Verden

Mexico har styrket grensekontrollen sørover

Mexico styrket i helgen vaktholdet både i nord og sør for å hindre immigranter fra å passere gjennom landet på vei mot USA.

En mann uten lovlige reisepapirer på vei ut fra påtalemyndighetens kontor i Arriaga sør i Mexico søndag. Flere hundre migranter ble sendt tilbake mot grensen til Guatemala som følge av avtalen mellom USA og Mexico om å hindre immigranter inn i USA.
  • NTB

Presset av USA og bundet av den nylig inngåtte avtalen om å stanse strømmen av immigranter inn i USA har den mexicanske regjeringen plassert 6.000 vakter fra nasjonalgarden ved grensene de siste dagene.

I helgen har væpnede vakter både ved grensen sør mot Guatemala og ved Rio Grande mot USA, stanset flere hundre immigranter som har hatt til hensikt å ta seg inn i landet. I byen Arriaga i den sørlige Chiapas-regionen ble flere enn hundre immigranter fraktet tilbake til grensen søndag i flere lastebiler.

En måling avisen El Universal tidligere i juni viste at halvparten av befolkningen i Mexico støtter tiltak for å begrense mengden immigranter som strømmer fra andre land i Mellom-Amerika. Menneskerettsforkjemperen Luis Perez i Arriaga frykter de strengere reglene og skjerpede vaktholdet vil presse migrantene til farligere transportformer.

– Det blir mer forfølgelse og flere blir fengslet, men menneskene fortsetter å komme. Det som endres er at risikoen blir større, sier han.

Siden januar har over 74.000 migranter blitt stanset og 53.000 sendt ut. Disse tallene er ventet å øke vesentlig når oversikten for juni kommer etter den nye avtalen mellom Mexico og USA.

Les mer om

  1. Migrasjon
  2. Mexico
  3. USA