunying.

– Vi håper begge sider kan utvise tilbakeholdenhet og i fellesskap verne om fred og stabilitet i Midtøsten, la hun til.

Saken oppdateres.