Verden

Washington Post: Trump ville kjøpe Grønland for stort engangsbeløp

USAs president Donald Trump var angivelig klar med et stort engangsbeløp for å kjøpe Grønland, ifølge The Washington Post.

Ifølge kilder til The Washington Post skal USA ha gjort klar et tilbud til Danmark om kjøp av Grønland. Tilbudet skal ha vært et årlig tilskudd på 600 millioner dollar, samt et større engangsbeløp. Her ved kysten av Nuuk på Grønland. Foto: Keith Virgo / AP / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Personer tett på diskusjonene om et mulig Grønland-kjøp sier til avisen at president Donald Trump snakket om det mulige kjøpet i flere uker, og at Trump-administrasjonen skal ha vært klare med et tilbud til Danmark.

Tilbudet beløper seg til 600 millioner dollar årlig, rundt 5,4 milliarder kroner, som tilsvarer Danmarks årlige tilskudd til Grønland.

I tillegg skal Trump ha vært klar med en «stor engangsutbetaling, for å stimulere til overføringen», ifølge Washington Post.

Det er imidlertid Grønland selv som bestemmer om USA kan få kjøpe Grønland. Landet har utstrakt selvstyre, selv om utenriks- og forsvarspolitikk styres fra København. Landsstyreformann Kim Kielsen har vært helt klar på at øya ikke er til salgs

I 1946 bød daværende president Harry Truman 100 millioner dollar for Grønland, men den danske regjeringen ville ikke selge.

Beboerne i Thule ble likevel tvangsforflyttet, slik at USA kunne bygge en stor militærbase der. På 1990-tallet kom det fram at USA lagret atomvåpen på øya, på tross av at disse var bannlyst av danske myndigheter.

På 1930-tallet mislyktes et norsk forsøk på å få tilbake områder i Øst-Grønland.

Les også

  1. Trumps jakt på «Menneskenes land»

  2. Sterke reaksjoner i Danmark etter Trump-avlysning: – Virkeligheten overgår fantasien

  3. Fikk kontant nei til grønlandskjøp. Nå avlyser Donald Trump besøket til Danmark.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Grønland
  3. Donald Trump
  4. Danmark