Verden

Trumps nye ansikt i FN: Uerfaren diplomat med hjemlengsel skal ikke diskutere kull

USAs nye FN-ambassadør Kelly Craft deltok 12. september på sitt første møte i Sikkerhetsrådet. Foto: MIKE SEGAR, Reuters/NTB scanpix

NEW YORK (Aftenposten): Hun har lovet å være en klimapådriver i FN, men skal holde seg unna spørsmål om kull ettersom ektefellen er kullmilliardær.

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

– Du vet at det å være en ambassadør er en fulltidsjobb, sa den demokratiske senator Chris Coons til Kelly Craft.

Bemerkningen falt da Craft i juni ble grillet av en senatskomite. De skulle vurdere om de ville godkjenne Trumps valg til å være USAs fremste ansikt i FN. Bakgrunnen for kommentaren var et uvanlig høyt fravær i den forrige diplomatjobben.

Første dag på jobb

Hun ble godkjent, men ikke uten betydelig motstand.

For drøyt en uke siden, rett før FNs travle høynivåuke braker løs, hadde USAs nye FN-ambassadør sin første dag i jobben her i New York.

Lite på plass

I 2017 ble hun godkjent enstemmig som ambassadør til Canada. Hun hadde da ingen annen tidligere diplomatisk erfaring enn et kortvarig opphold som delegat til FN i 2007.

For FN-jobben ble godkjennelsen litt mer vrien. Demokratene hadde laget en kalender som viste hvor lite hun hadde vært på plass i Canadas hovedstad Ottawa.

– To steder samtidig?

Partifellene hennes argumenterte med at det omfattende fraværet var nødvendig: Handelsforhandlingene med Canada førte til at hun ofte måtte til Washington.

– Jeg tror jeg vet svaret på dette spørsmålet, men kan du være to steder samtidig, spurte senator Marco Rubio i høringen.

– Jeg prøvde i hvert fall, svarte Kelly Craft.

Ofte i Kentucky

Tallene viste at hun hadde vært borte fra sin post som ambassadør i Canada i 357 dager av sine drøyt 650 dager i jobben. Demokratene lot seg ikke overbevise av forklaringen om handelsforhandlinger.

De påpekte at hun i sin tid som Canada-ambassadør hadde vært hjemme i Kentucky – og Oklahoma hvor familien også har et hjem – over 200 dager.

Etter høringen laget de sin egen rapport om hvorfor de mener Craft er ukvalifisert til å tale USAs sak i FN.

 • Mens tidligere FN-ambassadører har vært tidligere senatorer, guvernører, erfarne diplomater eller fremstående akademikere, har Craft bakgrunn kun som Trumps Canada-ambassadør og som varadelegat til FNs hovedforsamling i 2007.
 • Demokratene mener hun i høringen viste mangel på dybdekunnskap.
 • De mener også et uinspirerte svar i høringen tyder på manglende evner til kraftfullt å kunne fremme USAs interesser.

Storgivere

Ambassadørens ektemann, den tredje i rekken, er Joe Craft. Han er direktør i Alliance Resource Partners, en kullgruvegigant. Familien har eierandeler i kullbransjen verdt over en milliard dollar.

Paret er store givere til republikanske politikere og hjertesaker. De ga flere millioner dollar til Donald Trumps valgkamp i 2016 og innsettelsesfesten i 2017.

USAs FN-ambassadør Kelly Craft hilser på sin russiske kollega Vasilij Nebenzja. Foto: MIKE SEGAR, Reuters/NTB scanpix

USA som klimapådriver

I Senatet lovet Craft å melde seg inhabil i klimadiskusjoner som handler om kull. I spørsmål om andre fossile drivstoffer var hun mer vag.

Da FN-sjef António Guterres denne uken la frem planene for FNs høynivåuke, la han vekt på blant annet planer for å gjøre verden mindre avhengig av kull.

Craft avviste for sin del i grillingen med amerikanske politikere at hennes inhabilitet ville være kinkig for USA ettersom FN-delegasjonen har mange dyktige medarbeidere.

Hun mener også at USA godt kan være en pådriver i FN og verden i klimasaker selv om landet har trukket seg fra den globale Parisavtalen om klima.

Avviser klimatvil

– Vi trenger ikke være med i avtalen for vise lederskap, sa Craft.

Hun hevdet at USA uansett gjør store fremskritt med klimatiltak og har den teknologiske utviklingen om skal til for å lede an. Enkelte av landene som er med i Parisavtalen, antydet hun, er derimot ikke egentlig villige til å overholde sine forpliktelser.

Tidligere har hun skapt bølger med å si at hun «trodde på begge sider» av vitenskapen om klimaendringer. I høringen konkluderte hun derimot med at klimaendringene er reelle, menneskeskapte og alvorlige.

Ikke statsråd

Craft legger selv stor vekt på at USA er det landet som betaler den desidert største andelen av FNs budsjett. Hun har anført at hun i FN vil kjempe mot brudd på menneskerettigheter, mot fordommer mot Israel og mot sløsing og byråkrati i verdensorganisasjonen.

Jobben som USAs FN-ambassadør har stått ledig siden den profilerte eks-guvernør Nikki Haley i oktober i fjor trakk seg. Haley var som FN-ambassadør medlem av Trumps regjering, men det er ikke Craft.

Les også

 1. Bare USA og Saudi er mer klimaskeptiske enn nordmenn. Eksperter tror oljen har noe av skylden.

 2. Equinor-elektrikeren skrev «stolt oljearbeider» på Facebook. Det ble starten på en kampanje mot «oljeskam»

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. USA
 2. FN
 3. Kull